logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPC do Canon NP6330 - kompatybilne modele i gdzie kupić zamiennik?

Kopi serwis 07 Lis 2004 11:42 1353 8
REKLAMA
  • #1 966753
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    od jakiej maszyny pasuje OPC do 6330.ewentualnie gdzie kupić zamiennik?
  • REKLAMA
  • #2 967650
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    Witam najczesciej wstawiam orginal przy dobrej obsludze przelata ponad 80 k. Wstawialem kiedys kit katuna nie bardzo to sie podobalo .wiem ze kiedys ratowalem sie bebnem od innej kopiarki chyba 6030 nie jestem tego pewien jutro potwierdze
  • REKLAMA
  • #3 967659
    zygigs
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Od 6030 może pasować sama rura. W 6030 jest rolka ładyjąca a w6330 Zwykła elektroda
  • REKLAMA
  • #4 970011
    canonier
    Poziom 13  
    Podobno ludzie wstawiaja bęben od 1550, pasuje idealnie.
    Jednak kilka moich prob dawalo ewidentnie słabą kopię.
    Zawsze na pierwszej kartce z serii, pierwsze 4cm były baardzo jaśniejsze, reszta strony ok, jeśli w serii była jedna kartka, to na jednej było źle, jeśli były 2, 5, 37 to na pierwszej było źle a następne były ok.
    Dorobiłem teorię, że bęben musi jakoś dużo światła dostać z lampek kasjących, żeby mieć odpowiedzni poziom rozładowania.
    Próbowałem kilka razy na 3-ech różnych maszynach.
    Od tamtego czasu stosuję wyłącznie oryginały i mam święty spokój a użytkownik wspaniałą kopię przez całe 60 tysięcy albo i więcej.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 984610
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Tylko oryginał rozwiązuje problem.stosowałem różne rury i efekt mierny lub beznadziejny.klient krzywo patrzy ,niemiła atmosfera itd.
    nie spotkałem żadnego dobrego "lewego"bębna
    pozdrawiam
  • #6 985538
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    a szukaliście w Arbiko www.arbiko.pl
  • #7 988452
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Jeśli chodzi o bębny katuna z arbiko to nie spotkałem się z ich strony z jakimkolwiek problemem robią od 60 do 80 tys kopii , jedynie korpus bębna przed założeniem wymaga dokładnego czyszczenia wraz z rolka ładującą . I jeszcze jedna rzecz , jeden oryginał i jeden katun , nigdy dwa razy .
  • #8 990838
    OstryRo
    Poziom 11  
    Witam.
    Stosuję oryginały i katuny zależnie od klienta, jeśli maszyna jest zadbana to nie sprawia różnicy. Choć gdy przejmuję maszynę po "serwisie" to zazwyczaj stosuję oryginał dopiero po pewnym czasie można zastosować zamiennik.
  • #9 991607
    king
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Powinna pasować rura od 6030 a kupisz tu: http://www.baltex.pl/ . Tylko często występuje problem z regulacją, początkowe kopie wychodzą blade (objaw ustępuje po wykonaniu kilkunastu do kilkudziesięciu kopii). Raczej nie polecam zabawy u klienta, który patrzy na ręce (fundujesz niepotrzebny stres i jemu i sobie :))
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ OPC do Canon NP6330 jest kompatybilny częściowo z bębnem od modelu 1550, jednak stosowanie zamienników często skutkuje gorszą jakością kopii, zwłaszcza na pierwszych stronach serii, gdzie pojawiają się jaśniejsze pasy. Rura bębna może pochodzić z modelu 6030, ale różnice w konstrukcji, takie jak obecność rolki ładującej w 6030 zamiast elektrody w 6330, mogą powodować problemy z jakością i regulacją. Zaleca się stosowanie oryginalnych bębnów dla stabilnej i wysokiej jakości kopii, które wytrzymują do 60-80 tysięcy odbitek. Zamienniki Katuna dostępne m.in. w Arbiko oraz Baltex są używane przez niektórych użytkowników, jednak wymagają dokładnego czyszczenia i mogą powodować początkowe blade kopie, które poprawiają się po kilkudziesięciu odbitkach. W przypadku klientów wymagających wysokiej jakości i bezproblemowej pracy, oryginały są preferowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA