logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T55-640 - brak dźwięku po włączeniu/wyłączeniu funkcji "mute"

TheCray 23 Kwi 2011 16:11 4289 15
REKLAMA
  • #1 9431846
    TheCray
    Poziom 10  
    Witam, posiadam dosyć archaiczny TV Grundig T55-640 OIRT. Jak dotąd działał jak należało wszystko w 100% lecz parę chwil temu nacisnąłem na pilocie - pilot Grundig TP 720 funkcję "mute". Oczywiście wyłączył się głos. Naturalnie spróbowałem zwiększyć głośność za pomocą pilota, potem ręcznie TV ale ku mojemu zdziwieniu na telewizorze pasek "głośność" nie chciał się ruszyć z miejsca. Naciskałem rzecz jasna po raz kolejny przycisk "mute" myślałem że może to coś da. Ma ktoś pomysł jak przywrócić dźwięk? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9431869
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2618
    Próbowałeś chociaż zrobić reset sprzętowy przed napisaniem tego postu?

Edit:
    Reset sprzętowy = hard reset = wyłączenie i włączenie zasilania.
  • #4 9431879
    TheCray
    Poziom 10  
    nie mam pojęcia co to reset sprzętowy ps. przeszukiwałem forum przez zapytanie "reset ustawień"
  • REKLAMA
  • #5 9431898
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    To przeszukaj spokojnie według modelu lub chassis.
    Na BANANAxxx nie zwracaj na razie uwagi.
    Ciekawe jak się zachowuje po kilkukrotnym włączeniu/wyłączeniu wyłącznikiem głównym.

Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13.
  • REKLAMA
  • #6 9431959
    TheCray
    Poziom 10  
    Po kilkukrotnym włączeniu/wyłączeniu wyłącznikiem głównym nie następuje nic specjalnego. Przeszukałem forum ale nikt nie ma problemu takiego jak ja. Może ktoś napisać jak zrobić reset?
  • REKLAMA
  • #8 9432116
    TheCray
    Poziom 10  
    Wydaje mi się, że problem nie tkwi w sprzęcie. Tak jakby funkcja regulacji dźwięku została "zawieszona". Gdy próbuję zwiększyć głośność, pojawia się pasek regulacji na ekranie TV, ale nie ruszy się ani trochę. Coś jakby funkcja ''mute'' został włączona, nie da się jej wyłączyć i ona blokuje regulację dźwięku. Dodam gdy naciskam na pilocie przycisk "mute" to wyświetla się 1. WYLACZYC DZWIEK 2. (nic) i tak cały czas 1/2/1/2/1/2 itd.
  • #9 9432155
    DKAG
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    Pewnie przypadkowo włączyłeś sobie tryb hotelowy.
  • #10 9432160
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    mirex napisał:
    To przeszukaj spokojnie według modelu lub chassis.
    Na BANANAxxx nie zwracaj na razie uwagi.
    Ciekawe jak się zachowuje po kilkukrotnym włączeniu/wyłączeniu wyłącznikiem głównym.

Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13.

:arrow: mirex Będzie się tak samo zachowywał, trzeba wejść w tryb serwisowy i przywrócić ustawienia fabryczne. Wiem o czym piszesz, ale to chyba nie w tym chassis, ale może się mylę? A nawet jeżeli się mylę, to bez wylutowania wyłącznika sieci Kolega nie dowie się prawdy.

Miłych, wesołych Świąt Wielkanocnych życzę

pozdro z Krakowa

Stefan

Dodano po 11 [minuty]:

mirex napisał:
    To trzeba się wziąć za rozkręcanie i pomiary.

:arrow: mirex Ciekawi mnie jakim miernikiem zmierzysz zawartość pamięci? A jakim miernikiem upływność na stykach wyłącznika sieci (wspomagających), choć nie sądzę by to ostatnie było przyczyną.

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #11 9432226
    TheCray
    Poziom 10  
    Też mi się wydaje że jest tryb hotelowy. Ale jak z niego wyjść? Mam założoną też blokadę rodzicielską (trzeba cztery 0 wpisać) przy okazji chciałbym ją wyłączyć.
  • #12 9432244
    mirex
    Poziom 43  
    Pierwszego nie muszę mierzyć jeśli posprawdzałem wszystko inne. Wkładam pamięć i mam jasność.
    Drugie na ogół wychodzi po sprawdzeniu przeciętnym woltomierzem kolektora T801. Zwłaszcza jeśli uszkodzenie ma charakter trwały, a nie chwilowy.

Raportowałeś post DKAG, a teraz przeczysz temu raportowi.
    A dlaczegóż to fakt, że TV wszedł w tryb hotelowy z fonią ustawioną na minimum jest według Ciebie bzdurą?
    Ale skoro chcesz pomagać dalej, to napisz co takiego w tych, i podobnych chassis, powoduje takie cuda. Pomijając już styki pomocnicze wyłącznika.

A ileż to tematów na forum o trybie hotelowym w tych TV? Poczytaj dokładniej TheCray!
    Wydaje Ci się? To sprawdź czy możesz programować!
    O blokadzie rodzicielskiej też napisano!
  • #13 9432288
    TheCray
    Poziom 10  
    Dziękuje, rozwiązałem wszystkie problemy!
  • #14 9432340
    mirex
    Poziom 43  
    To przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html pkt 8 i zastosuj się do niego. Bo taki tekst jak wyżej, to za mało.
    Po raz kolejny napisz jak to się robi!

Dla innych poszukujących, którzy ciągle mają z tym problem:
    Wykaz schematów > Grundig > Grundig Info
    lub bezpośrednio:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic48422-150.html#9432305
  • #15 9432413
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    mirex napisał:

A dlaczegóż to fakt, że TV wszedł w tryb hotelowy z fonią ustawioną na minimum jest według Ciebie bzdurą?
    Ale skoro chcesz pomagać dalej, to napisz co takiego w tych, i podobnych chassis, powoduje takie cuda. Pomijając już styki pomocnicze wyłącznika.

Dlaczego takie cuda się dzieją? Też chciałbym to wiedzieć. A jest faktem że w tych modelach, jak i niektórych PANASONIC też to jest. Sypie się zawartość pamięci, a dlaczego? Chyba zasilanie +5V, ale?

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

mirex napisał:
    Pierwszego nie muszę mierzyć jeśli posprawdzałem wszystko inne. Wkładam pamięć i mam jasność.
    Drugie na ogół wychodzi po sprawdzeniu przeciętnym woltomierzem kolektora T801. Zwłaszcza jeśli uszkodzenie ma charakter trwały, a nie chwilowy.

OK, wkładasz pamięć i masz jasność. A ja wpierw w tryb serwisowy wchodzę i myślę że to jest prostsze i szybsze. Wiesz? Nawet śrubek nie trzeba odkręcać. I też mam jasność. Tylko ten post jest w dziale dla początkujących. Myślisz że wiedzą co i jak? A drugie to nie tak jak napisałeś, czasem, ale? Miernikiem, czasem to wyjdzie.
    A raportowi nie przeczę, pierwsze co napisałem to by w trybie serwisowym przywrócić ustawienia fabryczne. Nie ja proponowałem rozkręcać tv i wyłącznik główny sprawdzać!
    Czy mylę się może w tym co teraz napisałem?

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #16 9433465
    mirex
    Poziom 43  
    Tak. Mylisz się. Bo jeśli z nieznanych przyczyn rozsypuje się pamięć, to TV należy rozebrać i zrobić mu mały remoncik.

A w tym przypadku (i podobnych temu) nie po co wchodzić w tryb. Są prostsze procedury tymczasowej naprawy. Bo nie zna dnia ani godziny kiedy ponownie coś zacznie fiksować.
    Ustawienia fabryczne (choć akurat tutaj to bez większego znaczenia) mogą być dla początkującego naprawiacza większą niespodzianką niż może się spodziewać. Nie pchaj więc takich ludzi ani do trybu, ani do resetu do ustawień fabrycznych, jeśli konieczność tego nie wymaga!

Po tylu latach praktyki nie wiesz co może powodować cuda w Grundigach z tymi i podobnymi (ZCxxxx) procesorami? Dziwne.

Pierwsze, kolego Stefanie, co zrobiłeś, to raportem podważyłeś jak najbardziej zasadną, na tamtym etapie, podpowiedź kolegi DKAG.

Ty proponujesz tryb - ja, niestety, rozkręcenie TV i generalny przegląd. A jest co w nim robić na ogół!
    Począwszy od kurzu aż po opaskę na kineskopie. Plus trochę czasu na lutowanie. Plus ewentualnie profilaktyczna wymiana kondensatorów.

Przypominam również, że w tym wątku rozmawiamy o konkretnym modelu, chassis, a nie o wszystkich TV ogólnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Grundig T55-640, który po włączeniu funkcji "mute" nie przywraca dźwięku, mimo prób regulacji głośności. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie resetu sprzętowego, sprawdzenie trybu hotelowego oraz ewentualne wejście w tryb serwisowy w celu przywrócenia ustawień fabrycznych. Użytkownik zauważył, że funkcja regulacji dźwięku wydaje się być "zawieszona", a po kilku próbach włączenia i wyłączenia zasilania nie nastąpiła poprawa. Ostatecznie, po wymianie informacji, użytkownik rozwiązał problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA