logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6330 - jak poprawić jakość kopii po konserwacji?

pjprezes 09 Gru 2006 12:07 1534 9
REKLAMA
  • #1 3311504
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Po konserwacji kopia wychodzi taka:

Canon NP 6330 - jak poprawić jakość kopii po konserwacji?

Wyczyściłem standartowo optykę, mechanikę, elektrodę itd. ale nadal źle kopiuje na automacie. Kartkę kserowałem w pozycji horyzontalnej zatem poprzeczne pasy pochodzą od bębna. Martwią mnie jednak pionowe pasy które moim zdaniem pochodzą od układu optycznego który jak wcześniej napisałem był czyszczony. Bęben ma najechane 70k i pracuje 2,5 roku, w dozowniku tonera jest wsypane jekieś ścierwo bo zaczeło się zbijać w granulki. Co radzicie w tej sytuacji?

PS Klient jest zdecydowany na naprawę rzędu nawet 1000zł. zatem można wymienić kilka elementów.

PSS Elektroda na druciku ma przebarwienia których nie da się usunąć, czy znaczy to że jej czas już nadszedł i musi udać sie do "krainy wiecznych łowów"? :D
  • REKLAMA
  • #2 3311714
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Pierwsze co bym zrobił to wymienił elektrody lub ewentualnie ją przewinoł, druga sprawa to napewno bęben ( nowy), z wywoływaczki wysypał bym toner ( do śmietnika) wyczyścić pożądnie z resztek toneru, i zasypać nowym oryginalnym. Czyszczenie luster (6 szt.) i obiektywu. Pochuhać , przesmarować , sprawdzić ogólny stan techniczny, wyregulować i powinna śmigać
  • REKLAMA
  • #3 3312014
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Spróbuj też wymienic listwe czyszczącą - nie jestem pewien ale chyba na
    bębnie masz dwie rysy.
  • #4 3312755
    sebagut
    Poziom 17  
    bębenek w tej maszynie żyje tylko 60 tys kopii, a więc do wymiany, dobrze zasypać wywoływaczkę nowym tonerem, druty też możesz wymienić na nowe
  • #5 3314778
    pjprezes
    Poziom 19  
    Posłucham waszych rad, wymienię bęben, wywalę stary toner i zasypię nowym. Chciałbym jeszcze przewinąć elektrodę ale potrzebuję paru wskazówek typu czy łatwo zerwać drucik i jakie powinno być jego naprężenie po założeniu?

Dzięki i pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #6 3317334
    sebagut
    Poziom 17  
    drut, cóz jeżeli jeszcze nie zakładałes to pewnie kilka zerwiesz. majac szpulkę zrób oczko włóż np. rurke od wd 40, pookręcaj kilka razy . odetnij, załóz go tam gdzie nie ma sprężynki, dalej naciagnij ze szpulki do miejsca z drugiej strony i mniej wi.ecej musisz wyczuć w który miejscu załóż sprężynkę, tu także pookręcej wokoło niej, odetnij drut i załóż. drut musi być dobrze naciągnięty( spręzynka musi byc lekko naciagnieta).Powodzenia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 3356423
    Kserokop
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    masz zgotowany toner bo są placki czyli na wałku magnetycznym lepi się toner moim zdaniem pionowe pasy masz z wałka magnetycznego porządnie go umyj bęzyną ekstrakcyjną oczywiście wcześniej jak pisali koledzy wyczyść wywoływaczkę i zasobnik i wtedy zrób kopię i zapodaj to będzie można pogadać rurka też do wymiany dla przyzwoitości
  • #10 3565993
    pjprezes
    Poziom 19  
    Sprawa zakończona. Przepraszam, że dopiero teraz o tym pisze ale zapomniałem o tym temacie. Zainstalowałem nowy bęben, wyczyściłem hooper i zasypałem nowym oryginalnym tonerem i przeprowadziłem jeszcze raz pełna szczegółową konserwację. Maszyna chodzi jak przecinak. Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Po konserwacji kopiarki Canon NP 6330 pojawiły się problemy z jakością kopii, w tym poprzeczne i pionowe pasy. Przyczyną poprzecznych pasków jest zużyty bęben, który według zaleceń ma żywotność około 60 tys. kopii i po 2,5 roku pracy wymaga wymiany. Pionowe pasy najprawdopodobniej pochodzą z układu optycznego lub zabrudzonego wałka magnetycznego, który należy dokładnie wyczyścić benzyną ekstrakcyjną. Toner w dozowniku był zanieczyszczony i zbijał się w granulki, dlatego zalecane jest usunięcie starego tonera i zasypanie nowym, oryginalnym. Konieczna jest także wymiana lub przewinięcie elektrody, której drut powinien być odpowiednio napięty za pomocą sprężynki. Druty czyszczące można zakupić w specjalistycznych sklepach, np. Meskato. Dodatkowo warto wymienić listwę czyszczącą oraz wyczyścić i wyregulować optykę (lustra i obiektyw). Po wymianie bębna, oczyszczeniu podzespołów i zastosowaniu nowego tonera urządzenie działa poprawnie i kopiuje bez wad.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA