logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć unifon Urmet Miwi 1132 z 6 przewodami?

czarnywujek 08 Lis 2010 17:34 16502 18
  • #1 8718357
    czarnywujek
    Poziom 1  
    Witam!
    Może pomożecie....

mam unifon jak w temacie oraz 6 kabelków

czerwony,niebieski,zielony,biały,biały,biały

Jak to podłączyc?

obecnie podłączyłem pod 1 = czerwony
    CA = zielony
    2=biały
    6=biały
    10= biały
    9 = niebieski

efekt taki:
    dzwoni ale głosniej na dole niz przy słuchawce
    przez słuchawkę słychać otoczenie ale nic nie słychać na dole
    elektromagnes nie brzęczy..

:cry:
    [mod="Tracer2"]Proszę znaki PL stosować i poprawić!
  • #2 8729822
    Profek1
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Witam nie można podłączać unifonu na chybił trafił.Pisząc w poście kolory poszczególnych żył nic nam nie mówi,ponieważ nie ma żadnego schematu na podłączenie domofony i każdy instalator ma na to swój patent.Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy na ten temat proponuję uzbroić się w multimetr uniwersalny i pomierzyć napięcia wszystkie wartości są gdzieś na forum i nie chce mi się ich pisać od nowa.
  • #4 10066710
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Musisz dowidzieć się ilo przewodowa jest instalacja 5 cio czy sześcio 5 cio otwiera rygiel poprzez zwarcie przewodu zavzepu do masy a 6cio otwierazaczep dwoma osobnymi przewodami i zworka w nifonie musi być rozerwana .
    Zrób tak określ przewód masy jedna osoba trzyma przycisk wywołania na dole a druga wpina słucjawke telefoniczną tak między poszczególne przewody aby dzwonek wywołania był najgłośniejszy .
    Mamy określone dwa przewody jeden to masa drugi wywołanie
    jak rozróżnic miernikiem napięcia stałego dotykać do pierwszego
    przewodu i pozostalych szukając napięć następnie do drugiego i pozostałych
    Między przewodem wywołania a pozostałymi nie będzie napięcia (jak to mierzymy osoba już nie naciska dwonka na dole
    Przewód masy będzie miał napięcia z inymi
    Teraz tak mase dajemy na 6 wyeołanie na CA
    Bieżemy słuchawke urmeta do ucha i dotykamy kolejne przewody do 1 jak usłyszymy głos na dole to wpinamy do 1.
    Do 2 dotykamy pozostale kable a gość ma dole słucha jak cie usłyszy to jest przewód mikrofonu i wpimamy go do 2.
    Zosyały 2 przewody dotykamy razem jak otwiera rygiel to łączymy w 10 i 9 i rozwoeramy zwore
    Jak nie to otykamy do masy jeden potem drugi ten co otworzy rygiel wpinamy w 9
  • #5 10116347
    cacadooo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    To ja się dołączam do prośby. Mam Scaitela 1132, instalacja ma 6 żył. Wcześniej miałem laskomex unifon lx-4 przy czym biały przewód w ogóle nie był podłączony jak go rozkręciłem, ba nawet izolacja nie była z niego ściągnięta. Nie wiem czy lx-4 działał poprawnie bo tyle co się wprowadziłem.

Udało mi się podłączyć Scaitela tak, że jestem w stanie słyszeć jak któś mówi do domofonu oraz guzik rygla działa poprawnie.

Niestety przy próbie wywołania przy bramie słuchawka nie dzwoni i dodatkowo mnie też nie słychać na dole. Załączyłem fotki, gdzie prezentuję lx-4 orax Scaitela.

Opis podłączenia Scaitela:
    1-linia głośnika
    2-linia mikrofonu
    6-masa głośnika/mikrofonu
    9-linia elektrozaczepu
    10-masa elektrozaczepu
    CA-linia wywołania

http://www.miwiurmet.com.pl/domofony_katalog_...32_620_scaitel,-,gr,34_312_1162,pr,17435.html

Opis podłączenia LX-4:
    1-wywołanie
    2-słuchawka
    3- mikrofon
    4-masa
    5-elektrozaczep

http://www.laskomex.com.pl/dokumentacja/analogowe/unifony.pdf

Sorki, ale je w te klocki jestem naprawdę słaby:/, a całymi dniami mnie nie ma, żebym się pobawił więc będę wdzięczny za podpowiedź bo nie chcę czegoś popsuć. Najwyżej oddam ten domofon i zamówię gdzieś taki jaki był.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć unifon Urmet Miwi 1132 z 6 przewodami? laskomex unifon lx-41.jpg (83.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć unifon Urmet Miwi 1132 z 6 przewodami? scaitel 11321.jpg (88.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 10118414
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Błędnie podłączony unifon, zamień niebieski z brązowym, masa jest na brązowym. Mostek widzę że jest cały więc brązowy na 6 lub 10. Dołączyłeś się do baaardzo starego tematu :)
  • #7 10126164
    cacadooo
    Poziom 10  
    Hej,

Dzięki za odpowiedź. Jak ruszam brązowy to wówczas przy wejściu rygiel cały czas brzęczy i nie działa przycisk rygla więc to chyba też nie tak:/ Jakieś inne sugestie?
  • #8 10126633
    333mario
    Poziom 17  
    brązowy na zacisk 6, niebieski 9
  • #9 10126962
    cacadooo
    Poziom 10  
    Dzięki. Pomogło o tyle, że działa wywołanie więc domofon "dzwoni" i można mnie słyszeć jak podniosę słuchawkę, ale w momencie jak ją tylko podniosę uruchamia się elektrozaczep...:/ Coś chyba jeszcze źle zmajstrowałem. Czyli jak teraz zrobić by w momencie dzwonka, po podniesieniu słuchawki uruchomić elektrozaczep przystosowanym do tego przyciskiem?

Dzięki jeszcze raz za pomoc.
  • #10 10233822
    lomax20001
    Poziom 2  
    Wystarczą 2 kabelki zielony i biały podpinasz pod L+ i L- mam taki w domu
  • #11 10234568
    333mario
    Poziom 17  
    Nie wprowadzaj w błąd człowieka, Ty masz domofon cyfrowy, a tu jest analogowy, problem polega na złym podłączeniu, zaczep możliwe ze jest realizowany przez linię mikrofonową do masy.
  • #12 10369551
    cacadooo
    Poziom 10  
    Okazało się, że było zwarcie na linii na klatce schodowej stąd nie można było prawidłowo podłączyć. Dzięki za pomoc.
  • #13 10380158
    rolnik84
    Poziom 1  
    Witam
    To jeszcze ja się podłączę pod temat, żeby nie tworzyć nowego.
    Mianowicie, posiadam taki sam domofon, kabelki są dobrze podłączone bo wszystko działa (otwieranie drzwi, sygnał dzwonienia, głos słychać), tylko jest taki problem, że jak dzwonie z pola to dzwoni domofon u mnie i u sąsiada obok w mieszkaniu.
    Próbowałem z mostkiem na zaciskach 6 i 10, i bez mostka, ale to samo się dzieje.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #14 10380457
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Te mostki nic do tego nie mają. Wywołanie jest indywidualne dla każdego mieszkania i idzie po żyle, która podłączona jest do CA. Prawdopodobnie masz gdzieś połączenie z sąsiadem. Może to być na waszej kondygnacji lub przy kasecie na dole.
  • #15 10384154
    333mario
    Poziom 17  
    Potwierdzam. Czasami w starym budownictwie mieszkania były dzielone na połowę i instalacja nie przewidywała takiej sytuacji i brakuje przewodu dzwonkowego na osobny lokal. Sprawdź w puszce na klatce czy nie ma zwarcia, żyła dzwonkowa jest krosowana 1:1 z pionem czyli jeden przewód do jednego poznasz po kolorze powinien być taki sam jak w unifonie pod zaciskiem CA, reszta przewodów jest wspólnie mostkowana.
  • #16 21223115
    kobrawerde
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Sory / przepraszam że po takim czasie ja też jestem laikiem niestety ...ale może komuś się przyda taka porada. też miałem sześć przewodów. Mostek musiałem przeciąć między 6 i 10 na płycie bo inaczej w prawie każdej konfiguracji brzęczał sygnał otwierania drzwi :-)
    Po niestrudzonych przekładaniach kabelków doszedłem że w mojej lini / domofonie klatkowym dwie linie są od elektro-zaczepu czyli otwierania drzwi na 100% dwa następne też można łatwo zlokalizować bo inaczej nie słychać nic w słuchawce ! to mamy 4 pewne i jeszcze jeden na 100 procent zlokalizujecie tzn masę bez prawidłowego podpięcia też nie będzie działać ani słuchawka ani mikrofon ani elektro-zaczep to mamy już na bank 5 ...ostatni idzie do CA czyli dzwonienia ( wywołania ) i tu jest problem bo mimo że wszystko podpoiłem jw. i powinno działać to jednak LIPA. A dokładniej nieco słychać jednak bardzo słabo jakby przy zwarciu ? itd
    Ostatecznie rozwiązałem problem .... podpinając dodatkowy kabelek / przejściówkę z głośniczka czyli nr:1 do masy czyli nr. 6 !!! i już OK
    Czyli u mnie trzeba było jeszcze dodatkowe połączenie między pinami 1 - 6
    Doszedłem do tego bo widząc uszkodzoną starą słuchawkę kilka przewodów było podpiętych pod jedne piny i to mnie zdziwiło ...ot monter u nas tak sobie to skonfigurował i dodatkowo wszystkie kolory przewodów były pozamieniane więc ...uwaga
    Tak dla tych co akurat nie mają nikogo pod ręką do trzymania przycisku dzwonka podczas testów ....ja zastosowałem magnes neodymowy ... nie stosować tego triku dla żartów !!! :-)

Ps . przedwcześnie pochwaliłem niestety dalej LIPA ...to bardzo stara sieć domofonowa nie wiem ale chyba ponad 30 lat :-( jak połączę w/w przewody to dzwoni ale po podniesieniu słuchawki cisza słuchawka nie działa :-) ... jak odłącze kabelek z 1-6 wszystko OK jak podłącze przejściówke między 1 ( słuchawka ) + CA (dzwonek) to niby OK dzwoni słabiej ? po podniesieniu słuchawki też OK jedak widzę że po odłożeniu słuchawki czyli przyciśnięciu klawisza na którym kładzie się w/w słyszę w słuchawce dźwięki czyli działa ? a nie powinna ...poddaję się coś jest namieszane tak że tylko fachowiec chyba to rozkmini :-)
    no chyba że macie jakieś pomysły ... ale tak zostawiłem dzwoni ciszej i jak się okazało po złożeniu obudowy słuchawki to wynika że jest OK tzn słuchawka przyciska klawisz o połowę i wszystko wycisza słuchawkę i mikrofon co jest mylące bo bez obudowy przyciskając klawisz do końca słuchawka działa :-) ...czarna magia nawet z tym przyciskiem
    tylko martwi mnie cichsze dzwonienie ...tak nie było i o dziwo na dole przy domofonie gdy się przyciśnie wywołanie to tam jest głośniej niż dawniej :-) ...super zagwozdka

pozdrawiam
  • #17 21223493
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    kobrawerde napisał:
    tylko martwi mnie cichsze dzwonienie ...tak nie było i o dziwo na dole przy domofonie gdy się przyciśnie wywołanie to tam jest głośniej niż dawniej :-) ...super zagwozdka
    Fachowiec potrzebny.
  • #18 21224594
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Ciche dzwonienie może być spowodowane złym podpięciecięm Masy (6) , czasem bywało tak gdy zamienine były przewód masy z przewodem słychawkowym.
    Spróbój na chwilę zamienić miejscami przewody podpięte (6) z (1)
  • #19 21225887
    kobrawerde
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No w końcu fachowiec został znaleziony ...dzięki @JORGEN1970 tak też zrobiłem i jest OK
    a wydawało by się że tak dużo razy zmieniałem te przewody że prawie wszystkie konfiguracje zastosowałem. Tak jeszcze raz potwierdzam zamiana kabelków 6-1 czyli uwaga masa może działać z dwóch przewodów ( przynajmniej w tej mojej starej konfiguracji klatkowej w bloku ) ! i to jest mylące :-)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia unifonu Urmet Miwi 1132 z sześcioma przewodami, wskazując na problemy z dźwiękiem i działaniem elektrozaczepu. W odpowiedziach podano różne sugestie dotyczące podłączenia przewodów, w tym konieczność pomiaru napięć oraz identyfikacji masy i linii wywołania. Wskazano, że błędne podłączenie może prowadzić do brzęczenia elektrozaczepu lub cichego dzwonienia. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując zamianę przewodów oraz sprawdzenie połączeń w instalacji. Ostatecznie, poprawne podłączenie przewodów 6 i 1 przyniosło pozytywne rezultaty w niektórych przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA