Witam serdecznie,
Chciałbym prosić o pomoc przy konfiguracji zestawu.
Na pewno nie będę nic podkręcał - bo się na tym nie znam.
Komputer ma posłużyć do bezstresowego pogrania w Wiedźmina 2, a potem tylko internet i praca biurowa.
Fajnie było by gdyby udało się złożyć zestaw w miarę rozwojowy, czyli dający możliwość podmiany podzespołów za jakieś 3 lata (może wyjdzie akurat Wiedźmin 3
, aczkolwiek nie jest to jakiś priorytet).
Po lekturze forum i różnego rodzaju testów/rankingów wykombinowałem coś takiego:
Płyta główna: brak pomysłu,
Procesor: AMD Phenom II X4 840 lub Phenom II X4 955
Pamięć: GoodRam 4GB lub 2x2GB 1333MHz CL9 (nie bardzo wiem, czy jest jakaś różnica),
Karta graficzna: jest tyle takich samych modeli różniących się tylko firmą, że nie byłem w stanie wybrać,
Dysk twardy: Samsung 2TB HD204UI 5400 SATAII 32MB (trochę na wyrost, ale nie chcę być zmuszonym do kupowania kolejnego dysku),
Zasilacz: Chieftec GPS-500A 500W (kierowałem się firmą i ceną),
Obudowa: nie mam pojęcia,
System: Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 64-bit,
Kwota do wydania: do 2.200 zł (im mniej tym lepiej).
Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałbym prosić o pomoc przy konfiguracji zestawu.
Na pewno nie będę nic podkręcał - bo się na tym nie znam.
Komputer ma posłużyć do bezstresowego pogrania w Wiedźmina 2, a potem tylko internet i praca biurowa.
Fajnie było by gdyby udało się złożyć zestaw w miarę rozwojowy, czyli dający możliwość podmiany podzespołów za jakieś 3 lata (może wyjdzie akurat Wiedźmin 3
Po lekturze forum i różnego rodzaju testów/rankingów wykombinowałem coś takiego:
Płyta główna: brak pomysłu,
Procesor: AMD Phenom II X4 840 lub Phenom II X4 955
Pamięć: GoodRam 4GB lub 2x2GB 1333MHz CL9 (nie bardzo wiem, czy jest jakaś różnica),
Karta graficzna: jest tyle takich samych modeli różniących się tylko firmą, że nie byłem w stanie wybrać,
Dysk twardy: Samsung 2TB HD204UI 5400 SATAII 32MB (trochę na wyrost, ale nie chcę być zmuszonym do kupowania kolejnego dysku),
Zasilacz: Chieftec GPS-500A 500W (kierowałem się firmą i ceną),
Obudowa: nie mam pojęcia,
System: Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 64-bit,
Kwota do wydania: do 2.200 zł (im mniej tym lepiej).
Z góry dziękuję za pomoc.