logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola W510 - biały ekran po wymianie taśmy, co jeszcze sprawdzić?

mdziewie 29 Kwi 2011 16:10 2241 10
REKLAMA
  • #1 9451722
    mdziewie
    Poziom 19  
    Ocena: 545
    Dzień dobry,

Preludium:
    - Dokonałem demolki na moim telefonie (zrzuciłem z pierwszego piętra, i to z impetem).
    - W wyniku tego powstało trochę zniszczeń; przede wszystkim odpadł wyświetlacz i urwała się taśma.

Leczenie:
    - Rozebrałem telefon i wymieniłem taśmę. Po wymianie taśmy telefon włącza się (bez taśmy też się włączał), nawet wykrywa kartę SD (bo ładuje bitmapkę na zewnętrzny wyświetlacz), wykrywa otwarcie klapki, działa głośnik, można dzwonić, bateria się ładuje i w ogóle prawie wszystko jest w porządku.

Problem:
    - Nie działa główny wyświetlacz - cały czas jest biały. Taśma nowa, sama klapka nie ucierpiała, obie płytki telefonu nie wyglądają na uszkodzone.

Co - poza taśmą - może być przyczyną takiego zachowania? Czy zdarza się, że nowa taśma (marki chyba noname) od początku jest niesprawna? (Gwoli ścisłości, przegwizdałem ją miernikiem i niby cała kontaktuje - ale test miernikiem sprawdza tylko integralność połączeń, a nie daje informacji na temat styku w samych złączach).

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 9452550
    mobilmedia
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Uszkodzony główny lcd :D
  • #3 9452623
    rafal6113
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Uszkodzony LCD lub soft. Miałem sew800i który po upadku miał biały ekran i to był soft zepsuty.
  • REKLAMA
  • #5 9454816
    pawelw2991
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, wymieniona taśma pochodzi z pewnego źródła? Czasem trafiają się uszkodzone taśmy, więc zawsze dobrze mieć jeszcze jedną w zapasie (u mnie kiedyś po wymianie taśmy telefon zachowywał się jakby soft był uszkodzony). Jeśli nie to w następnej kolejności podstawił bym wyświetlacz.
  • REKLAMA
  • #6 9456465
    rafal6113
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Podczas upadku mogło się też coś zwalić na płycie głównej.
  • #7 9461216
    mdziewie
    Poziom 19  
    Koledzy - dzięki za zainteresowanie, ale chciałbym ponowić pytanie - czy ktoś się zetknął z podobnym przypadkiem?
    Odpowiedzi, że "coś się popsuło", jakby to powiedzieć, nikogo nie urażając, mało wnoszą do sprawy. Odpowiedzi, że "to wyświetlacz", albo "to płyta główna" są mało precyzyjne, bo telefon składa się z wyświetlacza i płyty głównej.

P.S. Aktualnie interesuje mnie, co - poza RTC - jest podtrzymywane przez wewnętrzną bateryjkę (na mur beton jest jakiś SRAM) i czy uszkodzenie zawartości tegoż może wpłynąć na komunikację z wyświetlaczem?
    Że bateryjka miała niestyk (podskoczyła przy uderzeniu) - tego jestem pewien, bo zegar zmienił godzinę.
  • REKLAMA
  • #8 9461256
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Z taśmami no name jest tak że nie zawsze działają ale w Twoim przypadku działa zewnętrzny lcd można dzwonić itp więc można twierdzić ze taśma jest sprawna. Jeśli chcesz dalej się bawić to teraz musisz postawić inny lcd. Nie mam teraz schematu więc Ci nie napisze czy sterowanie wyświetlacza leci prosto do niego z procka czy po drodze są jakieś filtry.
  • #9 9463075
    mdziewie
    Poziom 19  
    Dzięki za informacje.
    Przyjrzałem się schematom. Na płytce wyświetlacza jest osobny procesor, odpowiadający za wyświetlanie (oba wyświetlacze), kamerę, kartę SD i parę innych drobiazgów. Z główną płytką skomunikowany jest przez 8-bitowy interfejs równoległy (po tasiemce). Skoro działa mały wyświetlacz i karta SD, to wnioskuję, że zarówno sam procesor, jak i tasiemka, działają poprawnie.
    Problemu zaczynam dopatrywać się w wyświetlaczu. Schemat przeczy moim przypuszczeniom, że jest to goła matryca (w złączu do wyświetlacza jest cyfrowy interfejs RGB).
    Ktoś wie, gdzie siedzi kontroler matrycy? W matrycy???

P.S. Używanie telefonu bez ekranu jest irytujące, ale nauczyłem się zapamiętywać długie ciągi liczb;)
  • Pomocny post
    #10 9463592
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Kontroler lcd znajduje się właśnie w nim. Na 99& masz lcd do wymiany.
  • #11 9464434
    mdziewie
    Poziom 19  
    Dzięki. Kupię wyświetlacz, nie kosztuje majątku, i zobaczę. Jak nie zadziała, to użyję tego wyświetlacza do czegoś fajnego;)
    Przyjrzałem się zdjęciom wyświetlacza; sporo elektroniki wisi na taśmie i faktyczne mogło tam coś strzelić.

Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Motorola W510, który po upadku z wysokości miał biały ekran po wymianie taśmy. Po rozebraniu telefonu i wymianie taśmy, inne funkcje, takie jak dzwonienie i wykrywanie karty SD, działają poprawnie, jednak główny wyświetlacz pozostaje biały. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia LCD, problemy z oprogramowaniem, lub uszkodzenia na płycie głównej. Zwracają uwagę na możliwość, że nowa taśma może być wadliwa, a także na istnienie kontrolera LCD w samym wyświetlaczu. Użytkownik planuje zakup nowego wyświetlacza, aby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA