logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego bateria IBM/Lenovo X61 FRU 42T4506 nie trzyma zasilania?

dkazana 03 Maj 2011 01:43 4486 5
  • #1 9463310
    dkazana
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    posiadam baterię do notebooka IBM/Lenovo X61 oznaczoną FRU p/n 42T4506 i ASM p/n 92P1172, 14,4V 5,2Ah. Bateria do weekendu pracowała normalnie i podtrzymywała pracę komputera przez ok. 1,5-2,5h. Podczas ostatniego ładowania zauważyłem miganie pomarańczowej diody oznaczającej krytyczny poziom baterii. Uruchomiłem notebooka ze stanu uśpienia i zwróciłem uwagę, że Power Manager pokazuje 100% naładowania. Odłączyłem więc zasilacz i komputer, ku mojemu zdziwieniu, bez ostrzeżenia wyłączył się.
    Parametry baterii z Power Managera:

Dlaczego bateria IBM/Lenovo X61 FRU 42T4506 nie trzyma zasilania?

Otworzyłem baterię w celu odszukania przyczyny uszkodzenia.
    Pomiary poszczególnych sekcji pokazały:
    4,04V
    4,04V
    4,08V
    4,02V
    Po obciążeniu żarówką 12V 21W:
    3,86V
    3,85V
    3,88V
    3,79V
    Jak widać, jest rozrzut pomiędzy sekcjami, ale do czasu feralnego ładowania bateria podtrzymywała pracę komputera całkiem długo. Ogniwa na oko mogłyby jeszcze podziałać, ale pewnie zablokowała je elektronika.

Po przeszukaniu forum doszedłem do tego, że uszkodzony jest bezpiecznik termiczny sterowany (Self Control Protector) oznaczony SEFUSE D6X7YA. Przejście występuje jedynie między wąskim a jednym z dwóch szerokich wyprowadzeń. Miernik pokazuje 49 Ohm.
    Wykonałem zwarcie między szerokimi wyprowadzeniami (z wylutowanym bezpiecznikiem), podłączyłem baterię do notebooka, jednak nie uzyskałem żadnego pozytywnego efektu.
    Sterownik baterii zbudowany jest niestety na układach: bq 29330 i bq 8030DBT.
    Czy jest jeszcze jakaś szansa na uratowanie baterii czy też sterownik jest nieodwracalnie zablokowany i będę się musiał udać do sklepu po nowy akumulator?
  • #2 9463556
    Kesz kesz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    Ostatnim ratunkiem dla niej jest montaż bezpiecznika.
    Jak to nie zadziała , to niestet nowa bateria.
  • #3 9466658
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Nowy bezpiecznik niewiele tu zdziała, bo sterownik BQ8030 się zablokował.

Można pokusić się o wymianę jego na BQ20z90, ale w przypadku Lenovo szanse na powodzenie tej operacji są niewielkie.

Jest na tym subforum artykuł o zamianie tych układów - zajrzyj tam.
  • #4 9470993
    dkazana
    Poziom 11  
    Czytałem wcześniej temat o wymianie układów i nawet jakby jej skuteczność była zachęcająca sam pewnie nie podjąłbym się zadania.
    Zastanawiam się jeszcze czy ogniwa z baterii (do zablokowania działała przyzwolicie) mogłyby jeszcze posłużyć w takiej z niezablokowaną elektroniką i krótkim czasem podtrzymania. Jest sens coś takiego rozważać czy też blokada baterii nastąpiła właśnie z winy zużytych ogniw?
    Swoją drogą zamówiłem nową baterię.
  • #5 9471246
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Blokada mogła nastąpić z winy ogniw. Trzebaby było dokładnie je sprawdzić, by się przekonać w jakim są stanie i czy nadadzą się do wykorzystania w innej baterii. Spróbować nie zaszkodzi.
  • #6 18974315
    dkazana
    Poziom 11  
    Zakupiłem nową baterię
REKLAMA