logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować i zaprogramować robota sterowanego przez USB?

Grodzio 02 Maj 2011 09:49 1936 5
REKLAMA
  • #1 9460041
    Grodzio
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,
    Zaczne od tego ze przegladalem troszke forum, złapałem pare informacji, lecz wszystkie byly tylko zblizone do tego co potrzebuje otrzymac... jestem totalnym amatorem, mam niewielka wiedze na temat robotyki, elektroniki i programowanie... jednak bardzo mnie to kreci i chce sie tego nauczyc.... wiekszosc z was sobie pomysli i moze napisze ze powinienem zaczac czytac "poradnik dla poczatkujacego elektryka..." itd, ale ja raczej wole "głęboką wode" wiec jesli znajdzie sei chociaz jedna osoba ktora bedzie chciala mi w tym pomoc to bede bardzo wdzieczny :)
    Konkrety, chcial bym zbudowac i zaprogramowac układ, ktory po przez programi, aplikacje czy cos takiego bedzie sterowal pewnymi rzeczami. Schemat mniejwiecej wyglada tak: mamy komputer do ktorego podlaczony jest wczesinej zbudowany sterownik(z gory przepraszam za mozliwie mylne nazewnictwo) za pomoca gniazka (najlepiej) usb, lub ew. com, ten sterownik ma odpowiadac za: 1. poruszeniem silniczka(fajnie gdyby dalo sie ustalic promien obrotu) 2. wlaczenie lub wylaczenie diody 3. Troj fazowej zmianie predkosci wiatraczka(obrazowo chodzi mi o cos takiego jak mamy w samochodzie np. 3 czy 4 fazowa zmiana predkosci nawiewu ) 4. sterowanie jeszcze jednym silniczkiem. Wszystko chcial bym zaprogramowac jako jeden programik z paroma sowakami i przyciskami :) Czy ktos jest w stanie powiedzieć mi jak bardzo skaplikowane to bedzie i czy w ciagu roku udalo by mi sie cos takiego zrobic, zaczynajac totalnie od zera :)
  • REKLAMA
  • #2 9460141
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    ...coś czuję, że temat wyląduje w koszu, ale może się myle ;-)
    Po pierwsze, to po co angażować do tego komputer ? Takie coś da się spokojnie zrobić na prostym mikrokontrolerze.

Jeśli chcesz dalej brnąć w temat, to na początek oszacujmy możliwości.
    - odróżniasz lutownicę od glebogryzarki ?
    - zbudowałeś kiedyś cokolwiek elektronicznego, jeśli tak to co ?
    - pisałeś kiedyś cokolwiek w jakimkolwiek języku programowania - jak wyżej.

Działamy ! :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 9461451
    Grodzio
    Poziom 9  
    :) najwieksze osiagniecie to chyba makieta kolejowa, z symaforami, przekladniami i innymi pierdolami, lodka RC i centralny zamek w samochodzie :P co do roznic miedzy lutownica a innymi sprzetami, to owszem pojecie mam, problemy moga sie pojawic jak bede musial dobrac kondesatory, bezpieczniki czy cos tam, ale o to poprosze wujka google, mysle ze mi pomoze :P jesli chodzi o jezyk programowania, to kiedys bawilem sie pascalem(bardzo dawno temu) i jakies tam nie skaplikowane wierszyki od php. a komputer dlatego bo chcial bym sie nauczyc :)
  • REKLAMA
  • #4 9461800
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    No dobra, roboty na rok, ale co tam, zaczynamy. Nie znam się na programowaniu PC, tyle o ile co było mi potrzebne.
    Widziałbym to tak : urządzenia wyjściowe - silniki, LEDy => sterownik na mikrokontrolerze, który na podstawie poleceń z komputera odpowiednio steruje np. silnikiem krokowym (wspomniany kąt wychylenia) => interfejs komunikacyjny RS 232, lub USB przez odpowiedni adapter => oprogramowanie na PC które na podstawie wyświetlanych suwaków i przycisków generuje odpowiednie rozkazy wysyłane przez RS / USB do naszego sterownika.
    Na początek kup:
    - jakiś zestaw startowy na Atmega8
    - książkę do podstaw Bascoma (Marcin Wiązania)
    - sterownik silnika krokowego
    - wspomniany silnik + inne które chcesz widzieć w projekcie
    - jakąś książkę odnośnie programowania PC, w tej chwili chyba Java jest na fali.

Kiedy już zmontujesz i przeanalizujesz działanie przynajmniej 90% przykładów z książki M.Wiązani to pisz. Będzie to jakoś pod koniec roku, więc jak znalazł na jesienne wieczory ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 9461856
    Grodzio
    Poziom 9  
    dzieki, na wolnym zabieram sie do roboty :) jak w razie problemow napisze tu cos...
  • #6 9464462
    Naimad_86
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Kuniarz napisał:

- książkę do podstaw Bascoma (Marcin Wiązania)

Strata czasu tym bardziej dla początkującego. Lepiej już zacząć w C i rozwijać wiedzę niż za jakiś czas stwierdzić że pora na coś lepszego i zabawa od nowa. Proponuję zerknąć na kurs C dla AVR'ków ze strony: http://hobby.abxyz.bplaced.net.

Kuniarz napisał:

- jakąś książkę odnośnie programowania PC, w tej chwili chyba Java jest na fali.

Może i na fali ale zaproponuje C++, ponieważ jest on dobrze opisany w sieci no i dla początkującego jak znalazł.
REKLAMA