logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrywać obraz z kamer IP na dysk komputera bez Internetu?

_kamel_ 05 Maj 2011 11:16 4167 3
REKLAMA
  • #1 9472098
    _kamel_
    Poziom 11  
    Witam wszystkich użytkowników forum,

Chciałbym zaprojektować i wykonać sieć monitoringu za pomocą kamer ip, działających bezprzewodowo.

Potrzebuję rozmieścić od 4 do 5 kamer zewnętrznych, może z jedną wewnętrzną w najbliższej okolicy, nie będzie to wielki obszar. Byłaby to druga sieć monitorująca obok straszej sieci - kablowej, o znacznie większym zasięgu.
    Chciałbym żeby te kamery działały tylko i wyłącznie po skonstruowanej sieci, nie były włączone do Internetu.

Czy istnieje możliwość, aby takie kamery ip nagrywały bezpośrednio na dysk twardy komputera ? Czy w takim przypadku musi być w komputerze jakaś dodatkowa karta rejestrująca czy wystarczy jak program i kamera będą posiadały funkcję bezpośredniego nagrywania obrazu ? Czy po prostu obraz mógłby być rejestrowany na komputer, a nie na rejestrator ? Chciałbym później np. wpiąć jeszcze inne komputery do sieci, aby za pomocą zdalnego pulpitu obserować obraz z kamer z innych komputerów znajdujących się w pobliżu.

Czy w takim przypadku wystarczą mi do skonstruowania takiej sieci:
    1. kamery ip na WIFI,
    2. router/access point WIFI z mocniejszymi antenami, aby połączyć je w jedną sieć,
    3. komputer stacjonarny na który zapisywany byłby od razu obraz z kamer ?

Czy potrzebuję coś jeszcze, aby to sprawnie funkcjonowało ?

Z góry bardzo dziękuję za jakiekolwiek rady, które mogą okazać się pomocne.
  • REKLAMA
  • #2 9473111
    pawel.sieczka.eurocom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    Do kompletu potrzebujesz jeszcze oprogramowanie do komputera nagrywającego (serwera) i do komputerów obsługujących (klienta). Komputer-serwer powinien mieć dużą wydajność ponieważ dekodowanie strumienia h.264 wymaga sporej mocy obliczeniowej. Sieć wi-fi musi mieć odpowiednią przepustowość, żeby się nie "zapychała".
    Oprogramowanie jest zazwyczaj płatne, ja sprawdzałem bezpłatną platformę NMS - ale z tego co pamiętam licencja wymaga zakupu kamery IP. Spytaj w AAT - dystrybutor NMS-a.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9473564
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Kupujac kamery dostajesz w wiekszości przypadków jakis prosty soft w zestawie. Zagadnienie jest obszerne więc najpierw dużo poczytaj zanim zaczniesz to wdrażać. Podstawowa rada to - puść kable zamiast Wi-Fi. Będziesz mieć oszczędność 50% problemów juz na starcie :)
  • #4 9473692
    _kamel_
    Poziom 11  
    Bardzo, bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Właśnie dlatego zaczynam dużo czytać na ten temat, bo wiedza dotycząca tego zagadnienia jest naprawdę ogromna.

rokycky napisał:
    Podstawowa rada to - puść kable zamiast Wi-Fi. Będziesz mieć oszczędność 50% problemów juz na starcie :)

Z tego co już udało mi się wyczytać i skojarzyć z moją wiedzą to racja, nie ma pewnych aspektów o które należy się martwić aby wszystko dobrze działało.

Tylko właśnie zainteresowałem się aby zrobić to za pomocą kamer WIFI, ponieważ chciałbym oprócz komputera - serwera, na którym będzie podgląd, podłączyć także drugi komputer na którym byłby tylko możliwy podgląd w wcześniej zdefiniowanych ustawieniach. Z tego co widziałem to oprogramowanie kamer ip umożliwia zdefiniowanie "administratora" i "gościa". Ogólnie większość takich kamer ip posiada oprogramowanie zarządzane przez przeglądarke internetową, nie mam pojęcia czy takie oprogramowanie z poziomu przeglądarki ma w ogóle funkcjonalność nagrywania obrazu. Jak do tej pory sprzedawców których o to pytałem mailowo, kompletnie nic nie odpowiadali. Będę musiał podzwonić po sklepach z kamerami ip i dopiero może uzyskam jakieś informacje.
REKLAMA