logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryzator EB-84 nie startuje, brak schematu, dioda szeregowa z tyrystorem

_barman5 09 Maj 2011 17:21 5280 7
REKLAMA
  • #1 9488487
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam!
    Mam uszkodzony elektryzator EB-84. Nie mogę nigdzie znaleźć do niego schematu, są tylko na podobne modele jednak elektronika po części się różni.
    Elektryzator nie startuje. Tyrystor sprawny, trafo WN po pomiarze rezystancji też wydaję się sprawne, to samo BD135, napięcia na nim też ok. Zauważyłem, że gdy zwieram dwie nogi BD135 to kondensatory się ładują, im szybciej rozwieram/zwieram tym wyższe mam wyższe napięcie na kondensatorach. Wszystkie elementy wydają się sprawne, jednak nie wiem co to za dioda która jest połączona szeregowo z anodą tyrystora - nie wykazuje żadnej rezystancji.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 9489944
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1946
    Wrzuć jakieś fotki tej elektroniki, coś mi się wydaje, że tam powinien być montowany triak a nie tyrystor, przynajmniej w EBS-84 tak było.
  • REKLAMA
  • #3 9490940
    _barman5
    Poziom 20  
    Fotkę wrzucę za jakiś czas bo nie mam tego na miejscu.
    Na pewno jest to tyrystor - BTP128. Płytka w tym elektryzatorze jest od EBS-84 tylko nie ma w niej wlutowanych elementów, prostownika, filtra i stabilizacji. Dlatego nie można go podłączyć bezpośrednio pod transformator.
    Co do tej diody która nie wiem do czego służy to może jest to diak?
  • #4 9491475
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Jeżeli płytka jest od EBS-84 to tam na pewno jest triak i w bramce triaka jest diak. Może ktoś próbował go naprawiać tylko nie wiedział jak to zrobić. Schemat od EBS-84 mam, wieczorem go wrzucę.
  • REKLAMA
  • #5 9492425
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    krzysiek7 napisał:
    Schemat od EBS-84 mam, wieczorem go wrzucę.

Tu jest dobre miejsce na schematy: Link
  • REKLAMA
  • #6 9493726
    _barman5
    Poziom 20  
    Właśnie dziwne jest to, że ten diak jest połączony z anodą a nie bramką. Nie wiem czy przedtem ten układ działał więc może ktoś go próbował "jakoś" naprawić.
    Lecz czy przez to, że jest tyrystor, a nie triak może układ działać tak jak u mnie? Czy nie powinien się kondensator normalnie naładować tylko ładunek nie zostanie wyzwolony?
  • #7 9493957
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Cytat:
    Właśnie dziwne jest to, że ten diak jest połączony z anodą a nie bramką.

Tam był montowany triak Tesli KT207/400, który miał bramkę na środkowej nóżce, a tyrystor BTP128 na środkowej nóżce ma anodę. Dlatego właśnie masz w tej chwili diak połączony z anodą. :D
    Zgodnie z propozycją, schemat zamieściłem w dziale wskazanym przez kolegę Akrzy74.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1992862.html
  • #8 9494647
    _barman5
    Poziom 20  
    Wstawię ten triak i dam znać czy coś ruszyło.
    EDIT:
    Jednak u mnie płytka jest tak zaprojektowana, że ten diak jest podłączony pod bramkę tego tyrystora. Problem był w tym, że uzwojenie wtórne trafo wn było odwrotnie połączone, dlatego kondensatory nie chciały się ładować. Temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektryzatorem EB-84, który nie startuje. Po sprawdzeniu tyrystora BTP128, transformatora WN oraz tranzystora BD135, zauważył, że kondensatory ładują się przy zwarciu nóżek BD135. Pojawiła się wątpliwość co do diody połączonej szeregowo z anodą tyrystora, która nie wykazuje rezystancji. Użytkownicy zasugerowali, że w modelu EBS-84 powinien być montowany triak zamiast tyrystora, a dioda mogła być diakiem. Po dalszych analizach okazało się, że diak był podłączony do bramki tyrystora, a problemem było odwrotne połączenie uzwojenia wtórnego transformatora, co uniemożliwiało ładowanie kondensatorów. Po poprawieniu połączeń, elektryzator zaczął działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA