Każdy się musi nauczyć!!!;p
wiem wiem tragicznie ale tylko tak potrafię, proszę o pomoc w zaprojektowaniu...
Cytat: Czerwona obwódka.
Nie jest potrzebne stosowanie dwóch tranzystorów do włączenia przekaźnika.
Jednocześnie brakuje diody włączonej zaporowo, równolegle z cewką przekaźnika, jako ochrony tranzystora.
Brakuje również zasilania dla tego obwodu.
Tranzystory dwa ponieważ to układ wyłącznika czasowego przekaźnika tu z elektrody. Czy dioda 1N4148 wystarczy? Faktycznie zasilanie nawet było podłączone bezpośrednio do masy. Już poprawiłem.
Cytat: Niebieska obwódka.
Po co stosujesz stabilizator +9V do zasilania jednego układu z przekaźnikiem.
Jest to zmierzchówka, (znalazłem tutaj na elektrodzie) pisało że działa tylko przy 9V więc zastosowałem stabilizator w celu zmniejszenia napięcia.
Cytat: Żółta obwódka.
Niepotrzebne węzły (Junction). Gdybyś prowadził sygnały narzędziem Net a nie Wire, program sam automatycznie takie węzły w potrzebnych miejscach by wstawiał.
Pokazałem tylko kilka tych niepotrzebnych, ale na schemacie masz ich pełno.
Ok dzięki za podpowiedź na pewno teraz będę stosował te polecenie NET, ale do czego w takim razie stosuje się WIRE?
Cytat: Co do płytki:
Wiem, wiem, wiem, ale chciałem żeby była jednostronna i nie umiem zrobić z mniejszą ilością zworek, teraz i tak się zabiorę do nowej bo wprowadziłem poprawki (w załączniku), może ktoś pomoże zaprojektować?
Zaprojektowałem nową płytkę. Marco47 proszę o sprawdzenie, teraz wygląda chyba lepiej;) może masz pomysł jak usunąć kompletnie zworki i np.zmniejszyć rozmiary? Lub ktoś inny.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt[/quote]