logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika do subwoofera: Tonsil GDN 30/120/1 czy STX GDN 32-450-4-SC?

GroOobYOne 07 Maj 2011 18:13 1901 11
REKLAMA
  • #1 9481488
    GroOobYOne
    Poziom 10  
    Witam , mam dylemacik chciał bym zacząć powoli bez pospiechu budowę subbika do domu chciałem zacząć od głośnika.
    Moje pytanie brzmi co wybrać
    1. Tonsil GDN 30/120/1
    2.STX GDN 32-450-4-SC
    To moje 2 typy na tonsilu widziałem wiele projektów i mam wrażenie że jest to optymalny wybór ale o tyn stx też widziałem kilka pochwalnych opnie ?
    czy mogę liczyć na waszą pomoc drodzy elektrodowicze?
  • REKLAMA
  • #2 9481526
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Jak na suba z porządnym zejściem to bierz STX. Zaopatrz się tylko w porządny napęd min 200W żeby ten głośnik pokazał pazur.
    O litraż, strojenie i inne tego typu sprawy już chyba nie musisz pytać bo jak zauważyłeś projektów jest multum.
  • #3 9489760
    GroOobYOne
    Poziom 10  
    widziałem też kilka negatywnych opinii na temat tego stx-a , może więcej osób mogło by się wypowiedzieć w temacie jak jest naprawdę
  • REKLAMA
  • #4 9493383
    Marios221
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Jeśli nie masz przynamniej 350zł na naped to tego suba to nie ma sensu pakowania takiego głosnika.
    Ja z tych 2 brałbym stx ma wieksza efektywność od tonsila i bedzie go łatwiej ruszyć oczywiscie dolicz sobie oczywiscie przynamniej holtona 400 a jeśli przerasta to twój budżet to zrób sobie suba na mniejszym głosniku i zastosuj słaby wzmaczniacz.
    I powiedz jeszcze w jakim to ma grać pomieszczeniu?
  • REKLAMA
  • #5 9493716
    GroOobYOne
    Poziom 10  
    Wszystko chce sobie rozłożyć w czasie i chciałem zacząć od głośnika żebym mieć lepszą motywacje na sam początek,więc koszta można zepchnąć na plan 2.
    a pomieszczenie to mój pokoik 20m
  • #6 9494215
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Do subwoofera, zdecydowanie z tej dwójki STX (niestety) nadaję się bardziej. Większa efektywność przemawia tu na plus tego głośnika. Napęd do niego to też nie małe pieniążki, jednak jeżeli sam piszesz nic na szybko, to jak najbardziej STX.
  • #7 9494907
    GroOobYOne
    Poziom 10  
    Co nagle to po diable wolę wszystko po koleji dokładnie zrobić , a czemu niestety wkradło się w to zdanie ?
  • #8 9495245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 9495347
    GroOobYOne
    Poziom 10  
    a rozumiem , dziękuję za podpowiedzi , wybór padł na STX.
    jak przyjdzie głośnik zabiorę się za tworzenie obudowy do tego potworka.
    I takie pytanie na boku , czy fonir ciężko jest ładnie przykleić ?
  • #11 9495457
    Marios221
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Niedoinformowany napisał:
    Do kolumn tylko tonsile, do subwooferów stx, taka jest reguła.

Pierwszy raz słysze tą regułe...
    Mam tylko nadzieje ze kolega nie ma zamiaru strugać pudła "Na oko"
    Zostaje mi tylko życzyć sukcesów w kończeniu projetku:)
  • #12 9496924
    GroOobYOne
    Poziom 10  
    Nie nie , ostatni został tak wykonany , i jest bo jest coś tam "popierdzi"
    a mija się to z celem , w razie jakiś pytań na pewno się odezwę.
    Tymczasem dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór głośnika do subwoofera pomiędzy Tonsil GDN 30/120/1 a STX GDN 32-450-4-SC. Użytkownicy wskazali, że STX ma większą efektywność i lepiej nadaje się do subwoofera, zwłaszcza przy odpowiednim napędzie o mocy minimum 200W. Wiele osób podkreśliło, że Tonsil jest lepszym wyborem do kolumn, a STX do subwooferów. Użytkownik planuje budowę subwoofera w pokoju o powierzchni 20m², a wybór padł na STX. Pojawiły się również pytania dotyczące wykonania obudowy i oklejenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA