Witam wszystkich
Mam mały problem odnośnie zapisu danych do zmiennych PLC, poprzez serwer OPC.
Mam napisany mały program z biblioteką RsiOPCAuto.dll.
Nie będę podawał całego kodu jedynie część.
Dane próbuje zapisać poprzez funkcję
public abstract new void SyncWrite ( System.Int32 NumItems , System.Array ServerHandles , System.Array Values , System.Array Errors )
Member of RsiOPCAuto.IOPCGroup
podaje kod:
przy wywołaniu funkcji SyncWrite, wyrzuca wi błąd Exception
"System.Runtime.InteropServices.SafeArrayTypeMismatchException: Specified array was not of the expected type.\r\n at RsiOPCAuto.OPCGroupClass.SyncWrite(Int32 NumItems, Array& ServerHandles, Array& Values, Array& Errors)\r\n at PLC.Write_To_PLC() in d:\\visual studio projects\\plc.cs:line 618"
dodam, że odczyt danych mam poprawny oraz jak zapisuje poprzez funkcję Write, również zapisuje poprawnie.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam Dj_.
Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq
Mam mały problem odnośnie zapisu danych do zmiennych PLC, poprzez serwer OPC.
Mam napisany mały program z biblioteką RsiOPCAuto.dll.
Nie będę podawał całego kodu jedynie część.
Dane próbuje zapisać poprzez funkcję
public abstract new void SyncWrite ( System.Int32 NumItems , System.Array ServerHandles , System.Array Values , System.Array Errors )
Member of RsiOPCAuto.IOPCGroup
podaje kod:
Kod: C#
przy wywołaniu funkcji SyncWrite, wyrzuca wi błąd Exception
"System.Runtime.InteropServices.SafeArrayTypeMismatchException: Specified array was not of the expected type.\r\n at RsiOPCAuto.OPCGroupClass.SyncWrite(Int32 NumItems, Array& ServerHandles, Array& Values, Array& Errors)\r\n at PLC.Write_To_PLC() in d:\\visual studio projects\\plc.cs:line 618"
dodam, że odczyt danych mam poprawny oraz jak zapisuje poprzez funkcję Write, również zapisuje poprawnie.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam Dj_.
Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq