logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć unifon Miwi Urmet 1131 w instalacji 5+n z uszkodzonym przewodem?

Wojciech_S 27 Kwi 2011 19:25 2106 7
REKLAMA
  • #1 9445454
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam mały problem.
    Instalacja 5+n, 8 odbiorników Miwi Urmnet 1131. 7 podłączonych normalnie (zaciski CA, 1, 2, 6, 10, 9). Zwory 6 i 10 przerwane (odseparowane masy głośnika i elektrozaczepu).
    Przewód od skrzynki rozdzielczej do odbiornika nr 8 uszkodzony. Sprawne tylko 5 żył. Możliwość podłaczenia dowolna (wszystkie 5 żył dostępne od strony odbiornika oraz skrzynki rozdzielczej).
    Czy jest mozliwość podłaczenie ósmego odbiornika na 5 żyłach (jakiś mostek, diody prostownicze, inne pomysły) aby nie rozkuwać ścian w poszukiwaniu uszkodzonego przewodu oraz by nie kłaść nowego przewodu?
    Zwarcie zacisków 6 i 10 ("pożyczenie" masy) nie przynosi efektu. Albo układ sie wzbudza albo nadal nie działa elektrozaczep.

Z gory dzięuję za pomoc.
    Wojciech Suchy
    w.suchy(_at_)almanak.pl
  • REKLAMA
  • #2 9445510
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2089
    To zależy jaka jest dokładnie centralka/zasilacz. Sprawdź, ewentualnie zrób zdjęcie.

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • REKLAMA
  • #3 9445610
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    ok, jutro sprawdze i napisze co i jak bo w chwili obecnej nie mam dostepu
  • REKLAMA
  • #4 9446090
    konradw
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Zmostkuj ("pożycz") masę w unifonie i zapodaj przy centralce przekaźnik sterowany właśnie tą "pożyczoną" masą i plusem z centralki. Przzez przekaźnik puść zasilanie elektrozaczepu. Sprawdzone...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9447202
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Zasilacz firmy IMPULS. Zdjecie w zalaczeniu.
    Zaciski od lewej: GŁ, MIC, MC, SŁ, GND, SYG, 12, P, Z1, Z2, PU

"konradw" - jaki "przekaźnik sterowany" i jak go podłaczyć?

z góry dzieki
    Załączniki:
    • Jak podłączyć unifon Miwi Urmet 1131 w instalacji 5+n z uszkodzonym przewodem? Zdjęcie0124.jpg (49.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 9447728
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2089
    Akurat ta centralka przewiduje właśnie 5 żyłowe podłączenie, co wystarczy do Twojego przypadku. Otwieranie elekrozaczepu to zwarcie GND i PU, pod warunkiem, że elektrozaczep jest podłączony do Z1, Z2.
    Niepotrzebnie masz przecięte zwory (6-10), bo i tak któraś z żył idąca do unifonu (9,10) jest połączona z masą 6 (GND w centralce). Jeżeli zwarcie 6-10 nie przynosi pożądanego efektu to spróbuj 6-9.

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #7 9448279
    konradw
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Chodziło mi o najzwyklejszy przekaźnik z cewką na 12V za pomocą którego wyzwolisz elektrozaczep. A jak go podłączyć to opisałem w poście...
    Pozdrawiam
  • #8 9457153
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Dziękuje za obie porady. Ircys to było trywialne rozwiązanie. Miałem chyba jakąś pomroczność jasną, że od razu nie wpadłem na zamiane podłączenia masy i zasilania elektrozaczepu.
    Wszystko działa i udało sie uniknąć rozkuwania sciany.

Pozdrawiam
    WS

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia unifonu Miwi Urmet 1131 w instalacji 5+n, gdzie uszkodzony był przewód do ósmego odbiornika. Użytkownik miał 7 odbiorników podłączonych normalnie, a przewód do odbiornika nr 8 był uszkodzony, pozostawiając jedynie 5 żył do dyspozycji. Uczestnicy forum zaproponowali różne rozwiązania, w tym mostkowanie masy w unifonie oraz zastosowanie przekaźnika do zasilania elektrozaczepu. Ostatecznie, użytkownik zastosował zamianę podłączenia masy i zasilania elektrozaczepu, co pozwoliło na działanie systemu bez konieczności rozkuwania ściany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA