logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu 20 GB - Błąd I/O po instalacji Slackware 10, dysk niewykrywany w BIOS

08 Lis 2004 09:35 1355 11
  • #1 969424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 969435
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Sprawdź na innym komputerze ten dysk, daj znać jaki rezultat.,
  • #3 969436
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    musze cie zmartwic ale w tych dyskach 20 i 10 gb to byl czesty blad -sam mam na polce takiego jednego. Zapisujesz dany niby nic wszystko ok az tu ci kiedys dane znikaja albo partycji nie czyta -na gwarancji pewnie juz nei masz, radze jaknajszybciej zamontowac inny dysk-niestety ale ta seria 20bg sypala sie po jakims czasie
  • #4 969447
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 969518
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    No to elektronika się sypnęła, zastanów się ile ten dysk kosztował, a ile naprawa jego ? Raczej nie warto się bawić i kupić kolejny chociażby na Allegro. Ale zrobisz jak chcesz oczywiście.

P.S. ponieważ nie jest wykrywany odpada raczej update firmware'u tego HDD :-(
  • #6 970125
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    A czy przycisk [Szukaj] gryzie czy co? :roll:
    O Fujitsu, typowych ich wadach i ew sposobach na nie już było tyle razy że szkoda gadać.
    Pewno masz MPG lub MPF -> [Szukaj]

Problem zaczyna się od elektroniki a kończy na SA dysku. Samemu nie naprawisz w prosty sposób jak hdd już się nie wykrywa. Ostrzegam przed podmianą elektroniki bo nic nie daje a pogarsza sprawę w większości przypadków.
    Z resztą naprawia się te Fuj-tsu tylko po to by dane z nich zgrać a nie by ich potem normalnie używać - i tak się sypną, to po co sobie nerwy potem szarpać.

:arrow: Mr Cewka
    Hdd to nie nagrywarki by im firmware'y wgrywać. Robi się to tylko w sytuacjach krytycznych, z resztą czy widziałeś łatwo dostępne update'y do hdd tak jak do nagrywarek? Bo ja się sporo naszukałem zanim coś znalazłem a i to dedykowane pod stacje Compaq'a i podobnych.
    Poszukaj na elektrodzie co się stało jak ktoś zaktualizował sobie FW w jakimś Fujitsu...
  • #7 970236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 970405
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    roodzeek napisał:

Hdd to nie nagrywarki by im firmware'y wgrywać. Robi się to tylko w sytuacjach krytycznych, z resztą czy widziałeś łatwo dostępne update'y do hdd tak jak do nagrywarek?

Widziałem. Nie tak łatwo, ale są np. do Segate, często są dostępne przez określony czas, np. jak dysk jest w produkcji.

Firmware'y do HDD sam wgrywałem. Są właśnie po to, jak się okazuje, że cała seria dysków ma coś uwalone (soft), albo nieoptymalnie zaprogramowane. To że nie pisze się o tym jak o firmware'ach do nagrywarek to inna sprawa.
    Fakt, że nie łatwo je znaleźć, ale jak kolega wspomniał, są metody aby je pozyskać.

Poza tym nie tak łatwo się to wgrywa - zazwyczaj są specjalne dyskietki z Ala' systemem operacyjnym, który przeprowadza update. Poza tym często można znaleźć soft do manipulacjami ustawień HDD, których nie da się zrobić z BIOSU, m.in. zmiana maksymalnego transferu lub trybu ATA jaki może zobaczyć system, zapisywane w pamięci HDD - wiem z doświadczenia.
  • #9 970493
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Hmm... może uściślijmy:
    firmware hdd składa się z
    1. cześci zapisanej na elektronice w pamięci flash, raczej rzadko się go zmienia (ale jak już wspomianłeś jak producenta termin goni to napiszą byle jak a potem dadzą update choć dla hdd chyba nie ma to takiej skali występowania jak dla nagrywarek)
    2. SA - chyba wiekszość tych updateów modyfikuje właśnie ten fragment zapisany na talerzach, tam jest też zapisana "konfiguracja" hdd i to najczęściej pada w większości dysków. Wątpię by HPA, szybkość transferu i inne ustawienia były zapisywane we flashu.
  • #10 970526
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Może i masz rację (szczególnie ostatnie zdanie).
    W końcu, soft, nie podaje gdzie to zapisuje, a swoją drogą może to zależeć od producenta, gdzie i jak zapisuje.

Pozdrawiam
  • #11 970602
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    ounc napisał:
    Witam,
    Wczoraj dostałem dysk, Fujitsu 20 GB. Miał wchodzić w skład maszyny na nieduży serwer. Sformatowałem i zainstalowałem Linux Slackware 10.
    Po zainstalowaniu wszystko działało, skonfigurowałem m. in. serwer Apache, ftp.
    Po około 20 -30 minutach po wpisaniu jakiejkolwiek komendy do konsoli serwera wywalało błąd: input/output error.
    Zrestartowałem kompa po czym już nie chciał się uruchamiać system.
    Zbootowałem z płyty Slacka i przy próbie ustawienia partycji dostałem komunikat, że nie mam uprawnień do zapisu na dysk.
    Przełożyłem dysk do kompa z Win XP i podczas ładowania biosu, które trwa ok 1,5 min pokazuje secondary hard drive error, pres F4 to resume. Wciskam F4 i komputer się uruchamia, lecz nie wykrywa dysku.
    A w Biosie jest wykrywany jako "$•".
    Dysk oczywiście pracuje.
    Da się coś z nim zrobić? Czym to może być spowodowane?
    Liczę na pomoc.

Pozdrawiam

Może to nie to, ale Fujitsu i np. Samsung mają bardzo zły nawyk. Mianowicie pod nową logikę dysku podpinają starą architekturę talerzy. Żeby dysk poprawnie działał system musi się znajdowac na pierwszych 1024 sektorach dysku (ścislej partycja systemowa). W efekcie, działa poprawnie. W tej chwili, nie jestem pewien, czy Fujitsu produkuje takie nosniki, ale na przykładzie Samsunga wiem, że nawet ostatnia 20-stka była skonstruowana :-(
    Jeżeli teraz coś Ci monituje, ze nie masz praw do dostępu, to jest to własnie Slackware, czyli dysk działa jak nalezy, system także. Spróbuj przestawić dysk w Biosie na sterowanie przez Bios nie w trybie LBA, ale w trybie CHS (w nowszych biosach NORMAL).
  • #12 971112
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Zgadzam się z poprzednikiem, mam ten sam objaw na Segate, Bios, czasem "głupieje" nawet z typowym dyskiem. Zamiast LBA czasem trzeba CHS ustawic, aby dysk wogóle zadziałał (nowy).

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Fujitsu 20 GB po instalacji Slackware 10 początkowo działał poprawnie, lecz po kilkunastu minutach pojawił się błąd I/O, a następnie system przestał się uruchamiać. Po restarcie BIOS wykrywa dysk jako nieprawidłowy znak, a system nie ma uprawnień do zapisu na dysk. Próby podłączenia dysku do innego komputera potwierdziły problemy z elektroniką dysku. Dyski Fujitsu z serii 10 i 20 GB są znane z awarii elektroniki i utraty danych po pewnym czasie użytkowania. Aktualizacja firmware jest trudna i rzadko dostępna, a wymiana elektroniki zwykle nie przynosi efektu. Zaleca się wymianę dysku na inny, np. Maxtor lub Western Digital. Dodatkowo, w BIOS-ie warto spróbować zmienić tryb sterowania dyskiem z LBA na CHS, co czasem pomaga w wykryciu dysku. Firmware HDD składa się z części w pamięci flash i części SA na talerzach, gdzie zapisywana jest konfiguracja, która często ulega uszkodzeniu. Naprawa Fujitsu jest zwykle wykonywana tylko w celu odzyskania danych, a nie do dalszego normalnego użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA