logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obudowę wybrać dla głośników ARN-226-03/8? Isobaric czy labiryntowa?

Grzegorz_Ni 09 Lis 2004 11:48 2934 18
REKLAMA
  • #1 972211
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam od jakiegoś czasu w szafie dwa głośniki ARN-226-03/8.
    Vs = 67.83 dm3
    Qe = 0.92
    Qm = 4.86
    Qt = 0.77
    Pn = 70 W
    i zastanawiam się do jakiej skrzynki to zamontować i czym napedzać.
    Pierwotnie chciałem je połączyć w isobaric i zamontować w w obudowie zamkniętej, ewentualnie z jednym otworem, ale ostatnio poczytałem na forum o obudowach labiryntowych i zastanawiam się czy tak nie byłoby lepiej. Z tym że nie za bardzo wiem jak montować dwa głośniki w takiej obudowie.

Charakterystyki wiem że mogę sobie policzyć w różnych obudowach ale to tylko wykresy i nic nie zastąpi doświadczenia, którego w akustyce mam niewiele.
    Może macie więc jakieś pomysły i rady? (nie piszcie tylko, że mam kupić inne głośniki :-) )

Ma być z tego głośnik niskotonowy z własnym wzmacniaczem jako uzupełnienie do kolumn które mam. zastosowanie kono domowe, rock, pop.
  • REKLAMA
  • #2 972516
    ar2rek.w
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    nie polecalbym kombinowac z tymi glosnikami tylko wsadzic je do zamknietej skrzynki 80litrow i polaczyc rownolegle, co dam nam impedancje wypadkowo 4ohm.

powinny zejsc lekko ponizej 40Hz, z niezla kontrola.
  • REKLAMA
  • #3 972594
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    Ale podłączyć je w układzie izobarycznym (membranami do siebie)?
    Czy w takiej obudowie korzystniej jest głośniki zamontować w podstawie?

Jaki wzmacniacz do tego zastosować?
  • #4 972598
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Temat już był rozpatrywany, miedzy tymi dwiescie dwudziestko szóstkami nie ma dużej róznicy, ten model nadaje sie do zamkniętej. Zmiany charakterystyki kolumny przy obudowie zamknietej nie są drastyczne.

W tym przypadku im wieksza obudowa tym charakterystyka sie spłaszcza na niekorzyść skutecznosci. Za to do pewnych granic zwiekszanie objętości obniża dolne pasmo przenoszenia. .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 974260
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    No więc jest wstępnie decyzja: obudowa zamknieta, głośniki połączone równolegle w iso-baric.

i tu się rodzi drugie pytanie - jaki wzmacniacz do tego zrobić?

Acha a w którym miejscu najlepiej zamocować w takiej obudowie głośniki?
  • #6 974298
    UKA
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Jeśli zrobisz na tych głośnikach isobarik, to będą grały bardzo cicho. ARN226 mają małą efektywność. W tym przypadku najlepiej będzie zrobić konwencjonalnego suba w budzie zamkniętej 60-70l. arn-y oczywiście równolegle+filtr+wzmak min. 100W i musi być ok. ;)
  • #7 978778
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    A dlaczego będzie cicho grał jak głośniki będą w układzie isobaric?
  • #8 978910
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Grzegorz_Ni napisał:
    A dlaczego będzie cicho grał jak głośniki będą w układzie isobaric?

W iso-baric masz na wejscie 3dB do tylu.
  • REKLAMA
  • #9 988650
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    Cytat:

Nadal nie za bardzo wiem dlaczego.
  • #10 993346
    mkul
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    3dB w stosunku do dwóch głośników w normalnym układzie, bo dwa w stosunku do jednego dają +6dB 3dB bo 2x większa powierzchnia membran, i 3d bo dwa razy tyle mocy możesz wpakować, w izobaric powierzchnia membran się nie zmienia stąd te 3dB mniej, ale w stosunku do dwóch głośników, niech ktoś mnie poprawi jeśli się myle
  • #11 995314
    djbolo
    Poziom 31  
    Grzegorz_Ni napisał:
    Cytat:

Nadal nie za bardzo wiem dlaczego.

Zwieksza sie 2x masa membrany, czyli rowniez zwieksza sie Qes, ktore obniza SPL o 3dB.
  • #12 995444
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Djbolo - nie gadaj glupot jak nie wiesz napewno! Albo cos wyjasniasz konkretnie, albo nie pisz kolejnego, nic nie wnoszacego posta!

To kwestia pow. promieniowania, ktora pozostaje jak dla jednego glosnika - akurat naped jest znacznie lepszy w takim polaczeniu - a masz dwie cewki. W ukladzie standardowym wzrasta rezystancja promieniowania co daje zysk w najlepszym razie 3dB-owy. Na forum bylo juz mnostwo na temat tych glosnikow i ich aplikacji, podobnie jak na temat polaczenia izobarycznego glosnikow!

Prosze poszukac, dopiero potem zadawac KONKRETNE pytania! GaduGadu bede konczyl szybciutko...
  • REKLAMA
  • #13 995833
    djbolo
    Poziom 31  
    tomaszo napisał:
    Djbolo - nie gadaj glupot jak nie wiesz napewno! Albo cos wyjasniasz konkretnie, albo nie pisz kolejnego, nic nie wnoszacego posta!

I o co ta wojna :?: :!:

Jak juz tak bardzo sa potrzebne chociaz pogladowe obliczenia, z ktorych mi wyszlo 3dB to prosze bardzo:

(zakladam ze fs, VAS i Qes sa rowne co do wartosci 1 - zalozylem tak tylko zeby uproscic porownanie; dla kazdego przypadku jest to zgodne)
    Załączniki:
    • Jaką obudowę wybrać dla głośników ARN-226-03/8? Isobaric czy labiryntowa? iso.jpg (25.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 995866
    tomaszo
    Te 3dB to wiadoma sprawa (pod pewnymi zalozeniami), to co mowisz o Qes nie jest prawda... Jaka wojna? Zwracam Ci tylko uwage.
  • #15 995902
    djbolo
    Poziom 31  
    A dlaczego nie? Dwukrotne zwiekszenie Mms to dwukrotne zwiekszenie Qes, ale w przypadku gdy Cms spadnie dwukrotnie... To jezeli isobaric i pojedynczy glosnik beda sie roznic tylko ta dwukrotnoscia masy to Qes rowniez w jednym przypadku bedzie 2x wieksze od drugiego... Nie widze innej mozliwosci :? Ja na tym koncze moj udzial w tym temacie...

Pozdrawiam :)
  • #16 995915
    tomaszo
    Ale zastanow sie chwile... Masz dwa uklady napedowe, a pow. czynna to pow. jednego glosnika! Pomiedzy membranami masz troche powietrza, ktore to wlasnie stanowi dodatkowa mase (znikoma - 1,2 grama na litr pow.).
  • #17 995980
    djbolo
    Poziom 31  
    No dobrze, ale to by byla mniej wiecej taka sytuacja jakby jeden uklad napedowy mial zasilac dwie membrany, czyli masa to 2 pierwotne masy + ta masa ktora podajesz, podatnosc by sie rozlozyla teoretynie po polowe, to rezonans chyba powinien byc zachowany... Reasumujac, Qes powinno wzrosnac okolo 2 razy... :?:
  • #18 996000
    tomaszo
    Masz Mms = 2*Mms pierwotne + ta znikoma masa powietrza miedzy membrnami, ale pow. czynna jest w przyblizeniu rowna pow. czynnej jednego glosnika... Stad inne Vas i roznice w odpowiedzi...w sumie na korzysc ukladu - praktycznie 2 razy mniejsza potrzebna obj. i lepszy impuls, wytrzymalosc mocowa, jak juz kiedys pisalem - moze (jesli uklad magn. pozwoli) byc nieco wieksza (z uwagi na lepsza kontrole nad ukl. drgajacym poza Xilm), niz dla jednego glosnika. Efektywnosc, niestety... nie jest wyzsza niz dla jednego glosnika.
  • #19 1005291
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    Czyli w układzie isobaric efektywność bedzie jak dla jednego głośnika ale to będzie w tym przypadku jedyna wada?
    Nie zależy mi na tym abym rozwalił meble dźwiękiem tylko aby uzupełnić zestaw w miarę uniwersalny bas. Więc jednak chyba zostanie obudowa zamknięta i dwa głośniki sprzężone razem co pozwoli na zmniejszenie wielkości obudowy, a to dla mie ważne bo miejsca nigdy za wiele.
    Jak w takim przypadku najlepiej zamontować głośniki, bo jeden to będzie magnesem wystawał na zewnątrz. Czy dobrym rozwiązaniem będzie dolną ścianke obudowy ustawić pod kątem 45° i wniej zabudować głośniki.
    Mniej wiecej coś takiego:
    Jaką obudowę wybrać dla głośników ARN-226-03/8? Isobaric czy labiryntowa?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru obudowy dla głośników ARN-226-03/8, z uwzględnieniem układu izobarycznego (isobaric) oraz obudowy labiryntowej. Zalecane jest zastosowanie obudowy zamkniętej o pojemności około 60-80 litrów z głośnikami połączonymi równolegle, co daje impedancję około 4 Ω i pozwala zejść z pasmem do około 40 Hz. Układ izobaryczny, mimo lepszej kontroli nad układem drgającym i mniejszej objętości obudowy, charakteryzuje się efektywnością porównywalną do pojedynczego głośnika, co oznacza spadek o około 3 dB względem dwóch głośników w standardowym połączeniu. Wzrost masy membran w układzie izobarycznym powoduje podwojenie Qes, co wpływa na obniżenie SPL. Montaż głośników w obudowie zamkniętej może być wykonany pod kątem 45° na dolnej ściance, co ułatwia instalację i kompensuje wystający magnes. Do napędzenia głośników rekomendowany jest wzmacniacz o mocy minimum 100 W. Obudowa labiryntowa nie została polecona ze względu na brak doświadczenia autora i specyfikę głośników ARN-226-03/8, które lepiej sprawdzają się w obudowie zamkniętej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA