logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiele sieci bezprzewodowych w D-Link DI-524, brak dostępu do konfiguracji

MJ23 26 Kwi 2011 00:32 2858 7
REKLAMA
  • #1 9439638
    MJ23
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem związany z konfiguracją routera, mianowicie odkryłem, że wychodzą z niego 2 sieci bezprzewodowe i chciałem jedną z nich usunąć. Problem w tym, że jak chcę wejść w adres 192.168.0.1, wyświetla się komunikat, że nie można wyświetlić strony.
    Dodam, że router to D-link DI-524 Wireless G Router
    Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam

Post poprawiłem ze względu na niezgodność z reg. pkt. 3.1.15 : Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.[piterus99]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9439654
    MJ23
    Poziom 2  
    Adres bramy domyślnej: 192.168.3.1
    Jestem pewien, że obie sieci są z mojego routera
  • #4 9439782
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    niema takiej mozliwosci aby router dawał 2 sieci wifi- ja sie z takim nie spotkałem
    192.168.0.1 logowanie do tego admin admin, jesli nie logujesz sie reset i po sprawie.Niemniej wyłacz router i sprawdz czy dalej widzisz sieci bezprzewodowe -jesli któraś bedzie to masz inną sieć
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 9440265
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Niektóre routery mają opcję więcej niż jednego nadawanego SSID(niekiedy do vlanów te sieci wrzucają, inaczej tną, inne zabezpieczenia, etc), ale z tego co kojarze, DI-524 takich opcji nie posiadał.

Zainstaluj inSSIDera i zobacz, czy MAC jest taki sam przy obu opcjach - bardzo możliwe, że jakiś sąsiad ma taki router i może go nie zabezpieczył.
  • #7 9440709
    MJ23
    Poziom 2  
    No w takim razie, jeśli mój router nie ma takiej opcji, to jakim cudem wychodzą z niego 2 sieci? Wiem, że są one moje, bo pamiętam, jak były robione, do obu mam klucze sieciowe.
    Chodzi mi o to, że od niedawna mam internet 10 mb/s, który chodzi tak, jak by miał 1 mb/s, a na speedteście normalnie wychodzi 10. Ostatnio był u mnie kumpel i zwrócił uwagę na te sieci...
  • #8 9440720
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    To wrzuć screenshot ze wszystkich zakładek ze strony http://192.168.3.1 i się okaże - może masz wgrany jakiś inny firmware...

Czy przez kabel też odczuwasz taki spadek prędkości Internetu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerem D-Link DI-524, który emituje dwie sieci bezprzewodowe. Nie może uzyskać dostępu do konfiguracji routera przez adres 192.168.0.1, ponieważ strona nie jest dostępna. Adres bramy domyślnej to 192.168.3.1, co sugeruje, że konfiguracja powinna być dostępna pod tym adresem. Użytkownik podejrzewa, że obie sieci są jego, ponieważ zna klucze do obu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie, czy obie sieci mają ten sam adres MAC oraz czy problem z prędkością internetu może być związany z innym firmware lub sąsiednią siecią. Zalecają również zresetowanie routera, jeśli nie można się zalogować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA