logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć WinXP-Win98 przez skrosowaną skrętkę?

darekw84 05 Lis 2004 18:21 1601 9
REKLAMA
  • #1 963223
    darekw84
    Poziom 10  
    chcę połączyć bezpośrednio dwa kompy skrosowaną skrętką. Ale jakoś się nie widzą. czy trzeba doinstalować jakieś protokoły? jeden ma ip 192.168.0.1 a drugi ....0.2 i nic :-(((
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 963768
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    A usluga 'udostepnianie plikow i drukarek' oraz klient sieci Microsoft zainstalowane?

Probowalem pingowac adres kompow na wzajem?
  • #3 963790
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Masz kreatora połączeń sieciowych w Xp w akcesoria\komunikacja\kreator połączeń sieciowych. Tam sobie wybierasz opcje np " Ten komputer łączy się bezpośrednio z internetem, inne komputery łączą sie z internetem za pomocą tego komputera" czy coś podobnego i na końcu masz taką opcje żeby nagrać ustawiena na dyskietce dla innych komputerow. Nagrywasz, wrzucasz ją do kompa z windowsem 98, odpalasz i masz siec skonfigurowaną. Po tym zabiegu najlepiej zrestartuj kompy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 964701
    darekw84
    Poziom 10  
    problem z tym że z 98 do XP nie mogę pingować, a XP do 98 tak. więc XP widzi wszystki karty sieciowe a starsza wersja windowsa nie. kabel chyba można wykluczyć?
  • #5 964709
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie masz jakiegoś firewalla?
  • REKLAMA
  • #6 964807
    darekw84
    Poziom 10  
    teraz jest tak: 98 widzi udostępnione zasoby. nie ma tylko neta. A XP widzi w otoczeniu sieciowym 98-emke ale nie można się do niej dostać "\\Pentium nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego........Nie można odlaleźć ścieżki sieciowej" Acha. pingowanie w obie strony działa więc to nie karty sieciowe tylko jakieś ustawienia. TYLKO JAKIE??
  • #7 964883
    lendo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mialem podobny problem ale wystarczylo tylko skonfigurowac wszystko od nowa czyli odpalic kreatora na xp a na 98 wrzucic plyte z xp albo dysk konfiguracyjny sieci i bylo po wszystkim. Moja propozycja - sprobuj dokladnie jeszcze wszystko raz zrobic od poczatku - zrobienie tego powoli u mnie poskutkowalo :)
  • #8 964930
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Zgadzam sie z kolegą lendo. Tak jak pisałem wyżej, zrób to przez kreatora i będzie wszystko działać. Też się z tym męczyłem ale przez kreatora poskutkowało.
  • REKLAMA
  • #9 968016
    darekw84
    Poziom 10  
    u mnie jednak nie poskutkowało:-/ Cały czas to samo. w obie strony można pingować,ale XP za chol....nie chce otworzyć folderu z nazwą drugiego kompa. widzi jego nazwę ale nie może otwotzyć. "\\nazwa komp nie jest dostępny..." Robiłem sieć przez kreatora XP ale widzocznie nie na wszystkie jest on bolączki
    Macie jeszcze jakis pomysł?
  • #10 969627
    dorotast
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    sprawdz czy maska,brama i grupa robocza sa takie same, ustaw "logowanie do sieci microsoft". musi przechodzi ping .zeby zobaczyc komp w sieci trzeba chwile odczekac.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji bezpośredniego połączenia sieciowego między komputerami z systemami Windows XP i Windows 98 za pomocą kabla skrosowanego. Problem polega na braku wzajemnej widoczności komputerów pomimo poprawnego przypisania adresów IP (192.168.0.1 i 192.168.0.2) oraz możliwości pingowania w obie strony. Zalecane jest sprawdzenie instalacji protokołów sieciowych, w tym usługi udostępniania plików i drukarek oraz klienta sieci Microsoft. Sugerowano użycie kreatora połączeń sieciowych w Windows XP, który umożliwia wygenerowanie konfiguracji dla Windows 98 na dyskietce lub płycie instalacyjnej, co powinno ułatwić poprawne ustawienie sieci. Pomimo tego, pojawia się problem z dostępem do udostępnionych zasobów, gdzie Windows XP widzi nazwę komputera z Windows 98, ale nie może otworzyć folderów sieciowych z powodu braku uprawnień lub błędów ścieżki sieciowej. Wskazano również na konieczność sprawdzenia zgodności maski podsieci, bramy, grupy roboczej oraz wyłączenia zapory sieciowej (firewalla). Zalecane jest także włączenie opcji "logowanie do sieci Microsoft" i odczekanie chwili, aby systemy mogły się wzajemnie wykryć. Ostatecznie, mimo poprawnej konfiguracji IP i pingowania, problem może wynikać z ustawień zabezpieczeń lub niekompletnej konfiguracji protokołów sieciowych między Windows XP a Windows 98.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA