logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy Activa - zatrzymuje się po wypompowaniu wody, reset pomaga

sdax 09 Lis 2004 08:04 6902 7
REKLAMA
  • #1 971861
    sdax
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.

Pralka Candy Activa zatrzymuje się podczas prania a dokładnie:
    Wypompowuje wodę i po czasie zatrzymuje się, niekiedy pomaga gdy wyłączę zasilanie i włączę wtedy zaraz pobiera wodę, a niekiedy muszę popchnąć programator.
    Wcześniej też się tak zdażało ale sporadycznie a teraz za każdym razem.
    Dodam, że w międzyczasie pompka nawaliła i po przeczyszczeniu dobrze wypompowuje wodę.

sdax
  • REKLAMA
  • #2 972294
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    Witam.
    Zajrzyj do programatora, czy wszystkie przewody są dobrze zamocowane lub czy przypadkiem któryś nie jest nadpalony.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 972694
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    po wypompowaniu wody puszcz styk hydrostatu , i to załcza silnik który kręci programatorem .
    1. brudny wąż hydrostatu (albo ten zbiorniczek z którego wychodzi ; resztki proszku itp.)
    2. pompa nie ma wydajności ( te nowe wynalzki Plased chodzą po trzy lata i kaput panewki)
  • #4 974437
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 974497
    sdax
    Poziom 12  
    Wszystkie węże przeczyściłem jak robiłem pompkę. Wieczorem puściłem pranie i mieżyłem napięcia na hydrostacie. Dochodzą tam 4 przewody a w zasadzie trzy bo dwa żółte są razem na podwójnym konektorku, czerwony (+74VAC) i niebieski (0V). Mieżąc napięcie między przewodami doszedłem do wniosku że max to zwarcie styku pomiędzy żółtym a niebieskim, minimum to trochę dziwne bo napięcie na żółtym jest ok 30V a niekiedy 23V (wisi w powietrzu lub styki nie kontaktują, po wyłączeniu zasilania mieżyłem omomierzem). Pranie przeszło jak na złość cały cykl i pralka się nie zatrzymała. Sprubuję może delikatnie dmuchnąć do hydrostatu i sprawdzić jak działa ale nie wiem czy go nie zepsuję?
    Co do pompki (230V 35W) to nie wiem czy wirnik (z magnesu) ma chodzić w oleju czy na sucho bo jak go rozebrałem to była tam woda. A wcześniej to pompka niby się kręciła ale nie wypluwała wody. Teraz chodzi wzrokowo jak nowa.
    Czy hydrostat może tak działać?
  • REKLAMA
  • #6 977291
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem! jak wygląda hydrostat?.Analogowe są z "elektroniką"(płytka,cewka,magnes).Kolor czarny z konektorem 3x kabelki.
    pozdrawiam TFX
  • #7 995124
    sdax
    Poziom 12  
    Witam po przerwie bo pralka prała bez problemu aż do wczoraj gdy się zatrzymała, ale żona ją włączyla a ja nie zdążyłem pomierzyć napięć na chydrostatacie i elektrozaworze. Po praniu ją rozebrałem i zrobiłem kilka pseudo prań i jak na złość wszystko OK. Na wszelki wypadek załączam zdjęcia hydrostatu i programatora (ale zamontowanego). Chyba rozbiorę programator i poprawię luty.
    Dzięki za zainteresowanie.
    Załączniki:
    • Pralka Candy Activa - zatrzymuje się po wypompowaniu wody, reset pomaga Obraz 005.jpg (66.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pralka Candy Activa - zatrzymuje się po wypompowaniu wody, reset pomaga Obraz 006.jpg (60.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 996031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Candy Activa zatrzymuje się po wypompowaniu wody podczas cyklu prania. Problem objawia się zatrzymaniem pracy po opróżnieniu bębna, czasem pomaga reset poprzez wyłączenie i ponowne włączenie zasilania lub delikatne popchnięcie programatora. Wcześniej sporadyczne, teraz występuje za każdym razem. Pompka była niedawno czyszczona i działa poprawnie wizualnie, choć woda znajdowała się w jej wnętrzu. Sugerowano sprawdzenie programatora pod kątem uszkodzonych lub nadpalonych przewodów oraz silniczka programatora, który może nie obracać się mimo obecności napięcia 220V. Hydrostat i jego przewody były mierzone, wykazując niestabilne napięcia, co może wskazywać na problemy z kontaktem lub uszkodzeniem. Czyszczenie węży i hydrostatu zostało wykonane. Ostatecznie wskazano, że pompa, mimo wizualnej sprawności, może być uszkodzona i wymaga wymiany, gdyż nie jest smarowana olejem i jej awaria jest częstą przyczyną takich problemów. Wymiana pompy jest rekomendowana jako skuteczne rozwiązanie, natomiast hydrostat prawdopodobnie nie jest przyczyną usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA