logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprogramować tuner Philips 6010 na oryginalny soft C+?

bartoko 24 Lut 2006 09:47 48257 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak wgrać oryginalny soft Cyfra+ do tunera Philips 6010 z wcześniej wgranym softem Polsatu?

Aby wrzucić oryginalny soft C+ do Philipsa 6010, użyj DSXFlash albo DSX Multiloadera i kabla COM 1:1; zwykły null-modem nie jest do tego modelu potrzebny [#3675134][#3837621] Oryginalny soft możesz wgrać z pliku albo pobrać z satelity, a w DSXFlash warto zaznaczyć „auto adres i rozmiar zapisu” oraz „sprawdzaj crc pliku” [#4490213][#3837621] Po wgraniu ustaw prawidłowe parametry kanału podstawowego, wybierz automatyczne ustawienia satelity i uruchom wyszukiwanie kanałów Cyfra+, wtedy lista kanałów powinna pobrać się sama [#2341603][#5949643] Jeśli tuner był wcześniej przerabiany, trzeba go najpierw przywrócić do oryginału, żeby działał z kartą C+ [#2343456] Przy pobieraniu z satelity najlepiej mieć podłączoną antenę i włożoną kartę, choć jeden z użytkowników podał, że obecność karty w slocie nie ma znaczenia [#2342144][#2343456]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2341187
    bartoko
    Poziom 11  
    Witam!
    Jestem średnio szczęśliwym posiadaczem tunera marki Philips 6010 gdyz chce go przeprogramować na oryginalny soft na C+ , wcześniej był zaprogramowany na Polsat. Chcę wykupić kartę oryginalną :( i coś oglądać na tyn sprzęcie, ale musze go przeprogramować na ten soft! Gdzie go szukać i czy wystarczy DSX Flash 0,6 i DSX Edit v1.4 ? Proszę o choć małą iskierkę pomysłu :)

Pozdrawiam !!!!
  • REKLAMA
  • #2 2341224
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Do przeprogramowania wystarczy ci dsx flash a liste pociagnie sobie z satelity tylko jak go przeprogramujesz na orginal jak chcesz to podaj adres gdzie ci wyslac
  • #3 2341264
    bartoko
    Poziom 11  
    bartoko(_at_)wp.pl
  • #4 2341365
    otp2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wykasuj flascha podłącz do anteny i sam sciągnie soft z nieba.
  • #5 2341428
    bartoko
    Poziom 11  
    ok :)
    a co z listą kanałów? Zostanie też automatycznie sciągnięta?
  • #6 2341603
    geco
    Poziom 26  
    wejdz w ustawienia setelity ustaw ustawienia automatycznie potem znajdz satelite pokaze cyfra+ i szukaj kanalow i lista wskoczy
  • #7 2341860
    bartoko
    Poziom 11  
    ok !!
    dziś wieczorkiem popracuje przy tym. Ale ostatnie pytanie czy oryginalna karta ma być włożona podczas ściągania softu i listy?

Pozdrawiam , jestem już dużo mądrzejszy :)
  • REKLAMA
  • #8 2342144
    geco
    Poziom 26  
    raczej tak
  • #9 2343456
    bercik48
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam do ściągnięcia softu z satelity nie zapomnij ustawić prawidłowych parametrów kanału podstawowego,obecność karty w slocie niema znaczenia.Jeżeli tuner był przerabiany to musisz powrócić do oryginału żeby działał z kartą C+
  • #10 2343829
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    @Bartko
    mając kartke i dobry soft + tak zwany fix do softu i dobrą liste kanałów mozesz oglądac duzo wiecej niz tylko pakiet cyferki
    Nakład pracy jest ten sam a korzyści z oglądania niewspółmierne
    Dodam ze jesli masz dzieci to Baby TV jest lepsze od minimini choć jest np. po ang.
    Jesli chciałbyś cos dla dorosłych to tez sie moze znależć
    Jak lubisz piłke sport, duzo muzyki to sie nie zawiedziesz.
    Powtarzam nakład pracy ten sam (zakładam ze kabel masz w domu).
  • #11 2344711
    danyx
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    @starter55 napisał:
    Cytat:
    (zakładam ze kabel nullmodem masz w domu

NIE PRAWDA!!!

Do philipsa 6010 przewód wymagany to 1:1 czyli zwykły przedłużacz com-u a nie null modem.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #12 2344750
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    geco napisał:
    raczej tak
    ale dajecie ciała , co t za odpowiedź "raczej tak "

. soft se możesz wgrać kablem 1:1 dla philipsa 6010 ,lub kablem do linkowania dla 3010 , a możesz go sobie sam z satki pociągnąc jak masz refleks z klikaniem po panelu ,reszta to :arrow:starter ci dobrze opisał
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #13 2344795
    starter55
    Poziom 24  
    Zgadza sie z tym kablem poprawie zeby nie mieszać literówka mam dwa podłączone :D
    Na zwykłym sofcie nie pooglądasz bonusów :idea:
  • #14 2345051
    bartoko
    Poziom 11  
    [quote="starter55"]@Bartko
    mając kartke i dobry soft + tak zwany fix do softu i dobrą liste kanałów mozesz oglądac duzo wiecej .......

SUPER!!!! :) tylko Panie Starter proszę o jakiś link do softu, fixa i listy lub jeśli można prościej na bartoko@wp , będe wdzięczny! Pozdrawiam :)
    ps.
    kwestia kabla jest juz rozpracowana, zgrywam sie z kompem!
  • #16 2345232
    bartoko
    Poziom 11  
    "....ściągnięcia softu z satelity nie zapomnij ustawić prawidłowych parametrów kanału podstawowego........."

oczywiście, ale jak "to" wygląda, jakich parametrów i jakiego kanału :?:[/quote]
  • #17 2345297
    starter55
    Poziom 24  
    bartoko napisał:
    "....ściągnięcia softu z satelity nie zapomnij ustawić prawidłowych parametrów kanału podstawowego........."

oczywiście, ale jak "to" wygląda, jakich parametrów i jakiego kanału :?:
    [/quote]
    Na razie daj sobie z tym spokój bo wszystko będziesz robił przez kobel
    masz na pw co chciałeś
  • #18 3659953
    tesla333
    Poziom 11  
    Panowie bardzo potrzebuję oryginalny soft żeby móc korzystac tylko z opłacanej C+. prosze o podesłanie pliku (2MB)
    Z góry dziękuje
  • #20 3669764
    nsloter
    Poziom 1  
    mam problem z cyfra +,a mianowicie po wgraniu nowego softu do tunera Philips, po jednym dniu zniknely mi kanaly wszystkie dodane kanaly takie jak HBO Comedy, AXN itd. Czego to moze byc wina? Podpialem pozniej taki sam tuner Philipsa od kolegi (gdzie byl wgrany tez nowy soft i gdzie indziej szedl), a u mnie po 2 dniach takze w nim zniknely kanaly.Czy to moze byc wina 8 letniego konwertera?prosze o rade kogos kto sie na tym zna bo kumpel mi nie wierzy ze takie cos jest mozliwe i nie moge mu przetlumaczyc ze to samo znika a nie zmojej winy uzytkowania.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz. pozdrawiam wszytskich
  • #21 3669926
    telejanusz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    do "nsloter"
    Myślę, że możesz mieć trochę przestawioną antenę i tak właśnie będzie się działo. Konwerter powinien być sprawny.
    Janusz
  • #22 3670903
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    nsloter napisał:
    mam problem z cyfra +,a mianowicie po wgraniu nowego softu do tunera Philips, po jednym dniu zniknely mi kanaly wszystkie dodane kanaly takie jak HBO Comedy, AXN itd. Czego to moze byc wina? Podpialem pozniej taki sam tuner Philipsa od kolegi (gdzie byl wgrany tez nowy soft i gdzie indziej szedl), a u mnie po 2 dniach takze w nim zniknely kanaly.Czy to moze byc wina 8 letniego konwertera?prosze o rade kogos kto sie na tym zna bo kumpel mi nie wierzy ze takie cos jest mozliwe i nie moge mu przetlumaczyc ze to samo znika a nie zmojej winy uzytkowania.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz. pozdrawiam wszytskich

Czy kanały zniknęły na przełomie miesiąca?
  • #23 3672396
    starter55
    Poziom 24  
    ostatnio slyszałem o jakims przesileniu wiosennym od 5 do 12-go moze to ma z tym jakiś związek

spróbuj sciągnąc z nieba orginalny soft i wyszukaj jeszcze raz kanały to wtedy bedziesz miał pewność ze z konwerterem jest wszystko ok.
  • #24 3675134
    kiki99
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Wgranie softu oryginalnego lub edukacyjnego to tyle samo roboty wiec polecam edukacvyjny. dochodzi ci w nim dodatkowo obsluga kilku konwerterow na jednym kablu poprzez przelacznik diseqc, wieksza ilosc kanalow, praca tunera bez karty(póki jej nie masz). Soft wgrywasz programem dsxflasher a liste dsxedit-em przez kabel com 1:1(żaden nullmodem...ktos wczesniej zle podal bo nullmodem stosuje sie do starego philipsa 3010). Mozesz sie smialo bawic bo ciezko zepsuc 6010 nawet jak cos ci pojdzie nie tak. Wiec smialo sie baw.
  • #25 3676039
    starter55
    Poziom 24  
    kiki99 napisał:
    Mozesz sie smialo bawic bo ciezko zepsuc 6010 nawet jak cos ci pojdzie nie tak. Wiec smialo sie baw.

tak słuchaj kolegi baw sie baw a jak cos pójdzie nie tak to do wymiany bedziesz miał maxa
    jesne mozna to robić ale trzeba miec "odrobine" pojecia

Kolego kto tu mówi o wgrywaniu softu przez kabel :?:
    tu chodzi o sprawdzenie konwertera
  • #26 3835102
    austin 4
    Poziom 1  
    mam orginalna karte c+ dekoder philips 6010 i musze cos zmienic zeby odbierac najpierw astre a potem hbwiem ze cos trzeba zmienic w diseqc ale orginalny soft niema tej funkcji jestem zielony w tej sprawie
    czy moglby mi ktos pomoc?
  • #27 3835790
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Oryginalny soft nie ma obsługi diseqc-a.
  • #28 3837621
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Załączniki:
    • c+fta a&h.rar (6.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #29 4485049
    Lomax26
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem.Przy próbie wgrania nowego softu odbiornik go przyjął ale teraz nie komunikuje się z programem DSXLoader i godzina cały czas mruga.
    Co mam robić ???Proszę o pomoc.
  • #30 4485443
    Lidzia
    Poziom 28  
    Ocena: 36
    A lista jest ? bo trzeba ją z nieba zassać, jakie ustawienia były w multiloaderze podczas wgrywania,jaki soft wgrany 5.02 taki 2MB czy 4MB jaką pamięć ma tuner.A pisze tak bo piszesz w tym temacie Philips 6010 soft oryginalny do C+ jak multiloaderem wgrasz orginał soft ?.Robi sie to tak w DSXFlashu zaznacz opcję "auto adres i rozmiar zapisu" oraz "sprawdzaj crc pliku" i już nie musisz wpisywać żadnych adresów. wystarczy wskazać plik z softem 2MB lub 4MB orginalnym pobranym stąd http://www.expoint.tk/
    polecam ci tam zajżeć oczywiście rejestracja dzial philips http://sat-elita.info/forum/index.php

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeprogramowania tunera Philips 6010 na oryginalny soft Cyfry+ (C+), który umożliwi korzystanie z oryginalnej karty i odbiór kanałów. Do wgrania softu zalecane jest użycie programu DSXFlash (wersja 0.6) oraz DSXEdit (wersja 1.4) do edycji listy kanałów, a także DSXMultiloadera do kompleksowego wgrywania softu, listy kanałów i kluczy. Soft można pobrać z dostępnych repozytoriów internetowych, np. sat-elita.info lub elektroda.net. Wgrywanie odbywa się przez port RS232 z kablem 1:1 (zwykły przedłużacz COM), a nie kablem null modem, który jest stosowany w starszych modelach Philips 3010. Po wgraniu oryginalnego softu tuner sam pobiera listę kanałów z satelity po ustawieniu prawidłowych parametrów kanału podstawowego i wyborze satelity Cyfra+. Obecność oryginalnej karty w slocie podczas pobierania softu i listy jest zalecana, choć nie zawsze konieczna. Soft oryginalny nie obsługuje funkcji DiSEqC, co może wymagać alternatywnego oprogramowania, jeśli użytkownik chce korzystać z wielu konwerterów. W przypadku problemów z komunikacją tunera z programem DSXLoader lub migającą godziną, zaleca się ponowne wgranie softu z poprawnymi ustawieniami. Użytkownicy zgłaszali także problemy z znikającymi kanałami, które mogą wynikać z ustawienia anteny lub konwertera. Wgrywanie softu edukacyjnego (alternatywnego) oferuje dodatkowe funkcje, takie jak obsługa DiSEqC i większa liczba kanałów. Podsumowując, do przeprogramowania Philips 6010 na oryginalny soft C+ potrzebne są odpowiednie narzędzia (DSXFlash, DSXEdit, DSXMultiloader), kabel RS232 1:1, oryginalny soft i lista kanałów, które można pobrać z satelity lub z internetu, a także oryginalna karta C+ do aktywacji odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA