Witam,
Wczoraj dostałem dysk, Fujitsu 20 GB. Miał wchodzić w skład maszyny na nieduży serwer. Sformatowałem i zainstalowałem Linux Slackware 10.
Po zainstalowaniu wszystko działało, skonfigurowałem m. in. serwer Apache, ftp.
Po około 20 -30 minutach po wpisaniu jakiejkolwiek komendy do konsoli serwera wywalało błąd: input/output error.
Zrestartowałem kompa po czym już nie chciał się uruchamiać system.
Zbootowałem z płyty Slacka i przy próbie ustawienia partycji dostałem komunikat, że nie mam uprawnień do zapisu na dysk.
Przełożyłem dysk do kompa z Win XP i podczas ładowania biosu, które trwa ok 1,5 min pokazuje secondary hard drive error, pres F4 to resume. Wciskam F4 i komputer sie uruchamia, lecz nie wykrywa dysku.
A w Biosie jest wykrywany jako "$•".
Dysk oczywiście pracuje.
Da sie coś z nim zrobić? Czym to może być spowodowane?
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam
Wczoraj dostałem dysk, Fujitsu 20 GB. Miał wchodzić w skład maszyny na nieduży serwer. Sformatowałem i zainstalowałem Linux Slackware 10.
Po zainstalowaniu wszystko działało, skonfigurowałem m. in. serwer Apache, ftp.
Po około 20 -30 minutach po wpisaniu jakiejkolwiek komendy do konsoli serwera wywalało błąd: input/output error.
Zrestartowałem kompa po czym już nie chciał się uruchamiać system.
Zbootowałem z płyty Slacka i przy próbie ustawienia partycji dostałem komunikat, że nie mam uprawnień do zapisu na dysk.
Przełożyłem dysk do kompa z Win XP i podczas ładowania biosu, które trwa ok 1,5 min pokazuje secondary hard drive error, pres F4 to resume. Wciskam F4 i komputer sie uruchamia, lecz nie wykrywa dysku.
A w Biosie jest wykrywany jako "$•".
Dysk oczywiście pracuje.
Da sie coś z nim zrobić? Czym to może być spowodowane?
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam