logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny z głośników Alphard ew65 i lw1000?

piotr3339 27 Kwi 2011 19:23 1452 6
REKLAMA
  • #1 9445446
    piotr3339
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam następujące głośniki
    2x Alphard ew65
    1x Alphard lw1000
    Wzmacniacz pioneer sa 950 (70w na kanał) Jak zbudować z tych głośników coś co zagra dla niewymagającego użytkownika, pokój 12m2, czasem chciałbym zabrać cały ten sprzet na działkę. Pozdrawiam i prosze o pomoc. Proszę o nie pisanie postów w stylu, sprzedaj to, kup głosnik za milion zł mam to i chcę to wykorzystać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9445660
    pawtob1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam ja mam Alphard LW 650 4ohm prawie to samo i gra w obudowie 20x40x25 nawet całkiem fajnie , rewelacji nie ma ale gra. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974491.html A co do drugiego głośnika to Ci nie powiem bo nie wiem .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9447069
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Nie. Zwrotnica musi być dopasowana do konkretnych głośników.

Cytat:

Proszę o nie pisanie postów w stylu, sprzedaj to, kup głosnik za milion zł mam to i chcę to wykorzystać.

Ok.
    Te głośniki to bardzo dobry wybór, w sam raz na to żeby zmarnować kasę. Są niskiej jakości, ale co tam, przecież trzeba je wykorzystać, a to, że zamiast cieszyć się muzyką będziesz się denerwował tym jak kiepsko grają to już nie problem. Nie ma w internecie (i zapewne nigdy nie będzie) schematu zwrotnic z wykorzystaniem tych głośników, ale czym tu się przejmować? To nic, że zwrotnica jest najważniejszym elementem w kolumnie decydującym o dźwięku, kto by się tym przejmował. Także nie ma znaczenia to, że Twoja wiedza z elektrokaustyki jest na tak niskim poziomie, ze chcesz pakować zwrotnice dwudrożną do 3 drożnych kolumn, nic nie szkodzi. Zbuduj kolumny na tych tandetnych głośnikach, a oczarują Cię dźwiękiem.
    Zadowolony? Takiej odpowiedzi oczekiwałeś?

dj-MatyAS napisał:
    Tomq napisał:

I po raz 99999999 kolejny forumowicz chce nie marnować tego co ma pod ręką i na sile zrobić "żeby było".

Ja już chyba przywykłem...
    Kolumny ze starej szafy, głośniki z telewizora wygrzebanego gdzieś na śmietniku, zwrotnice uniwersalne... A potem pretensje "czemu to nie gra?".
    Oczywiście rozumiem że kłopoty finansowe, kryzys, braki w dostępności do niektórych części... Ale czy na pewno? Jest przecież na Forum wiele wartościowych konstrukcji, wcale nie aż tak wyuzdanych finansowo. Wystarczy poszukać. Jest też wiele o głośnikach, jakie zdecydował się wykorzystać Autor... i tak sobie myślę : czy naprawdę aż tyle wiary we własne umiejętności ukręcenia bata z g...a czy aż tyle niewiedzy, a może raczej beztroski wśród kolejnych "wynalazców"?
    Uważam (i tego będę się trzymał do końca), że lepiej jest zawierzyć innym w ich doświadczenia i opinie że "się nie da", niż samemu popełniać błąd, którego można by było uniknąć. Tak jak i swoich rozczarowań związanych z wyrzuceniem pieniędzy w błoto (COŚ do tych kolumn jednak trzeba będzie kupić), zmarnowanego materiału (kolejna szafa na próżno rozbebeszona), i własnej pracy...
    Uważam też, że takie postępowanie (robienie "na siłę" z "tego co mam") jest tylko i wyłącznie źródłem zniechęcenia i zaniechania kolejnych wyzwań konstruktorskich; no bo przecież : "zrobiłem kolumnę, wsadziłem głośniki, podłączyłem nawet zwrotnicę, a to nie gra jak powinno".
    Niestety w technice cudów nie ma...

Wracając do pytania Autora - wsadź te głośniki w cokolwiek, podłącz do czegokolwiek, a potem szybciutko się ich pozbądź.
    I zrób coś sensownego...
    Wesołych Świąt!.
  • #5 9447411
    piotr3339
    Poziom 10  
    Cytat:
    ze chcesz pakować zwrotnice dwudrożną do 3 drożnych kolumn
    a skąd możesz to wiedzieć, proroku, nie chce budować tych 3 głośników w jednej kolumne tylko 2 kolumny z ew65 do tego wysokotonowiec i ta zwrotnica, oraz lw1000 jako osobna kolumna subwoofer.

P.S ty chyba nie rozumiesz że dla mnie te alphardy są zajebi**e? Nie stać mnie na wydawanie dodatkowej kasy na głośniki, czemu to takie trudne do pojęcia

Moderowany przez przemo-lukas:

3.1.9. (4, 10.8, 10.4) Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące rozwiązaniem problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie, lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #6 9447541
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    piotr3339 napisał:
    Cytat:
    ze chcesz pakować zwrotnice dwudrożną do 3 drożnych kolumn
    a skąd możesz to wiedzieć, proroku, nie chce budować tych 3 głośników w jednej kolumne tylko 2 kolumny z ew65 do tego wysokotonowiec i ta zwrotnica, oraz lw1000 jako osobna kolumna subwoofer.

Kolego, więc należało wspomnieć o tym "szczególe" w pierwszym poście. Jak zauważyłeś nie ma tu proroków.

Zwrotnica z linku też się nie nada. Jeśli chciałbyś "bawić" się tymi przetwornikami, to dokup GDWK-10-200-8-PJ (30zł/szt). No i pozostaje mi zacytować kolegę Tomq

Tomq napisał:
    Zwykła karta dźwiękowa w 99% przypadków wystarcza. Nie potrzebujesz żadnych przedwzmacniaczy, jigów i innych bajerów. Podpinasz do komputera mikrofon i wzmacniacz, a do wzmacniacza kolumny i mierzysz. Pamiętaj tylko by mierzyć na raz 1 kolumnę i postaraj się zminimalizować wpływ odbić od ścian i podłogi.

Mikrofon możesz zrobić samemu, wpisz w google "jak zrobić mikrofon".

Jak będę miał trochę czasu to napiszę poradnik jak mierzyć w Holimpulse, ale myślę, że sobie poradzisz - jest banalny w obsłudze. Samo projektowanie zwrotnicy jest nieco trudniejsze niż pomiary, więc musisz zdobyć trochę teorii.
    Polecam: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1928162.html
    http://diyaudio.eu/list.php/category/6-Zwrotnice
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1924435-30.html

I pamiętaj kolego. Zabronione jest publikowanie wpisów ... zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Tak więc przed zadaniem kolejnego pytania proszę przeczytać powyższe linki.
  • #7 9447738
    piotr3339
    Poziom 10  
    robie coś podobnego do projektu pawtob1, dzięki za jedyną sensowną pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada głośniki Alphard ew65 i lw1000 oraz wzmacniacz Pioneer SA 950 i poszukuje sposobu na zbudowanie kolumn, które będą odpowiednie do użytku w małym pomieszczeniu (12m2) oraz na działce. W odpowiedziach podano, że głośniki ew65 mogą być używane w obudowie o wymiarach 20x40x25 cm, ale jakość dźwięku nie jest najwyższa. Użytkownik rozważa zastosowanie zwrotnicy, jednak podkreślono, że musi być ona dopasowana do konkretnych głośników. Wskazano również na możliwość dodania wysokotonówki GDWK-10-200-8-PJ do zestawu. Użytkownik wyraża frustrację z powodu negatywnych opinii na temat głośników Alphard, które uważa za wystarczające dla swoich potrzeb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA