logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323f BG 1.8 16v SOHC - niestabilne obroty, strzały przy odpalaniu, LPG II gen.

gregor1284 24 Kwi 2011 16:12 1489 9
REKLAMA
  • #1 9435123
    gregor1284
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Panowie zacznę może od początku .Gdy ją kupiłem miała problem z wolnymi obrotami ,później coś pokombinowałem i obroty były ale tylko wtedy gdy trzymałem pedał sprzęgła. Później jakoś sama z siebie utrzymywała obroty i bez sprzęgła. Teraz gdy odpalałem strzeliła i znów jest problem z tymi obrotami ,podmieniłem przepustnicę ale to nic nie dało. Co może być nie tak? II generacja gazu
  • REKLAMA
  • #2 9437564
    luxus19
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Czy na benzynie jest ok czy bez różnicy czy gaz czy benzyna objawy takie same? Sprawdziłeś czy lewego powietrza nie bierze?
  • REKLAMA
  • #3 9438471
    gregor1284
    Poziom 11  
    Na benzynie w ogóle nie pali ,coś ma z układem nie tak .Normalnie odpala na gazie. Jak sprawdzić czy lewego powietrza nie bierze ? rozumiem że o dolot chodzi?
  • #4 9438852
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Jak na PB nie chodzi to na LPG też nie będzie dobrze chodził. Najpierw napraw PB i dopiero ustawiaj LPG lub przerób na generację I (odłącz aurator i wstaw register)
  • #5 9438918
    gregor1284
    Poziom 11  
    no już register wstawiony jest
  • REKLAMA
  • #6 9439358
    Maher
    Poziom 22  
    Na reduktorze masz śrubę od wolnych obrotów i nią spróbuj pokręcić, a wcześniej sprawdź czy po strzale nie wyrwało uszczelki od filtra powietrza jak to nie pomoże to musisz naprawić PB. I chyba zdajesz sobie sprawę że przy uszkodzonym PB w najbliższym czasie padnie ci głowica.
  • #7 9442348
    gregor1284
    Poziom 11  
    dlaczego by mi miała paść głowica?
  • #8 9442511
    Maher
    Poziom 22  
    gregor1284 napisał:
    dlaczego by mi miała paść głowica?

Bo przy jeździe na LPG nic ci nie kontroluje składu mieszanki, pojeździsz trochę na ubogiej mieszance i masz gwarantowany remont głowicy, lepiej jak myślisz trochę pojeździć tym samochodem to doprowadź PB do stanu używalności i z powrotem wstaw zamiast registera aturator.
  • REKLAMA
  • #9 9442788
    luxus19
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Na paliwie nie chodzi bo pewnie pompa paliwa się zatarła lub spaliła jak było tankowane tylko LPG. (gaz to ja mam ale w kuchence w kuchni) ;)
  • #10 10954298
    gregor1284
    Poziom 11  
    filterek był zabrudzony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Mazda 323f BG 1.8 16v SOHC, polegające na niestabilnych obrotach silnika oraz strzałach przy odpalaniu, szczególnie na gazie LPG II generacji. Po zakupie samochodu wystąpiły trudności z utrzymywaniem wolnych obrotów, które poprawiły się jedynie przy wciśniętym pedale sprzęgła. Po wymianie przepustnicy problemy nie ustąpiły. Użytkownicy sugerują, aby najpierw naprawić układ zasilania na benzynie, ponieważ problemy z LPG mogą wynikać z uszkodzeń w układzie paliwowym. Wskazują również na możliwość zassania lewego powietrza oraz konieczność regulacji reduktora gazu. Istnieje ryzyko uszkodzenia głowicy silnika przy jeździe na ubogiej mieszance gazowej, co może prowadzić do kosztownych napraw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA