logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY DSC-W150 - Poziome paski na zdjęciach, problem z migawką? Jak naprawić?

fenix7 25 Kwi 2011 20:48 3079 11
REKLAMA
  • #1 9438901
    fenix7
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam problem z aparatem Sony Cyber-shot dsc-w150.
    Zaczął on robić zdjęcia z poziomymi paskami. Z tego co udało mi sie wyczytać jest to problem z migawką, jednak na przykładowych zdjęciach wyglądało to troszke inaczej niż na moich. Aparat Sony tak jakby czyści co któryś wiersz. Dodam, że na początku były także problemy z kolorami(zdjęcie 1), ale juz to minęło.
    1:
    2:
    3:

Chciałbym się dowiedzieć czy to na 100% problem z migawką i jakie są ewentualne sposoby naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 9439004
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    To raczej problem przetwornika. W sumie łatwo to sprawdzić bo to czy migawka pracuje można sprawdzić spoglądając w obiektyw podczas robienia zdjęcia (najlepiej wyłączyć lampę aby nie błyskać sobie w oczy).
    Ale to nie wygląda na problem migawki.
  • #3 9440416
    Szajer
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam,

zobacz czy filmiki kręci bez pasków.
    Jeśli tak to prawdopodobnie problem z migawką (zablokowana) lub taśma flex uszkodzona (przetarta i pęknięta)
  • REKLAMA
  • #4 9453785
    corb
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Miałem ten sam problem jak nie dopiołem taśmy od matrycy, co nie wylkucza wady np przetwornika. Kiedy to się stało? kupiony z felerem, po upadku, ... ? Akurat wczoraj taki naprawiałem :)
  • #5 9455485
    Szajer
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam,

filozof97 napisał:
    O jakiej migawce Wy mówicie? kompakty nie posiadają właściwie migawki, chyba, że analogowe- w nich rejestracja odbywa się poprzez włączenie i wyłączenie przetwornika. A problem to chyba wina niedokładności przesyłu sygnału analogowego- podobne paski są jak się źle np. Video podłączy, ale co do tego- nie jestem pewien. Problem powstaje pewnie w wyniku krzywo zaczepionej taśmy.

z całym szacunkiem ale czy rozebrałeś przynajmniej jeden aparat kompaktowy?

tu : Link masz link do specyfikacji tego aparatu i jest tam taki zapis : Czasy otwarcia migawki w trybie automatycznym (s) 1/4 – 1/1600
    Więc nie pisz takich rzeczy że nie ma migawki.
    Jeśli aparat będzie kręcił filmiki bez zastrzeżeń to wina migawki/taśmy flex, w przeciwnym wypadku przetwornika lub połączenia przetwornika (taśmy)
  • #6 9456145
    filozof97
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Sorry, mój błąd- skrót myślowy- aparat ma migawkę, ale elektroniczną(nie mylić z elektronicznie sterowaną, takie stosowano w nowszych lustrach analogowych, np. Praktica bx20s), tzn. nic się nie rusza. Ja tam sobie migawkę utożsamiam z taką typową, migawką szczelinową z płytek metalowych. Albo płócienną. Albo centralną, sektorową.
    Kompakty rozbierałem, i w żadnym nie widziałem typowej migawki. A ograniczenia czasu mogą wynikać z softu, albo z ograniczeń elektroniki w tym aparacie. Albo z jeszcze czegoś innego, w cyfrze nie jestem za dobrze obeznany.
  • REKLAMA
  • #7 9456254
    thomasz222
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    filozof97 napisał:

Kompakty rozbierałem, i w żadnym nie widziałem typowej migawki.

Nie biorąc pod uwagę aparatów w telefonach komórkowych, każdy kompakt cyfrowy ma migawkę mechaniczną (2 listki), której usterka, zablokowanie, sklejenie czy brak doprowadzenia sygnału do niej wpływa znacząco na jakość zdjęcia, najczęściej poziome paski, zdjęcie prześwietlone, nie naturalne barwy.

Wracając do problemu, zgadzam się z kolegą Szajer.
  • #8 9456273
    filozof97
    Poziom 10  
    no dobra- ale- w takim razie- skoro migawka jest- to w jaki sposób wyświetlany jest obraz na ekranie? Bo już nie pojmuję... i jak mierzone jest światło? Chyba, że przed zrobieniem zdjęcia migawka się zamyka, otwiera, zamyka i znowu otwiera, ale to by było deczko bez sensu.
    Mógłbyś rozrysować mi schemat takiej migawki?
  • #9 9456279
    thomasz222
    Poziom 20  
    Ja nie napisałem że sposób działania czy funkcja którą spełnia jest taki sam jak np w lustrzance, bo jest inny - w kompakcie migawka tylko zamyka naświetlanie, szczególnie łatwo to zauważyć (usłyszeć) przy długich czasach.
  • REKLAMA
  • #10 9456282
    filozof97
    Poziom 10  
    aha- co prawda już offtopujemy- czyli można by to porównać do drugiej roletki?
  • #11 9456285
    thomasz222
    Poziom 20  
    Myślę że tak.
  • #12 9796384
    tygrysss
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Tak wiem - zabawiam się w archeologa ale google mało daje informacji o tym przypadku.
    Jestem również posiadaczem tegoż aparatu od 3 lat. Początkowo owe paski zdarzyły mi się ze 3-4 razy w przeciągu 2 lat. Wczoraj, podczas sesji wyszły 3 zdjęcia prawie pod rząd własnie z tymi paskami. Gwarancji już nie mam. Filmy kręci dobre tzn. bez pasków. Czy teraz już będzie gorzej czy to loteria - albo się ustabilizuje albo będzie się pogarszało?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Sony Cyber-shot DSC-W150, który wykonuje zdjęcia z poziomymi paskami, co sugeruje usterkę migawki. W odpowiedziach pojawiają się różne diagnozy, w tym możliwość uszkodzenia przetwornika lub taśmy flex. Użytkownicy sugerują sprawdzenie, czy nagrywanie filmów odbywa się bez zakłóceń, co może wskazywać na problem z migawką. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują sprawdzenie połączeń oraz ewentualne rozebranie aparatu w celu naprawy taśmy matrycy. Wiele odpowiedzi podkreśla, że migawka w aparatach kompaktowych działa inaczej niż w lustrzankach, co może wprowadzać w błąd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA