logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 6600 GT - śnieży obraz / nie łączy w slocie płyty głównej

casaDEstifler89 07 Maj 2011 15:09 1206 8
REKLAMA
  • #1 9480787
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Witam. Moja usterka polega na niepoprawnym łączeniu pinów karty graficznej w slocie płyty głównej. Grafika GF 6600 GT, płyta główna ASUS P5-VDC-X. O przerwach w łączeniu z wady karty graficznej wnioskuję na podstawie testu płyty z inną karta graficzną (działa bez zarzutu). GF 6600 umieszczona w slocie PCI zawsze śnieży albo też w ogóle nie reaguje. Kiedy natomiast lekko zaczynam podwarzać koniec płyty obraz załapuje na poprawny. Co to może być. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9480860
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Przeczyść łączenie od karty graficznej.
  • #3 9480892
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Czyściłem łącze od karty, przemywałem spirytusem i nic. Slot w płycie też starałem się wyczyścić, ale jak już wiadomo, raczej nie w slocie tkwi problem.
  • REKLAMA
  • #4 9480943
    xE5150
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Witam.

Może to mikropęknięcie w złączu karty lub jego pobliżu.

Pozdrawiam!
  • #5 9480977
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Jak mogę sam to zbadać? Mikropęknięcie, jeśli takowe powstało z pewnością będzie nie zauważalne gołym okiem.
  • REKLAMA
  • #6 9481317
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Karta młoda nie jest, może to być równie dobrze utlenienie lutu.

Pomóc może wygrzanie karty, ale to trzeba mieć czym.

inb4 piekarnik i mikrofalówka - NIE!
  • REKLAMA
  • #7 9481333
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Jest możliwość wykonania tego w warunkach domowych? Czy lepiej dać sobie spokój z tą kartą i przeznaczyć na ewentualne części?
  • #8 9481343
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Można w domu, jak masz stację na gorące powietrze lub ewentualnie opalarkę do farby i użyjesz osłony termicznej.

Karta jest uszkodzona, sam to wykazałeś, jak znasz kogoś kto ma czym Ci ją wygrzać to może coś z niej jeszcze będzie (krótkotrwale). Jeśli jednak jest to uszkodzenie PCB to "po ptokach".
  • #9 9481353
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Spróbuję z nią jeszcze podziałać, a o wynikach doświadczeń poinformuję. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GeForce 6600 GT, która nie łączy poprawnie w slocie płyty głównej ASUS P5-VDC-X, co objawia się "śnieżeniem" obrazu lub brakiem reakcji. Po testach z inną kartą, użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty. Użytkownicy sugerują różne przyczyny, takie jak mikropęknięcia w złączu lub utlenienie lutu. Proponowane rozwiązania obejmują czyszczenie złącza oraz wygrzewanie karty w warunkach domowych, jednak z zastrzeżeniem, że może to nie przynieść trwałych efektów, jeśli uszkodzenie dotyczy PCB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA