logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic V gen 1994 1.5 101KM - problem z gazem między 80 a 100 km/h

neeifoo 21 Gru 2010 16:58 3907 17
REKLAMA
  • #1 8896643
    neeifoo
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    witam posiadam Hondę civic V gen 1994 cupe 1,5 101km mój problem polega na tym ze samochód przy przekroczeniu prędkości 80km/h i tak do 100km/h przestaje ciągnąc po przełączeniu go na benzynę znów zaczyna i po powrocie znów na gaz ciągnie dalej do pewnego czasu poniżej 80km/h i powyżej 100km/h nie dusi się jest po wymianie filtra po raz 2 już wiec to nie jest problemem czy może być to wina dolotu powietrza ?
  • REKLAMA
  • #2 8897226
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Sprawdź dolot powietrza, ustaw tak, żeby, powietrze podczas jazdy nie dmuchało w filtr.

Na benzynie jest ok?
  • #3 8898504
    neeifoo
    Poziom 9  
    tak na benzynie chodzi normalnie a uklad filtra mam standardowy wiec napewno w niego nie dmucha lecz moze juz byc wyjechany bo autko posiadam dopiero od pól roku
  • #4 8909874
    v_grzes1
    Poziom 13  
    Ocena: 75
    której generacji jest gaz?
  • REKLAMA
  • #5 8916403
    transoptor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Wyczyść elektrozawory bo jest mała przepustowość w jednostce czasu.Odkręć przewód przy parowniku i sprawdż jaki jest wypływ gazu.Pozdrawiam.
  • #6 8954771
    neeifoo
    Poziom 9  
    oki sprawdzę elektrozawory i na dniach i dam znac filtr wymieniony oraz kable i świece tez szukamy dalej:)
  • REKLAMA
  • #7 8955101
    domex32
    Jak by winą była zła przepustowość to przy innych prędkościach był by problem.

Majstruj przy dolocie powietrza.

Podstawowe pytanie, gaz sekwencja czy zwykły?

A na innych biegach przy 80-100 tez nie ciągnie? na 3,4,5 ?
  • #8 8958610
    neeifoo
    Poziom 9  
    witam nie udało mi się jeszcze nic zrobić ze względu na pogodę i brak czasu jednak już jest tak ze gaśnie nie tylko przy 80 ale i przy mniejszych prędkościach czasem nawet jak się rusza zerowa reakcja na naciskanie gazu nie szarpie lecz odrazu gaśnie na benzynie chodzi jak złoto gaz zwykły niestety nikt sekwencji nie założył a szkoda.
  • REKLAMA
  • #9 8967748
    domex32
    Uszkodzona membrana w parowniku, uszkodzony lub zabrudzony zawór regulacji gazu na wężu do miksera, pęknięty wąż miedzy mikserem a kolektorem ssącym.

Pamieć przynosi mi na myśl, szczególnie w zimowych czasach, kiedy to w butlach, poza gazem nie rzadko znajduje do 2 litrów wody, trzeba by to sprawdzić.
  • #10 8967834
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Jak masz uszkodzony parownik to na 3 biegu nie pójdzie na wysokie obroty.
    Na 2 biegu może zamknąć obrotomierz.
    Masz śrubę regulacyjną czy krokowy silnik?
  • #11 8968477
    szybki.i.sprawny
    Poziom 2  
    Jesli dobrze pamietam mi w podobnej sytuacji (przycinanie przy wchodzeniu na wysokie obroty) w silniku d16a9 pomogla regeneracja parownika

Pozdrawiam
    Igor
  • #12 8974343
    kilolo
    Poziom 12  
    Po wymianie membran w parowniku powinno byc ok. Nie zaszkodzi tez od razu wyregulować zawory, w hondzie jest to bardzo ważne.
  • #13 9028877
    neeifoo
    Poziom 9  
    teraz temperatura wzrosła i nic się nie dzieje a takie pytanie jak można podnieść wolne obroty chodzi mi o benzynę ?:) na zimnym mam około 1200 a na ciepłym około 600 i czasem na zimnym udaje mu się zgasnąć Honda Civic V gen 1994 1.5 101KM - problem z gazem między 80 a 100 km/h
  • #14 9181199
    neeifoo
    Poziom 9  
    Witam ponownie Wlasnie jestem Po regeneracji parownika i tak jak pisalem wymienilem swiece i filterek sprawdzalem rowniez filtr powietrza wyjade sie czysty i teraz po tej wymianie mam tak ze po dodaniu gazu i popuszczeniu spadaja za nisko obroty ale potem wracaja na swoje miejsce a podczas jazdy dusi sie nieruwnomiernie ciagnie jaka moze byc tego przyczyna? regulacja mieszanki na parowniku niewiele daje lub podobne efekty mysle ze najlepiej oddac teraz do gazownika niech sprawdzi go na kompie i wyreguluje co wy na to ?
  • #15 9181214
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Trochę późno się obudziłeś z tym gazownikiem.
    Już dawno powinieneś pojechać, jak człowiek ma pojęcie to autko śmigałoby jak złe.
    Misja dla Ciebie: wyprawa do gazownika.
  • #16 9181220
    neeifoo
    Poziom 9  
    no chyba tak zrobie :) zobaczymy co te geniusze powiedza:D
  • #17 9212719
    domex32
    neeifoo napisał:
    Witam ponownie Wlasnie jestem Po regeneracji parownika i tak jak pisalem wymienilem swiece i filterek sprawdzalem rowniez filtr powietrza wyjade sie czysty i teraz po tej wymianie mam tak ze po dodaniu gazu i popuszczeniu spadaja za nisko obroty ale potem wracaja na swoje miejsce a podczas jazdy dusi sie nieruwnomiernie ciagnie jaka moze byc tego przyczyna? regulacja mieszanki na parowniku niewiele daje lub podobne efekty mysle ze najlepiej oddac teraz do gazownika niech sprawdzi go na kompie i wyreguluje co wy na to ?

Nie rozumiem, to kto regenerował parownik? dentysta?
  • #18 9450830
    neeifoo
    Poziom 9  
    Ja osobiscie :P

Dodano po 27 [sekundy]:

i polecam bo to łatwa i prosta sprawa:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Hondą Civic V generacji z 1994 roku, silnik 1.5 101KM, polegający na braku mocy przy prędkości 80-100 km/h podczas jazdy na gazie. Po przełączeniu na benzynę samochód działa prawidłowo. Wymieniono filtr, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie dolotu powietrza, czyszczenie elektrozaworów, a także możliwość uszkodzenia membrany w parowniku lub zanieczyszczenia zaworu regulacji gazu. Wskazano również na konieczność wizyty u gazownika w celu regulacji systemu gazowego. Użytkownik zauważa, że po regeneracji parownika obroty silnika spadają zbyt nisko, co również wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA