logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wiatraczka do obudowy i zasilacza jednocześnie.

darek334 09 Maj 2011 14:15 1212 6
  • #1 9487905
    darek334
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam pytanie, bo nie jestem elektronikiem, czy można podłączyć wiatraczek do obudowy do zasilania trzy pinowego z płyty głównej i jednocześnie do zasilacza wtyczką molex ?? Czy bedzie to jakaś nie zgodność ??

pzdr.
  • #3 9487988
    darek334
    Poziom 10  
    Ciekawi mnie czy będzie obracał się szybciej a przy tym będzie sterowany przez płytę główną.

pzdr.
  • #4 9487993
    Naimad_86
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jaki wiatraczek? To jest wentylator. Popraw słownictwo, zacznij szukać jak się podłącza dodatkowe chłodzenie do obudowy a nie wymyślać jakiś kosmiczny bełkot. Obniżanie poziomu i nic więcej.
  • Pomocny post
    #5 9488006
    Kastuog
    Poziom 11  
    Nie nie nie.
    Wentylator jak jest na 5V to podłączasz go na 5V. Jak podłączysz na 5V i 12V zrobisz zwarcie i płyta może się uszkodzić. Chcesz wydajniejsze chłodzenie kup wentylator z większą ilością obrotów na minutę.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 9488057
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Trzeci pin nie służy do wysterowania prędkością, tylko do raportowania prędkości obrotowej Fan->MB. Prędkość znamionową można zmniejszyć przez obniżenie napięcia. Nie można natomiast jej zwiększać. Wysterowanie wentylatorem przez płytę główną jest możliwe poprzez 4-pinowe złącze PWM (wentylator i złącze płyty muszą być PWM).
  • #7 9488195
    darek334
    Poziom 10  
    Naimad_86 napisał:
    Jaki wiatraczek? To jest wentylator. Popraw słownictwo, zacznij szukać jak się podłącza dodatkowe chłodzenie do obudowy a nie wymyślać jakiś kosmiczny bełkot. Obniżanie poziomu i nic więcej.

jakbym chciał bawić się w szukanie to bym nie pisał tego postu a tak w ogóle to powiem do Twojej wiadomości że mam Totalnie w dupie to co napisałeś, jeżeli nie podoba ci się poziom mojego pytania to nie odpowiadaj na nie, czego tak na prawdę nie zrobiłeś.

pzdr.

Moderowany przez Matuzalem:

Użytkownikom z takim podejściem do dziękujemy - blokada konta.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy można podłączyć wentylator do obudowy zarówno do zasilania z płyty głównej (3-pin) jak i do zasilacza (Molex) jednocześnie. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie równoległe nie jest zalecane, ponieważ może prowadzić do zwarcia, co może uszkodzić płytę główną. Zaznaczono, że trzeci pin w złączu 3-pinowym służy do raportowania prędkości obrotowej, a nie do jej regulacji. Aby zwiększyć wydajność chłodzenia, sugeruje się zakup wentylatora o wyższej prędkości obrotowej. W przypadku regulacji prędkości wentylatora, zaleca się użycie złącza 4-pinowego PWM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA