logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy overclocking: radka9550 128ddr=radka9550 256 ddr?

Wycior 06 Lis 2004 10:14 3858 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy Radeon 9550 HIS w wersji 256 MB DDR daje się dobrze podkręcić i czy pojemność 256 MB ma znaczenie względem wersji 128 MB DDR?

Tak, da się go podkręcić, ale wersja 256 MB DDR zwykle ma gorszy potencjał OC niż 128 MB DDR, bo często siedzą w niej kości 5 ns; w Twoim HIS 9550 256 DDR 128 bit użytkownik miał właśnie 5 ns Elixiry i podawał, że stabilnie wyciągały się tylko do ok. 490 MHz na pamięciach [#966679] Oznaczenie końcowe kości, np. „TC..”, mówi o czasie dostępu, więc warto je sprawdzić na samych pamięciach [#967944] Do podkręcania polecano RivaTuner lub sterowniki Omega, potem stopniowe zwiększanie taktowań i testy w stresie, np. 3DMark2001/2003, żeby wyłapać artefakty i zwisy [#977923] Samo lepsze chłodzenie bez v-modu daje podobno tylko niewielki zysk, rzędu kilkunastu MHz, więc jeśli karta kończy się szybko, większy efekt daje dopiero v-mod, ale to już rozwiązanie bardziej ekstremalne [#991177] BIOS od 9600/9600Pro można wgrać po OC, ale nie jest to konieczne; część osób woli zostać przy Omegach i nie zmieniać BIOS-u wcale [#977923][#1001343]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 964107
    Wycior
    Poziom 11  
    Pozdro wszystkim!!!! Mam takie pytanko -- posiadam radeona 9550 firmy his ale wersję na 256 DDR chciałbym ją podciągnąć! ale nie wiem czy fakt iż jes to wersja 256 ma jakeś znaczenie. wszysytkie dotychczasowe artykuły które czytałem na temat kręcenia radka 9550 opierały się na wersji 128 ddr. dlatego mam pewne obawy - pomóżcie!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 964195
    eyu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    bez problemu zrobisz z niej 9600 a w zaleznosci jakie masz pamieci ilu ns to moize nawet pro
  • REKLAMA
  • #3 964885
    Wycior
    Poziom 11  
    A mam jeszce jedno pytanko- gdzie moge sprawdzić czy moje pamięci 4 czy 5ns.A jeśli posiadam pamięci 5ns to czy da się coś zrobić??
  • #4 965254
    Mig_16
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    zobacz na oznaczenia pamięci chyba ostatnie znaki muwią o czasie dostępu.
  • #5 966679
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam również radka 9550 HIS z 256 DDR 128 bit. Niestety ten model radka posiada pamięci 5ns f-my Elixir. Różnica pomiędzy 4 a 5ns jest dość znacząca zwłaszcza jeśli planujesz ją troche pokręcić. Ja swojej jeszcze nieprzetaktowałem ale z tego co wiem te pamięci kręcą sie jedynie do 490Mhz, z tego względu czuję lekki niedosyt ze wcześniej się niedowiedziałem i nie kupiłem karty z pamiątkami 4ns.

pozdro for all
  • #6 966806
    Wycior
    Poziom 11  
    moje pamiatki posiadają oznaczenia:

SAMSUNG 331
    K4D551638D-TC50
    ZCF13288 KOREA

Czyli z tego co zrozumiałem oznaczenie " TC50 " mówi iż są to pamiątki 5ns???
  • #7 967301
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Samsungi????? Szczeże mówiąc nie spotkalem się z HIS radeon 9550 za pamiątkach Samsunga. Dotad slyszalem tylko o Elixir i Hynix 5ns (opieram sie na źródłach z internetu). Wiem ze Sapphire do radków 9550 montuje Samsungi 4ns. Więc możę jakaś nadzieja jest.......
    Qrcze to może mój radek ma pamięci 4ns
    W jaki sposób można to sprawdzić?
    Czy przez koncowe oznaczenie pamięci?
  • #8 967944
    Wycior
    Poziom 11  
    Właśnie tak ...końcowe oznaczenia "TC.. " oznaczają ilu ns masz pamiaki
    tak jak to masz na tym ostatnim obrazku na tej stronce http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221

A tu masz przykład radka Hisa ddr256 128bit na kościach samsunga
    http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=209

Z tego co udało mi się ostatnio dowiedzieć to większość radków na 256ddr są wyposarzone w 5ns pamiątki (bo też musieli się na czymś odbić) ;((( w przeciwieństwie do wersi 128ddr która małotego w dodaku jest tańsza i posiada lepsze właściwości overclock'erskie!!!! Sam się dałem na to naciąć i teraz żałuję........[/quote]
  • #9 969233
    Wycior
    Poziom 11  
    I mam jeszcze jedno pytnko- czy jesli zdecyduje się na kręcenie mojego radka to co byloby lepsze w moim przypadku? flash'ing biosu czy normalne windows'sowe metody (coś w stylu przez wgranie sterowników omegi itp).?? i czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie najbardziej optymalne parametry zastosować by nie dopuściś do "przektęcenia" się karty :sm31: ??
  • REKLAMA
  • #10 970713
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    A ja na pamiatkach Elixir mam takie oznaczenie:
    N2DS25616BT-5T
    więc po oznaczeniu 5T wnioskuje ze też są 5ns.

Co do sposobu podkręcania to polecam jeden z najprostrszych i bardzo skutecznych : RivaTuner. Z tych pamięci przy stabilenj pracy wyciągniesz max 490Mhz Dalsze kręcenie grozi zawiechami zwłaszcza gdy nie masz radiatorów na pamięciach. Jednak spotkałem się z modelami tej karty z których więcej wyciągali co uważąm za wielkie ryzyko.
  • #11 970746
    Wycior
    Poziom 11  
    czyli wg ciebie ToMeQQQ flashowanie tej karty nie jast dobrym rozwiązaniem??
  • #12 977923
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    "czyli wg ciebie ToMeQQQ flashowanie tej karty nie jast dobrym rozwiązaniem?? ". Flashowanie jest drugim ważnym etapem podkręcania Twojego Radka. Najpierw polecam wgrać sterowniki. I tu sie z tobą zagadzam że powinny być to stery Omega. Ja mam swojego radka zablokowanego i gdy przesunę suwaki na wyższą częstotliwość zaraz wracają na ustawienia domyślne (tak się dzieje w RivaTuner przy zainstalowanych sterach dołączonych do karty) Podobno Omega te zabezpieczenie omija!!! Jak już instalniesz sobie stery to czas na to "właściwe podkręcanie". Potrzebny będzie soft np RivaTuner i podwyższasz częstotliwości GPU i pamięci. Następnie włącz np. 3DMarka 2001 na parę godzin i obserwój czy nie występują artefakty i czy sie nie zawiesi. Jeżeli pojawiają artefakty lub się zawiesi to znaczy że przesadziłeś lub nie zapewniłeś odpowiedniego chłodzenia, więc trzeba obniżyć taktowanie. I tu następna ważna uwaga: cooler na tym radku to badziewie. Mało wydajny i jeszcze w dodatku buczy jak odkurzacz :p Radziłbym się zastanowić nad lepszym chłodzeniem i to nie tylko GPU ale także pamięci. Godny uwagi jest Zalman ZM80D-HP Co pradwa cena jest nieco wysoka ale otrzymujemy rewelacyjne pasywne chłodzenie wraz z radiatorkami na pamiątki. Po podkręceniu można by wgrać biosa np z Radeona 9600 albo 9600Pro. nowy bios to nie tylko sznsa na odblokowanie nowych opcji ale także wzrost wydajności. Wówczas będziesz posiadaczem prawdziwego Radeona 9600 albo nawet lepszego.
  • #13 981917
    Wycior
    Poziom 11  
    Mam jeszce jednego egzystancjalnego dylemata- czy ten biosik z radka 9600 ma być z wersji 256ddr?? I koniecznie his'owski czy też lepszy byłby jakiejś innej firmy bo np tu...
    http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221&rectr_str_numer=3
    mówią iżnajlepszym rozwiązaniem jest instalowanie biosu z powercolora
  • #14 981943
    Wycior
    Poziom 11  
    i zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa- Fakt orginalne chłodzenie to badziew więc do dodakowe chłodzenie, w dodatku 5nspamiąki więc by więcej wycisnąć znów trzeba zainwestować kolejne pare złotych no i tyle zachodu
    ---->>>> opłaca się???
    ile kosztuje ten twój cooler'ek?
  • #15 983259
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Czy się opłaca?? Zależy jak dla kogo. Polecany przezemnie Zalman to grwarancja ciszy i wydajności. Możliwość zainstalowania wiatraka np wolnoobrotowego co jeszcze bardziej zwiększa jego skuteczność. Kosztuje około 150zł ale ale........ Otrzymujemy rewelacyjne pasywne chłodzenie wraz z radiatorami na pamięci.
    Łap link http://sklep.benchmark.pl/pelny_12285.html
  • #16 983715
    fr3zer
    Poziom 14  
    Pryczyna dalszego nie krecenia sie waszych radkow jest niedowoltowane gpu i memki. Pomoc moze jedynie v-mod i v-mem mod a nie zmiana chlodzenia.
  • REKLAMA
  • #17 985476
    Wycior
    Poziom 11  
    ToMeQQQ czy nógłbyś mi zaproponować jakiś inny wariant bo nie wątpię że ten cooler'ek jest wypasiony ale cena 150 zł!!!!!!!!!!!!! jakoś mnie nie przekonywuje i co myślisz o wpowiedzi fr3zer'a???
  • #18 985506
    Wycior
    Poziom 11  
    Fr3zer czy możesz mi powiedzieć o co właściwie ci chodzi z tymi modami ???????? ale z tego co ja zrozumiałem z twojej wypowiedzi to zwiększenie napięcia na memkach i gpu i tak zaowocuje ich przegrzewaniem a tym samym konieczności zakupu dodatkowego chłodzenia !!!
  • #19 990337
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    fr3zer ma rację ale nie do końca. Stosowanie v-moda jest już troche bardziej ekstremalne. Czytałem że z v-modami na naszych radkach wyciągali z pamięci prawie 600Mhz<wow>. Szczerze to ja takich modów bym narazie nieprzeprowadzał. Mi wystarczy przetaktować ile się da i wgrać bios i tyle... Metoda w 90% skuteczna i bardzo efektywna. V-mod swoją drogą a wydajne chłodzenie swoją!! Bez odpowiedniego chłodzenia możemy zapomnieć o kręceniu.
    Co do tańszych coolerów na radka
    Arctic Cooling VGA Silencer Rev3 za około 50zł UWAGA bez chłodzenia pamięci!! http://sklep.benchmark.pl/pelny_13502.html
    Lub następcy Arctic Cooling VGA Silencer ATI 1-4 za przeszło 100zł z czego ATI2-4 posiadają już chłodzenie pamiątek.
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_13772.html
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_13773.html
    Niestety to tyle co mógłbym ci doradzić w sprawie chłodzenia karty. Cena też nie jest rewelacyjna ale do kręcenia potrzebne jest wydajne chłodzenie które w dodatku może być ciche!!
  • #20 991177
    fr3zer
    Poziom 14  
    Chodzilo mi o to ze zmiana chlodzenia bez v-moda da gora 10 Mhz wiecej co wedlug mnie nie jest oplacalne . Fakt jesli chcemy zrobic mody to wskazane jest zmienic chlodzenie. Jak na razie wyszly mody do gigabyta i saphira. Sam posiadam R9550 od gigabyta. Na ta chwile wystarcza mi 405/520. Gwarancje mam na 3 lata wiec niedlugo pewnie skusze sie na v-moda :twisted:
  • #21 991372
    3Qn
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    panowie powinniscie przeczytac pare artykulow na ten temat bo takie same obawy mial gfy krecilem Sapphira 9550 (250/400) i tez pissze mi na pamieciach 5 ns ale tak jak sie doszukalem nie bylo wogole 5ns i one poprostu maja takie oznaczenie ale sa 4 ns
    teraz mam Sapphira 9600xt tak pisze ale to jest w rzeczywistosci pro
    (405/520) chipset standardowe chodzenie na pamieci sa zalozone radiatorki z cooler mastera
    oczywisice czas dostepu juz jest 3.6 a i jesli sie okaze ze bedzie cie mieli 5ns to zapraszam na www.tweak.pl tam jest wiele artykow.
  • #22 992942
    wodzo500
    Poziom 17  
    fr3zer napisał:
    Chodzilo mi o to ze zmiana chlodzenia bez v-moda da gora 10 Mhz wiecej co wedlug mnie nie jest oplacalne . Fakt jesli chcemy zrobic mody to wskazane jest zmienic chlodzenie. Jak na razie wyszly mody do gigabyta i saphira. Sam posiadam R9550 od gigabyta. Na ta chwile wystarcza mi 405/520. Gwarancje mam na 3 lata wiec niedlugo pewnie skusze się na v-moda :twisted:

Tez mam gigabyte ;d. Fr3zer mam pytenie czy juz wgrałeś bios od 9600? Jezeli tak to jaki? Bo ja nidzie nie moge znalesc biosu do gigabyte 9600 na hyxach.
  • #25 995422
    wodzo500
    Poziom 17  
    Wycior napisał:
    O ile wogóle konieczne jest wgrywanie biosu firmy tej samej co Karta bo obiło mi się o ucho że bios z powercolora świetnie daje rady!!!
    http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221&rectr_str_numer=3

w weekend pociwcze, i podziele sie wrażeniami :) a ten link do tweak.pl nie chodzi :(
  • #26 995537
    Wycior
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za udzieloną pomoc szczególnie ToMeQQQ'owi No i Pozdro for ALL :spoko: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/img]
  • #27 1001343
    fr3zer
    Poziom 14  
    Nie zmienialem biosu bo nie widze w tym sensu. Chyba ze ktos chce szpanowac ze ma R9600. Osobiscie do podkrecania uzywam omeg. Zassac mozna z http://www.omegadrivers.net/. Wada tego jest koniecznosc zmieniania taktowania po kazdym restarcie. mi to jednak pasuje bo wole by karta chodzila podkrecona tylko jak gram.
  • #28 1001711
    wodzo500
    Poziom 17  
    Włąsnie mi sie udało wgrac bis od gigabyte 9600xt :) teraz moj Radek chodzi na 432/526 mhz a co do wgrywanie biosu ma to sens ponieważ, ja uzywam 98 a tam omega nie daje opcji podkręcania karty poztym w 3dmarku 2003 punkty wzrosły o 25, w porówniau z takimi smymi ustawieniami otrzymanymi dzieki powerstrip
  • #29 1002285
    Wycior
    Poziom 11  
    witam ponownie pewien koleś innnego forum poleciłmi bym sprawdził możlwości overclockerskie swojej karty programem ati tray tools I zego co mi wyszło w nim to moja karta bez jakiegokolwiek dodatkowego chłodzenia kręci się na:
    gpu 440
    pamięci450 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
    Czy to możliwe?? Przecież te patametry śą żałosne!!!
    Czy jest możliwe że za tak słabe patrametry może odpowiadać zasilacz czy też płyta główna??
  • #30 1002365
    Wycior
    Poziom 11  
    W jaki sposób wy dobieraliście najbardziej odpowiednie parametry oc???
    jakimś specyficzym programem czy manualnie przez zmiane taktowania i odpalenie programów testujących (3dmark)??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podkręcania karty graficznej Radeon 9550 HIS w wersji 256 DDR 128 bit oraz różnic w stosunku do wersji 128 DDR. Użytkownicy zwracają uwagę, że wersja 256 DDR najczęściej wyposażona jest w pamięci o czasie dostępu 5 ns (np. Elixir, Samsung), co ogranicza potencjał overclockingu do około 490 MHz na pamięciach. Wersja 128 DDR zwykle posiada szybsze pamięci 4 ns, co sprzyja lepszym wynikom podkręcania. Oznaczenia pamięci (np. końcówka "TC50" dla 5 ns) pozwalają określić ich parametry. Do podkręcania polecany jest program RivaTuner wraz ze sterownikami Omega, które omijają blokady standardowych sterowników. Flashowanie BIOS-u z modelu Radeon 9600 (np. Gigabyte, PowerColor) jest możliwe i może podnieść wydajność, ale nie jest konieczne dla podstawowego OC. Wymiana chłodzenia na wydajniejsze (np. Zalman, Arctic Cooling VGA Silencer) jest rekomendowana ze względu na słabe oryginalne chłodzenie, jednak wiąże się z dodatkowymi kosztami. Modyfikacje napięć (v-mod, v-mem mod) pozwalają na dalsze zwiększenie taktowań, ale są bardziej ryzykowne i wymagają lepszego chłodzenia. Stabilność OC należy testować programami stresującymi, takimi jak 3DMark 2001/2003, i dostosowywać taktowania do braku artefaktów i zawieszeń. Wyniki OC różnią się w zależności od egzemplarza karty, pamięci i płyty głównej. Warto korzystać z forów i artykułów specjalistycznych (np. tweak.pl) dla szczegółowych porad i doświadczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA