logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie oglądać i nagrywać obraz z kamer przez internet?

matbla91 30 Maj 2010 18:04 4769 9
REKLAMA
  • #1 8134372
    matbla91
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam,
    chciałbym zrobić coś takiego. Są zainstalowane kamery, a obraz przez nie odbierany chciałbym, aby był widoczny na monitorze (jedna osoba oglądałaby na bieżąco, a dodatkowo byłby nagrywany), a także aby była możliwość jego oglądania na bieżąco w internecie (tylko dla mnie).

Jak mogę tą kwestię rozwiązać? Głównie chodzi mi o sprawę dostępu przez internet, ale również o sprzęt, jaki możecie mi polecić.

Pozdrawiam,
    Mateusz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8134405
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    Musisz kamery podłączyć do rejestratora a ten z kolei do sieci. Na temat rejestratorów było sporo napisane myślę.
  • REKLAMA
  • #3 8134427
    matbla91
    Poziom 16  
    Dzięki, a serwer rozumiem wykupić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8134524
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    Nie musisz serwera wykupywać, rejestrator jeżeli ma obsługę sieci to bezpośrednio możesz się łączyć przez dedykowane oprogramowanie bądź przeglądarkę IE. Oczywiście rejestrator musi być widoczny w sieci Internet, czyli albo adres zewnętrzny, albo przekierowanie portów.
  • Pomocny post
    #5 8140121
    ironmzes
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    tylko pamiętaj, że rejstratory często mają strasznie pochrzanioną obsługę przez neta, ja polecam karty DVR np. ALNET lub GV. Zastanów się jeszcze nad sprawą kamerek IP.
  • Pomocny post
    #6 8140217
    Jolaos
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Mozna wybrać model który ma prawidłowe parametry rzeczywiste , sprawdzone przez uzytkowników. Może nagrywać i to jest niezalezne od komputera.
    Jednakże aby wszysko działało wazne są parametry internetu no i czy ma stałe IP czy zmienne /neostrada/ Na zmienne IP tez jest sposób ,sprawdzony i działający

pozdrówka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8140453
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Kamery IP, komputer i oprogramowanie SelCamNet.
    Podgląd działa na każdym łączu internetowym.
    Dodatkowo masz podgląd na każdym telefonie komórkowym z VM Java.
    Możesz również zainstalować kamery TV przemysłowej i do tego videoserwer lub kartę DVR. Reszta jak wyżej.
    System bardzo elastyczny w konfiguracji.
  • Pomocny post
    #8 8689774
    Jolaos
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam kolegów

Wątek stary ale postanowiłem nie zakładać nowego tematu a tu poprosić o poradę.
    Otóż jest jedna kamera IP w kościele. Zadanie jest takie że trzeba z zakrystii nadać z niej bezprzewodowo do innego budynku gdzie jest DSL 1MB. Administrator strony www tego koscioła da przekierowanie ze strony na IP tej kamery i finito.Będzie można oglądać na całym swiecie :)
    Fizycznie w w miare proste do zrobienia nie jestem jedynie pewny co do tego że upload tego DSL'a 256 kbit -może nie wystarczyć
    do wysłania streamu jezeli jednoczesnie zechce wejść na nią 20 lub więcej osób. A z tym to może być róznie. Zakładamy że minimum 20.
    Po drugie umowa z tepsą o ten DSL była zawarta dość dawno i płacą za to ok 250 zł. Nikt się tam nie upominał o znizenie opłat w miarę jak ogólnie internet potaniał i tak jest.Umowa jest do sierpnia 2011.
    Na teraz nie wiem co będzie lepsze -wypowiedzenie tej umowy i wzięcie czegoś innego / o innego dostawcę trudno, jezeli już to Neostrada lub Netia/
    czy trzymanie tego DSL'a a tylko modyfikacje transferu potargować.

Meritum mego pytania jest-ile musi być uploadu z tej kamery aby jednoczesnie
    mogło oglądać min 20 osób.
    A może jest inne wyjście o którym na dziś nie wiem. Proszę o podpowiedzi

pozdrówka
  • Pomocny post
    #9 8689978
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Jolaos napisał:
    Meritum mego pytania jest-ile musi być uploadu z tej kamery aby jednoczesnie
    mogło oglądać min 20 osób.
    A może jest inne wyjście o którym na dziś nie wiem. Proszę o podpowiedzi

Malo prawdopodobne aby serwer kamery mógł obsłużyć 20 użytkowników niezależnie od tego jak szybkie masz łącze.
    W praktyce obraz z kamery musisz przesłać na serwer. Dopiero on roześle go do wszystkich oglądających.
    Zacznij od: http://pomoc.ovh.pl/DystrybucjaStreaming
    Wpisz do wyszukiwarki na tej stronie słowo "streaming"
  • #10 9419087
    matbla91
    Poziom 16  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się korzystać z Aperków i super śmigają.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zdalnie oglądać i nagrywać obraz z kamer przez internet, należy podłączyć kamery do rejestratora, który następnie musi być dostępny w sieci. Rejestrator z obsługą sieci pozwala na podgląd przez dedykowane oprogramowanie lub przeglądarkę. Ważne jest, aby rejestrator miał stały adres IP lub odpowiednio skonfigurowane przekierowanie portów. Użytkownicy polecają karty DVR, takie jak ALNET lub GV, oraz kamery IP. Oprogramowanie SelCamNet umożliwia podgląd na różnych urządzeniach, w tym telefonach komórkowych. W przypadku większej liczby użytkowników, zaleca się przesyłanie obrazu na serwer, który rozsyła go do wszystkich oglądających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA