logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Unifon URMET 1131, instalacja 6-cio żyłowa

krzysiek33 10 Lut 2007 11:32 4604 7
REKLAMA
  • #1 3551706
    krzysiek33
    Poziom 2  
    :cry:Jak podłączyć urmet 1131, wszystko mi śmiga t.j. rozmowa , otwierania drzwi tylko niedziała mi dzwonek jak podłączyć jeśli mam 3 przewody koloru białego, jeden brązowy, jeden zielony i jeden niebieski.
    podłączyłem 1=niebieski, CA=biały, 2=brązowy, 6=biały, 10=zielony, 9=biały, przy tym układzie podłączenia wszystko działa oprócz dzwonka (wywołąnia) wszyscy którzy do mnie przychodzą dzwonią na telefon komórkowy aby otworzyć im drzwi , prosiłbym o jak najszybszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3551936
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Jesli poprzedni unifon był z brzeczykiem,
    to albo trzeba go podłączyc z powrotem
    albo dokupic generatorek sygnału dzwonienia i podłaczyc zamiast.
  • REKLAMA
  • #3 3551948
    Robson40
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    jeżeli wpinasz się tym unifonem do istniejącej instalacji w bloku to sprawdź czy przewód od wywołania międfzy twoim mieszkaniem a kasetą rozmowną nie jest uszkodzony
  • REKLAMA
  • #4 3552138
    krzysiek33
    Poziom 2  
    ale w sklepie powiedzieli mi że nie potrzeba nic więcej do tego unifonu tylko podłączyć i będzie działać zresztą oglądałem u sąsiada i mam identycznie połączony więc niewiem co dalej z tym fantem począć, może nadal żle któryś z kabelków połączyłem, prosiłbym o jakąś konkretną pomoc bo niewiem co dalej mam począć z tym fantem

Dodano po 4 [minuty]:

a jak sprawdzić ten przewód wywołania między mieszkaniem a kasetką????
  • #5 3552487
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Jedna osoba na dole przy drzwiach naciska na przycisk mieszkania a Ty podłączsz do zacisku CA żyły i szukasz wywołania.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #6 3552698
    krzysiek33
    Poziom 2  
    próbowałem ale nadal niechce działać
    byłem wymienić unifon i nadal jest to samo
  • #7 3552948
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    A jaki unifon był wcześniej? Możesz go opisać?
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #8 3555676
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Jeżeli u sąsiada identyczny dzwoni, oznacza to że wywołanie jest realizowane porzez wkładkę słuchawkową, a melodia przychodzi z dołu. Podejrzyj kolory kabelków u sąsiada i zrób identycznie u siebie. Z białymi możesz mieć kłopot, skoro są aż trzy takie.
    Ps. Wywołanie to krótki obwód. Z CA wchodzi na przełącznik "widełkowy" i z tamtąd (w stanie spoczynku) idzie do wkładki słuchawkowej w mikrotelefonie i dalej do masy. To musi działać!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia unifonu URMET 1131 w instalacji 6-żyłowej, gdzie rozmowa i otwieranie drzwi działają poprawnie, ale nie działa dzwonek (wywołanie). Użytkownik posiada przewody: trzy białe, jeden brązowy, jeden zielony i jeden niebieski, które podłączył według schematu 1=niebieski, CA=biały, 2=brązowy, 6=biały, 10=zielony, 9=biały. Wskazano, że jeśli poprzedni unifon miał brzęczyk, może być potrzebny generator sygnału dzwonienia lub powrót do wcześniejszego podłączenia. Zalecane jest sprawdzenie przewodu wywołania między mieszkaniem a kasetą rozmówną pod kątem uszkodzeń. Wywołanie realizowane jest przez krótki obwód z zacisku CA przez przełącznik widełkowy do wkładki słuchawkowej i masy. Sugerowano porównanie kolorów przewodów z sąsiadem, u którego instalacja działa poprawnie, zwłaszcza że trzy przewody białe mogą powodować niejasności. Próby wymiany unifonu nie rozwiązały problemu, co wskazuje na możliwe uszkodzenie przewodu wywołania lub konieczność zastosowania dodatkowego generatora sygnału dzwonienia.
REKLAMA