logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 1550 - szare tło i smużki przy maksymalnym rozjaśnieniu kopii

dariwa0 05 Lis 2004 11:34 1533 10
REKLAMA
  • #1 962275
    dariwa0
    Poziom 11  
    kopiarka jest czysta, elktrody czyste, optyka czysta, nowy bęben (6000 kopii) było wszystko ok. A teraz gdy przy rozjaśnieniu maksymalnym na kartce pojawia sie szare tło (najsilniejsze w środku kopii) dwie równoległe smużki na samym początku kartki i wokół bladego tekstu białe obwódki wokól literek. po przyciemnieniu wszystko wraca do normy i kopia wychodzi czysta i kontrastowa. proszę o ewentualną pomoc w zlikwidowaniu tego zjawisjka.
  • REKLAMA
  • #2 962362
    king
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Sprawdź toner (i nie sugeruj się oryginałem), dokładnie wyczyść wywoływaczkę (łożyska, cylinder magnetyczny, itd.), sprawdź i wyczyść zespół rozładowania bębna, aha...bęben jest oryginalny? czy wstawiałeś OPC? jeśli elektroda ładująca jest zabrudzona (siatka), też może pojawiać sie taki efekt. Sprawdź ustawienia AE i ewentualnie wyreguluj (trymerki pod klapka z lewej strony). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 962431
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Też tak miałem. Przeszło gdy wyczyściłem wywoływaczkę, wymieniłem uszczelki filcowe i zasypałem ją nowym oryginalnym tonerem. Taki egekt może być jeśli długo pracowała na starym bębnie i ktoś ją kompletnie rozregulował ratując doraźnie temat. Wróć do ustawień fabrycznych i jeśli były ruszane przesłony to też wróć do poprzednich ustawień. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 963052
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Na 99% nieoryginalny toner. Jeśli możesz to podmień wywoływaczkę i będziesz miał pewność. Doraźnie można ratować się w ten sposób, aby pokrętłem obok licznika przyciemnić kopie, a regulacją lampy rozjaśnić kopie, ale przy takich ustawieniach bęben i wywoływaczka dostają po dupie, bo podnosi się napięcia. Zdecydowanie radze zmienić toner, ja osobiście jestem za oryginałem, albo Katun, kiedyś Integral też byłok, ale ostatnio się pogorszył. Życzę udanej naprawy!
  • #5 964183
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    W pełni się zgadzam - toner -na 99%. Sprawdź jeszcze dystanse i wałek magnetyczny - czy nie jest stoczony przez łożysko. Kiedyś miałem podobny przypadek w olivetti . Toner - oryginał OLIVETTI , bęben oryginał ok. 10.000 kopiarka czysta , druty wymienione i klient twierdzi że serwis przy wymianie bębna robił kapitalkę wywoływaczki (przynajmniej tak wynikało z faktury!!!) Okazało się że wywoływaczka miała luzy jak cholera, dystanse nie były ruszone , że o łożyskach i filcu nie wspomnę...

tak na marginesie , to można ubytki w wałku magnetycznym po zatartym łożysku uzupełnić POXYLINĄ , poczekać aż dobrze wyschnie i zeszlifować na gładko. Patent sprawdzony i niezawodny. Wytrzymuje więcej niż po regeneracjach u fachowców!!!

Pozdrawiam.C.
  • #6 964609
    xawier
    Poziom 29  
    Ja kilka razy w miejsce wytarcia w wałku magnetycznym wstawiłem wyciętą na wymiar koszulkę termokurczliwą - maszyny porobiły 5-9 tyś kopii i spokój. Ciekawe czy nadaje się poxipol - dwuskładnikowy - czyba tak...
  • #7 965541
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Potwierdzam tezę kolegów, 100% nieoryginalny toner !!!
  • #8 966548
    king
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dobry i trwały patent na szybka naprawe wytartego wałka u klienta: nawijam jakąś nić lub żyłkę w wytartym miejscu, zalewam szybkoschnącym klejem ( trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością bo później trzeba dłuuugo szlifować :) ) , po wyschnięciu szlifuję i....gotowe. Szybkie, trwałe i można to zrobić u klienta. Aha co do oryginalnego toneru to też bywa różnie. Ostatnio miałem do czynienia z wadliwą serią, objawy: leciutkie szare tło na całej powierzchni kopii i wałek utrwalający do czyszczenia co 2 tys. .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 968024
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    I JA ZAROBIE PUNKCIK.
    BYŁ NA ELEKTRODZIE TAKI TEMAT.PO DZIESIĄTKACH POSTÓW O TONERZE KOLEGA DALEJ UPIERAŁ SIĘ ,ŻE TO NIE TONER.CO SIĘ OKAZAŁO???????
    ZŁY TONER!!!!!!
    KOLEDZY MACIE RACJE.

POXYLINE SPRAWDZAŁEM-----ODCHODZI OD WAŁKA.
    KOSZULKE SPRAWDZE.
    NITKA+SUPER GLU PRAKTYKUJE NADAL.
    POZDRAWIAM
  • #10 968968
    xawier
    Poziom 29  
    Co do tej koszulki termokurczliwej - to po delikatnym założeniu podgrzewam - ona dobrze przylega i twardnieje - polecam.
  • #11 980801
    dariwa0
    Poziom 11  
    przepraszam że nic nie odpowiadałem, ale nie było mnie jakiś czas i nie miałem dostepu do neta.
    Strasznie wszystkim dziekuje za porady, jak tylko coś sie poprawi to z mety napiszę. jeszcze raz dziękuję i jesteści wszyscy fajni goscie.
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Canon 1550, która przy maksymalnym rozjaśnieniu kopii generuje szare tło, dwie równoległe smużki na początku kartki oraz białe obwódki wokół liter. Przy przyciemnieniu kopie wracają do normy. Wskazano, że przyczyną najczęściej jest nieoryginalny toner, który powoduje nieprawidłowe wywołanie obrazu. Zalecane jest dokładne czyszczenie wywoływaczki (w tym łożysk, cylindra magnetycznego), sprawdzenie i wyczyszczenie zespołu rozładowania bębna oraz kontrola elektrody ładującej. Warto również zweryfikować oryginalność bębna (OPC) i ewentualnie przywrócić ustawienia AE do fabrycznych. W przypadku zużycia wałka magnetycznego proponowane są metody naprawcze, takie jak uzupełnienie ubytków poxyliną, nawinięcie nici lub żyłki i zalanie szybkoschnącym klejem, a także zastosowanie koszulki termokurczliwej. Podkreślono, że stosowanie oryginalnego lub wysokiej jakości toneru (np. Katun) jest kluczowe dla stabilnej jakości kopii i ochrony podzespołów.
REKLAMA