logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić ID hardware dysku i adres MAC na Windows 7 bez SMAC?

MAJCHEROS 06 Maj 2011 11:23 3870 25
REKLAMA
  • #1 9476307
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Witam. Poszukuje sposobu/programu do zmiany ID hardware (dysku twardego). Pewnie mnie przekierujecie do tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic986854.html . W podanym przeze mnie temacie mam wszystko objaśnione, czarne na białym lecz gdy wpisze cmd, wyznacze miejsce gdzie wypakowałem, wpisałem poprawnie "nowe" ID no i po tym wyskoczył napis: . Proszę o pomoc, posiadam Windowsa 7. Drugą sprawą jest zmiana adresu MAC, tylko nie poprzez program SMAC który mi nie chodzi :) Jak zmienić ID hardware dysku i adres MAC na Windows 7 bez SMAC?

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 9476370
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Adresu MAC czego, karty sieciowej?
    Sieć -> Właściwości -> Zmień ustawienia karty sieciowej -> Właściwości -> Konfiguruj -> Zaawansowane -> Adres sieciowy lub Adres fizyczny lub coś podobnego (Physical Address, MAC Address itp.).

Jak masz VolumeID.exe na pulpicie, to się nie dziw, że nie znajduje po zmianie katalogu. Więc albo wydaj polecenie z pulpitu (C:\Users\xxx\Desktop) albo dodaj tą ścieżkę do ścieżki przeszukiwania:
    set path=%path%;C:\Users\xxx\Dekstop
  • #3 9476645
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    przyjrzyj się screenowi który dodałem, tam widać że volumeid.exe dodałem bez problemu, a nawet jeśli to wina tego że wypakowałem na pulpit to próbowałem to też dodać z innego dysku np. D i był ten sam problem.
  • #4 9476691
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Gdybyś nie pomazał zrzutu nie wiadomo po co, to by było widać.
    A tak jedyne co widać to to, że plik wykonywalny znajduje się w jednym katalogu, a próbujesz go uruchomić z innego. Rozwiązanie Ci podałem wcześniej.

Skopiuj plik wykonywalny VolumeId.exe do katalogu głównego dysku C i stamtąd go wywołuj.
  • REKLAMA
  • #5 9477258
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak napisałeś i teraz jest błąd taki:
  • #6 9477284
    siper
    Poziom 10  
    uruchom cmd w trybie administratora (Start > w szukajke cmd > PPM i wybierz "Uruchom jako administator")
  • #7 9477294
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Nic to nie da, problem leży w tym, że nie zmodyfikujesz woluminu systemowego podczas pracy systemu.
  • #8 9477611
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Wydawało mi się że to robie w trybie administratora. A jak to zrobić podczas gdy system jest wyłączony ?
  • #9 9477687
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Z innego systemu.
  • #10 9478760
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    MAJCHEROS napisał:
    Wydawało mi się że to robie w trybie administratora.

a było słowo Administrator na pasku tytułowym okna Wiersza polecenia ?

Jak nie to jak wcześniej wspomniane: 'Uruchom jako administrator'
  • #11 9479073
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Głupie pytanie, jak uruchamic jako administrator?
  • REKLAMA
  • #12 9479122
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Wpisz "cmd" w Start -> Uruchom i wciśnij CTRL+SHIFT+ENTER.
  • #13 9481239
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Nic to nie daje. Problem występuje nadal.
  • #14 9481305
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Jak już mówiłem, zrób to z poziomu innego systemu.
    Ciężko oczekiwać, aby system pozwolił Ci grzebać w aktywnym woluminie systemowym.
  • #15 9481352
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Czyli pozostaje podzielić dysk na 2 partycje i na jednym zaistalowac przykładowo XP ?
  • #16 9481372
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Łatwiej LiveCD lub inny mały bootowalny systemik.
  • #17 9482036
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    wlw_wl napisał:
    Ciężko oczekiwać, aby system pozwolił Ci grzebać w aktywnym woluminie systemowym.

No to popatrz

(ja po kilku tekstach autora j.w. w stylu "jak uruchamic jako administrator" mam wątpliwości czy poprawnie to robi)
  • #18 9482107
    wlw_wl
    Poziom 38  
    No niestety nie mam VNC do jego komputera, a tym bardziej mózgu ;)
  • #19 9482186
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Żebym ja pamiętał hasło administratora.. Komputer co prawda jest tylko mój ale nie pamiętam jakie hasło tam jest. Podejrzewam jedno lub dwa ale jak je wpisuje to nic się nie pisze. Enter the password for Administrator - ja wpisuje normalnie ale nic się nie pisze. Mam nadzieje że mnie zrozumieliście ?:D
  • REKLAMA
  • #20 9482503
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6408
    Zrozumieliśmy - ma się "nic nie pisać", to normalne że w konsoli podczas wpisywania hasła nic się nie wyświetla.

Problem w tym, że domyślnie konto Administrator w Windows 7 jest wyłączone... domyślny użytkownik należy jednak do grupy Administratorzy ale wykonanie polecenia w kontekście administratora wymaga wybrania stosownej opcji z menu kontekstowego. Wpisz w pasku wyszukiwania menu start 'cmd', następnie na liście która się wyświetli powyżej kliknij prawym przyciskiem myszy na 'cmd.exe' i wybierz z menu kontekstowego pozycję 'Uruchom jako administrator'.

Alternatywnie możesz w okienku Start->Uruchom... / Win+R (nie myl z paskiem wyszukiwania Menu Start) wpisać 'cmd' i zatwierdzić kombinacją Ctrl+Shift+Enter.
  • #21 9482790
    wlw_wl
    Poziom 38  
    tzok napisał:
    Alternatywnie możesz w okienku Start->Uruchom... / Win+R (nie myl z paskiem wyszukiwania Menu Start) wpisać 'cmd' i zatwierdzić kombinacją Ctrl+Shift+Enter.
    wlw_wl napisał:
    Byliśmy tam, robiliśmy to...
  • #22 9482959
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    No własnie tak nie działa..
  • #23 9482979
    tzok
    wlw_wl napisał:
    tzok napisał:
    wlw_wl napisał:
    Byliśmy tam, robiliśmy to...
    W Home Premium nie ma Uruchom... w menu Start, stąd przypuszczam, że autor wpisuje to w pasku wyszukiwania... kombinacja Win+R jednak działa, może też wpisać w pasku i "wyklikać" Uruchom jako administrator, tak czy inaczej w pasku tytułowym okna musi widnieć tekst "Administrator: C:\Windows\system32\cmd.exe", a nie "C:\Windows\system32\cmd.exe".
  • #24 9482980
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    tzok robiąc tak jak napisałeś, aby uruchomić poprzez pasek nie mam takiej opcji..

Dodano po 8 [minuty]:

Robie wszyskimi tutaj wymienionymi sposobami i pisze mi - C:\Windows\system32\cmd.exe a nie - Administrator: C:\Windows\system32\cmd.exe
  • Pomocny post
    #25 9483038
    tzok
    Ma to tak wyglądać, jeśli nie widzisz tej opcji - Twoje konto nie należy do grupy Administratorzy.
  • #26 9483154
    MAJCHEROS
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zmianę ID hardware dysku twardego oraz adresu MAC w systemie Windows 7 bez użycia programu SMAC. W odpowiedziach podano, że zmiana adresu MAC może być dokonana poprzez właściwości karty sieciowej. W przypadku zmiany ID dysku, zasugerowano użycie narzędzia VolumeID.exe, jednak użytkownik napotkał problemy z jego uruchomieniem. Wskazano, że należy uruchomić wiersz polecenia jako administrator, co jest kluczowe dla modyfikacji woluminu systemowego. Użytkownik miał trudności z dostępem do konta administratora, co utrudniało wykonanie operacji. Zasugerowano również użycie innego systemu operacyjnego lub LiveCD do dokonania zmian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA