logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer na TONSIL SUBBAS 100Ak, dobór głośnika

cichy12345 23 Kwi 2011 02:17 3006 7
REKLAMA
  • #1 9430270
    cichy12345
    Poziom 2  
    Jestem nowy na forum i chciałem na początku wszystkich przywitać!

Będę budował subwoofer bass reflex do mojego kina i zamówiłem panel TONSIL SUBBAS 100Ak, który ma 100W RMS przy 4 ohm. I chciałem się was poradzić jaki głośnik będzie najlepszy do tego wzmacniacza (chce żeby był to jakiś stx).

Przeglądałem forum i wiele konstrukcji jest na głośnikach 8ohm, ale wtedy wzmacniacz będzie miał "ciężej", a mocą on nie grzeszy?? i czy lepszy głośnik 30cm czy 20cm? Ogólnie dużo szukałem i czytałem o tym ale już mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać, a na razie jestem jeszcze zielony w tym temacie...
  • REKLAMA
  • #2 9430941
    zielonybączek-baczuś
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Myślę że ten głośnik będzie idealny pod twój wzmacniacz , link do niego poniżej;
    http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html
    Głośnik jest dobrej firmy o mocy 350W rms i do tego jest o dość dużej średnicy co pozwala uzyskać więcej basu.
  • REKLAMA
  • #3 9431151
    cichy12345
    Poziom 2  
    Ale czy on nie jest trochę za mocny jak na ten wzmacniacz? czy to w niczym mu nie przeszkadza, zagra tak samo dobrze jak jakiś o mniejszej mocy? Szczerze to myślałem o czymś takim http://www.stx.pl/gdn-25-100-4-sc.html , ale jakoś nie spotkałem się z konstrukcjami na tym głośniku
  • #4 9432234
    zielonybączek-baczuś
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ten głośnik który ty zaproponowałeś pod wzmacniacz który posiadasz będzie za słaby a po drugie to nie nadaje się on za bardzo do budowy subwooferów,a ten który ci wcześniej zaproponowałem idealnie będzie pasował pod względem mocy oraz wymiarów , to że jest on mocniejszy od wzmacniacza to nie przeszkadza a nawet lepiej.

3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące rozwiązaniem problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie, lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Jeśli dla Kolegi tylko te parametry wskazują przydatność głośnika w danej aplikacji - gratuluję. Przy okazji - co w domowych zastosowaniach ma robić głośnik samochodowy?
    Radzę nie odzywać się na Forum dopóki Kolega nie dowie się jeszcze czegoś więcej o głośnikach w ogóle, a o głośnikach do subwooferów w szczególności.
    Można zacząć od lektury Forum.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #5 9432356
    karol22m
    Poziom 12  
    Co wy wypisujecie?
    zielonybączek-baczuś przemyśl 2 razy zanim coś napiszesz na forum. Głośnik który zaproponowałeś jest dwu cewkowy! Autor musiał by podłączyć tylko i wyłącznie szeregowo pod wzmacniacz co znacznie osłabi moc wyjściową wzmacniacza. Po 2 mam ten głośnik i żeby on dobrze zagrał potrzebuje min te 250W aby poczuć co ten głośnik potrafi. Po 3 głośnik ten jest przystosowany do aplikacji w samochodzie...
    cichy12345 powiedz ile masz pieniędzy na głośnik? oraz jaki pokój?
  • REKLAMA
  • #6 9432362
    cichy12345
    Poziom 2  
    No ale to jest głośnik samochodowy... Jeszcze myślałem o takim http://www.stx.pl/gdn-22-200-4-sc.html

Pokój to obecnie 20m2, a w niedługim czasie będzie trochę mniej. Chciałbym tak do 100 zł się zmieścić z przesyłką najlepiej.
  • #7 9434059
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 132
    Ja wybrał bym ten głośniczek do twojego panela to chyba najlepszy wybór http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=1114 trochę przekracza budżet, ale kilkadziesiąt złotych chyba możesz jeszcze wyskrobać. Obudowę proponuje ok. 35L. Bassrefleks o średnicy 8cm. i długości 16cm. Da to strojenie ok 45Hz i F3 ok. 42Hz.
  • #8 9434290
    cichy12345
    Poziom 2  
    Nie ukrywam że był by znacznie lepszy, ale do tego przesyłka itd i trochę dużo będzie. Jako że jest to pierwszy sub użyje chyba właśnie tego stx 22/200/4 sc bo jest 3x tańszy(chyba że naprawdę nie warto?), a tego tonsila będę miał w najbliższych planach. Tylko chciałem jeszcze zapytać jaka obudowa i strojenie było by najlepsze do niego? 38Hz i 31l (liczone już po odjęciu głośnika i tunelu czyli faktyczna objętość) jest dobrym rozwiązaniem? i jak obliczyć jaki br o najmniejszej średnicy mogę zastosować (bo chyba taki trzeba?) bo u mnie w WinISD nie ma czegoś takiego jak veth mach.

Nie ukrywam, że jestem początkującym i prosił bym o wszelkiego rodzaju rady dotyczące budowy suba i dziękuje za to

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje budowę subwoofera bass reflex z panelem TONSIL SUBBAS 100Ak o mocy 100W RMS przy 4 ohm. Poszukuje odpowiedniego głośnika, preferując model STX. W dyskusji pojawiają się różne propozycje głośników, w tym STX GDN-30-500-2x4-AA oraz STX GDN-22-200-4-SC. Użytkownicy zwracają uwagę na moc głośników oraz ich zastosowanie, podkreślając, że głośnik o większej mocy może lepiej współpracować z wzmacniaczem. Pojawiają się również pytania dotyczące obudowy i strojenia subwoofera, z sugestiami objętości obudowy oraz średnicy tunelu bass reflex.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA