logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program dla 8051 do wyświetlania punktu na ekranie TV?

janosikow 13 Lut 2003 17:49 3320 13
REKLAMA
  • #1 100256
    janosikow
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Może wie ktoś jaq napisać program dla 8051 lub "pochodnych" zeby ten wyswietala na ekranie telewizora dany punkt i o danym kolorze. Prosze przesylac pomysly na e-mail janosikow(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 100298
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Post przeniosłem z Forum "TV" Tutaj temat ten bardziej pasuje ...
  • REKLAMA
  • #4 100392
    tgrzyska
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Robiliśmy coś takiego, ale na FPGA i to dosyć wielonóżkowym - a układ synchronizacji jest skomplikowany - czy da się to zrobić na '51 to nie bardzo mi się to widzi.
  • REKLAMA
  • #5 100408
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Poszukaj w numerach EP z 2001 roku bodajże. Był tam opis multimetru i rejestratora dla którego ekranem był właśnie TV. Jednakże nie był on na '51 tylko na AVR'rze. Proponuję poszukać w gazetach.
    Pozdrawiam, Michał.
  • #6 101081
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    51 nadaje sie do takich celów ale niestety standardowa wersja jest zbyt wolna. ATMEL odpada bo z tego co pamiętam to może być taktowana kwarcem do 24MHz. Jednakże istnieją 51 wykonane przez inne firmy które dzielą częstotliwość kwarcu przez np. 4. Jednakże w tym przypadku to nie ma chyba sensu bawić sie w jakieś mutacje 51 (chyba, że ktoś ma sprzęt do programowania) najłatwej w tym przypadku będzie pobawić sie AVR'ami. Problem nie jest bardzo trudny ale będzie wymagał nieco eksperymentów i troche cierpliwości.

POZDRAWIAM :multi:
    patryk
  • REKLAMA
  • #7 101085
    janosikow
    Poziom 13  
    może też to byc avr lub pic byle mozna bylo to napisac w jakims prostym jezyku chyba ze macie kod i dobrze wyjasniony
    bo nalatwiej pojme basic lub c
  • #8 101088
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Z tym może być problem bo ten program musi się wykonywać baaardzo szybko i w dokładnie wymierzonym czasie więc asembler jest tu bardzo wskazany.
  • #9 101132
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Całkowicie popieram elektryka.
    Żaden kompilator jezyka wysokiego poziomu nie odda Ci całkowitej kontroli nad sprzętem, a w przypadku sterowania TV potrzebne są bardzo szybkie instrukcje, bardzo dokładnie zgrane. Nie przesadzę chyba gdy powiem, że będziesz musiał liczyć dokładnie takty trwania programu, aby np. punkt biały nie był dłuższy od czarnego, lub na odwrót. Cały czas optuję za pracą z AVR i to z szybkim zegarem.
    Pozdrawiam, Michał.
  • #10 101241
    janosikow
    Poziom 13  
    to odpadaja kolory :). Jaq tak to z jakim avr`em to najlepiej robić prosze o jakiś kursik asma byle po polsku jaq mozna prosic.
  • #11 101277
    elektryk
    Poziom 42  
    w tym dokumencie co dałem ci link do niego masz wszystko opisane z czym to się je. Tam jest PIC16 z zegarem 16MHz i wyciąga siakies 150 punktów w poziomie, więc możesz zmniejszyć rozdzielczość i dzięki temu wolniejszy procek wykorzystać
  • #12 101472
    janosikow
    Poziom 13  
    a jaq i czym programowac tego PIC`a
  • #13 101478
    elektryk
    Poziom 42  
    jdm.willem,si-prog,pic-prog,picus,ju-pic i jeszcze inne, tego jest cała masa,
    A po co Ci to jak wyjaśnisz to możę coś doradzimy lepszego
  • #14 101498
    janosikow
    Poziom 13  
    Cel na razie jest "tajny" :) ale problem w tym ze ja nie znam assma a jaq on jest najlepszy do dzialan na TV to trochi mi chiba to nie wyjdzie. Wiec prosilbym o jakies POLSKIE kursy asma dla piców i avr`ów jak mi doradzaliscie one sa do tego celu najlepsze.
    PS celem tajnym jest po prostu czysta zabawa i powkurzanie innych domowników :) fajne efekty nawet w czarnej-bieli by byly dobre
    PS2 dobrze by bylo zeby mozna z zewnątrz sterowac które pixele maja sie zapalac

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości napisania programu dla mikrokontrolera 8051 lub jego pochodnych, który umożliwi wyświetlanie pojedynczego punktu o określonym kolorze na ekranie telewizora. Uczestnicy wskazują, że standardowy 8051 jest zbyt wolny do precyzyjnego sterowania sygnałem wideo, a realizacja synchronizacji i generowania obrazu wymaga bardzo szybkiego i dokładnego działania, najlepiej w asemblerze. Proponowane są alternatywy w postaci mikrokontrolerów AVR lub PIC, które dzięki wyższym częstotliwościom taktowania i lepszej wydajności mogą sprostać zadaniu. Podano link do dokumentacji opisującej generowanie obrazu na TV za pomocą PIC16 z zegarem 16 MHz, osiągającego około 150 punktów w poziomie. Wskazano również na potrzebę nauki asemblera dla AVR i PIC, gdyż języki wysokiego poziomu nie zapewnią wymaganej precyzji czasowej. Poruszono kwestie programatorów do PIC (np. jdm.willem, si-prog, pic-prog) oraz potrzebę sterowania zewnętrznego wyświetlanych pikseli. Całość wymaga eksperymentów, cierpliwości i dokładnego liczenia taktów zegara, aby uzyskać stabilny obraz na ekranie TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA