logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magiczny dysk. Laptop Fujitsu 20GB. Zły dysk, błąd dysku.

shinay 24 Mar 2005 00:26 2472 22
  • #1 1343279
    shinay
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    watm mam pytanko
    jakis czas temu padl mi dysk w laptopie (fujitsu 20gb)
    bios go wykrywa wszystko cacy
    ale jak przejdzie dalej to pisze cos w stylu "zly dysk" czy "blad dysku"
    dodatkowo chcac zbootowac komp z byle jakiej dyskietki
    (startowa 98,norton emergrncy,inne) staja one w czasie ladowania z conajwyzej mrugajacym kursorem.
    z innym dyskiem laptop chodzi ok

wiec co moze byc z tym fujitsu?
  • #2 1343290
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    a sprawdzałeś ten dysk gdzies indziej ??
  • #3 1343343
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Jak będziesz podawał coś w stylu informacji o błędach to otrzymywać będziesz coś w stylu pomocy. Podaj te komunikaty dokładnie, dobrze?
  • #4 1343905
    shinay
    Poziom 13  
    tak. fujitsu robi to samo na 2 laptopach.
    dokladne bledy przepisze jak znajde chwile zeby go podlaczyc

Dodano po 23 [minuty]:

po probie zbotowania z fujitsu pisze:

"bład dysku
    nacisnij jakis klawisz aby zresetowac"

z dyskietki startowej 98:

"non-system disk or disk error
    replace and press any key when ready"
    Proszę używać funkcji zmień , a nie pisać post za postem ! (TJT)
  • #5 1344213
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    a ustawiles w biosie zeby czytalo z dyskietki startowej? bo taki blad swiadczy o tym ze albo dyskietka jest niesystemowa albo ze komputer chce czytac system z dysku na ktorym nie ma systemu.
  • #6 1344391
    shinay
    Poziom 13  
    hehe taaak ustawilem
    napiszalem ze przy probie zbotowania z dyskietki a nie po wsadzeiu dyskietki:)
    na fujitsu byl system wszystko chodzilo ladnie stabilnie az pewnego dnia po dluzszej pracy kompa nie chcialo sie uruchomic.
    objawy opisalem
    komp nie chce wejsc do dosu majac podczepiony ten dysk
    instalator xp z cd tez sie wiesza
  • #7 1344433
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    No to po dysku :/
  • #8 1344482
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    a probowales sprawdzic dysk narzedziami diagnostycznymi ze strony producenta ?
  • #9 1345343
    shinay
    Poziom 13  
    aren napisał:
    a probowales sprawdzic dysk narzedziami diagnostycznymi ze strony producenta ?

powtarzam po raz kolejny
    "komp nie chce wejsc do dosu majac podczepiony ten dysk"!
  • #10 1346289
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Jeżeli posiadasz dyskietkę bootowalną z DOS 6.22 lub starszą to spróbuj jeszcze tego.
    Stare dosy nie sprawdzały przy starcie dysku twardego jak to robią te nowe z windowsa.
    Jeżeli wystartuje to zgraj na ta dyskietkę Ranish Partition Manager-a i sformatuj dysk.
    Raz miałem taki przypadek i pomogło. Danych nie odzyskałem ale dysk był ponownie do użytku :)

I to by było na tyle.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #11 1347600
    shinay
    Poziom 13  
    PitD faktycznie dzieki temu dostalem sie do dosu ale jak chce wejsc na dysk to niestety nie rozpoznaje fat32 :(
    formatowac narazie nie probuje bo BARDZO chcialbym z niego odzyskac pare katalogow

czy jest mozliwe ominiecie "zawiechy" przy probie dostania sie na fat32

HELP!
  • #12 1349355
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Hej. Ja mam bardzo podobny problem ze swoim "magicznym" dyskiem. Piszę magicznym bo raz działa bezproblemowo nawet kilka godzin jak by mu nic nie dolegało a czasami się zawiesza i wtedy nawet mysz nie działa a system co chwila próbuje coś z niego odczytać. Przy starcie komputera to pojawia się czasami komunikat że nie ma dysku systemowego itd. Dysk ma 2 lata Maxtor 20GB 5400 obr/min. Przy starcie komputera pojawia się też czasami na ekranie obraz złożony z takich samych znaków i do tego migający (Flash - tak jak w ZX Spectrum komenda FLASH :-) ). Aha dysk wydaje przy tym jakieś dźwięki - w kółko takie same. Ale wtedy wystarczy zrestartować komputer i dysk załapuje i normalnie wszystko działa (czasem trzeba zrestartować kilka razy). No i co z tym "magicznym" dyskiem zrobić?

Sprawdzałem go programem PowerMax i przeszedł wszystkie testy pomyślnie. Zerowałem go również programem MaxBlast i nadal to samo. Bad sektorów nie ma. Komputer na pewno w porządku i system też bo w tej chwili używam innego dysku na tym samym sprzęcie i no problems.

Aha, zapomniałem dodać że wtedy nie można nawet uruchomić komputera z dyskietki lub CD.
  • #13 1350903
    shinay
    Poziom 13  
    no tak ale to nie rozwiazanie mojego problemu.nawet nie "ukierunkowanie" :(
  • #14 1351501
    zagwizdow
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Cytat:

bo raz działa bezproblemowo nawet kilka godzin jak by mu nic nie dolegało a czasami się zawiesza i wtedy nawet mysz nie działa a system co chwila próbuje coś z niego odczytać. Przy starcie komputera to pojawia się czasami komunikat że nie ma dysku systemowego

Witam Kiedys miałem cos podobnego u siebie z 6,4 seagata - co jakis czas dysk stawał robiąc 'zip' i koniec lub gdy dzialal to czytal czasami tak jak stacja dyskietek posute sektoru ( po pare razy ) . Dowiedzialem sie wtedy ze mogą sie talerze zacinać czy cos takiego wiec opukiwanie itp działanie były stosowane gdy sie zaciął - nei wiem co to było ale ustąpiło po odinstalowaniu programu antywirusowego ( nie pamietam jakiego - takie czerwone logo jakby sloneczko) - wygladalo mi to chyba na to że przesuwal numery w tablicy partuycji czy cos takiego i system gubil sie - mam z teog z 2mb bad sektorów ale dysk ładnie chodzi od wtedy juz pare lat
  • #15 1352341
    mihalosml
    Poziom 11  
    Jak kolega wspomniał po odinstalowaniu antywirusa dysk ci ruszy albo po sformatowaniu. Nie określe jak to sie nazywa bo sie nieda ale sprubuje: Masz na dysku takie coś co ci nie ustąpi(może nawet po sformatowaniu). Nie zainstalujesz antywirusa ani nie usuniesz wirusa. To wyglądana na "wirusa" który chroni inne. Na przykładzie: Weszła matka wiruska i sie rozmnożyła i ma małe wiruski. I ta matka chroni te małe wiruski (swoje dzieci) przed usunięciem. Jak sformatujesz to usuniresz tylko te dzieci ale matki raczej nie. I jak ta matka zobaczy zainstalowanego antywirusa to sie wnerwia i waryjuje. No myśle że troche zrozumiałeś.(sam tego nie zabardzo rozumiem)
    pozdro
  • #16 1352669
    shinay
    Poziom 13  
    wiec zerowanie zalatwi ta rodzinke wiruskow....
    ale ja chce pare katalogow z pulpitu!!! :(

dodam ze Ranish Partition Manager
    widzi partycje 14gb na "zielono"
    a systemowa 4gb na "czerwono" i nie bardzo chce coklwiek z nia robic.
    formatowac czy cos
    czym, jak moge sprobowac odzyskac te pare katalogow z pulpitu
  • #17 1353677
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Jeżeli komp uruchamia ci sie w starszej wersji dosa spróbuj może użyć programu MHDD i zrobić skan dysku. Ale sądze, że odzyskanie danych z tego dysku domowymi metodami jest raczej mało prawdopodobne.

@mihalosm
    Nie obraź sie ale sądze, że powinieneś troche popracować nie tylko nad stylem wypowiedzi ale i nad swoją wiedzą. Nie ja tu moderuje ale nie moge spowstrzymać sie od komentarza, że twoje posty
    przypominają bajki jakie można opowiadać niezbyt rozgarniętym dzieciom.
  • #18 1353694
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Jezelu masz mozliwosc podpiecia tego dysku do innego kompa z dzialajaca windą to urzyj np "r-studio" do odzyskania danych odzyskuje po formacie padzie tablicy fat usunieciu plików czy usunieciu partycji albo innym nieszczesciu trzeba zwykle troszke czasu zeby przeskanowal dysk ale juz mi kilka rzy zycie uratował.
  • #19 1361078
    shinay
    Poziom 13  
    no mozliwosci podpiecia niestety nie mam do tego celu przydala by sie przejsciowka 2,5>3,5"
    pozatym nie sadze zeby on chcial sie sformatowac chyba tylko brutalne zerowanie wchodzi w gre
  • #20 1654759
    shinay
    Poziom 13  
    wiatm po czasie...
    pojawila sie mozliwosc podpiecia dysku pod inny komputer
    tzn mam przejsciowke 2,5 na 3,5"
    podpinam go na 2 tasmie jako drugi master
    wykrywa go w biosie
    startuje moj system (z pierwszego mastera)
    i po pokazaniu sie "bootscrina" win xp pro (czy jak to sie tam nazywa)
    a jescze przd "zapraszamy"
    zostaje tylko czarny ekran i nic.....
    odpinam dysk komp laduje win ok...
    co dalej???
  • #21 1655610
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Przygotuj sobie dyskietkę startową z WDClearem albo MHDD, odepnij wszystkie dyski od komputera, poza tym padniętym i niech on będzie Secondary Master. Wystartuj komputer z tej dyskietki i w programie wybierz opcję zerowania dysku. Danych nie odzyskasz ale może dysk uratujesz.
  • #22 1655710
    jurex2
    Poziom 18  
    shinay, ściągnij sobie z netu Koppix'a wystartuj z CD oraz podłączonym "dobrym" i "złym" dyskiem, a później za pomocą najzwyklejszego midnight commandera (unixowy klon NC) zgraj potrzebne dane, pare dysków już tak potraktowałem i wszystko ok! Zazwyczaj nie ma żadnych uszkodzonych sektorów etc (mam nadzieję że nie rzucałeś dyskiem o podłogę ze złości :;) ) a później formacik dysku i już.....

-> przemo666 - nic nie było o ojcu ?! może matka(wiruska) się wkurza że stary(wirus) na flachę do kumpla wyskoczył....... 3 lata temu..........
  • #23 1656612
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ja mialem podobne objawy z maxtorem ( a raczej Quaxtorem :) ) D540X-4K. Dysk byl wykrywany w biosie normalnie ale Windows XP nie uruchamial sie gdy HDD byl podlaczony (nie wazne jak). Przy probie zrobienia czegokolwiek z tym dyskiem wywalal "Command aborted". Nie jest to ta klastyczna usterka maxtorow gdzie uszkodzeniu ulega firmware i wykrywa naped po Factory ID.
    Przy probie skanowania MHDD pierwsze kilka sektorow jest ok ale dalej wywala same bledy. Podejrzewalem uszkodzenie glowicy ale wtedy chyba nie odczytalby niczego. Moze kanal odczytu na elektronice pada?. Dziwne sa te starsze maxtory i bardzo awaryjne.
    :arrow: Jurex2
    Nie mam pojecia o co ci chodzi z tym:
    Cytat:
    -> przemo666 - nic nie było o ojcu ?! może matka(wiruska) się wkurza że stary(wirus) na flachę do kumpla wyskoczył....... 3 lata temu..........

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Fujitsu 20GB w laptopie, który jest wykrywany przez BIOS, lecz podczas uruchamiania systemu pojawiają się komunikaty o błędzie dysku lub "złym dysku". Próby bootowania z różnych dyskietek startowych kończą się zatrzymaniem na migającym kursorem, natomiast z innym dyskiem laptop działa poprawnie. Dysk wykazuje objawy niemożności wejścia do DOS-u oraz zawieszania się instalatora Windows XP. Próby diagnostyki i formatowania za pomocą narzędzi takich jak Ranish Partition Manager, MHDD czy programy producenta dysku nie przynoszą pełnego sukcesu. Dysk jest widoczny jako partycje, jednak system nie rozpoznaje systemu plików FAT32, co utrudnia odzyskanie danych. Użytkownik rozważa podłączenie dysku do innego komputera za pomocą przejściówki 2,5" na 3,5", gdzie dysk jest wykrywany, lecz powoduje zawieszenie systemu Windows XP. W dyskusji pojawiają się sugestie zerowania dysku narzędziami MHDD lub WDClear, użycia systemu Linux (Koppix) z Midnight Commanderem do odzysku danych oraz uwagi o możliwym uszkodzeniu fizycznym lub problemach z elektroniką dysku. Wspomniane są także podobne problemy z dyskami Maxtor i Seagate, gdzie awarie mogą wynikać z uszkodzeń mechanicznych lub konfliktów z oprogramowaniem antywirusowym. Ogólnie problem wskazuje na uszkodzenie dysku twardego, które uniemożliwia normalne uruchomienie systemu i wymaga zaawansowanych metod odzyskiwania danych lub wymiany dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA