logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa plików graficznych i rozpoznanie programu autora

Passarinho 12 Maj 2011 00:02 9541 7
REKLAMA
  • #1 9497066
    Passarinho
    Poziom 2  
    Witam! Jest to mój pierwszy temat, więc w razie błędów- przepraszam. Od dłuższego czasu szukam w sieci informacji na temat, który zaraz opiszę, ale nie potrafię nic szczegółowego znaleźć. Otóż: Załóżmy, że mam pewne oprogramowanie komercyjne, np. na licencji trial, nie pozwalającej na tworzenie projektów do publikowania itd. Zrobiłem w nim jakąś grafikę, po czym zapisałem w formacie, np. *.png czy *.jpg. Czy jest możliwość udowodnienia mi, że do stworzenia tego pliku używałem tego konkretnego programu komercyjnego, mając dostęp tylko do tego pliku? (nie mając dostępu do komputera na którym ów projekt powstał). Jeśli tak, to czy, np. otwarcie i zapisanie tego pliku w innym tym razem "otwartym" programem uniemożliwi rozpoznanie poprzedniego twórcy (programu). Bardzo proszę o pomoc, interesują mnie wszystkie informacje związane z tym tematem, wszelkie linki itd. Bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam Passarinho
    Ps. W razie gdyby ktoś wiedział jak to się ma w wypadku innych formatów plików, proszę również pisać. Dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #2 9497104
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 631
    Takie dane mogą siedzieć w ITPC, komentarz JPG lub EXIF. Polecam darmowy program IrfanView który potrafi zapisać pliki graficzne bez tych danych. Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie "ciężaru" pliku zauważalne zwłaszcza przy małych skompresowanych obrazach dla WWW.
    Klikając prawym przyciskiem na obraz i wybierając właściwości na trzeciej zakładce masz szczegóły a pod nimi "usuń właściwości oraz informacje osobiste". U mnie na studiach stawiali pałę za prace jeśli w polu autor były dane innej osoby. Trzeba uważać :).
  • REKLAMA
  • #3 9497157
    Passarinho
    Poziom 2  
    No jasne ;D Ale mi chodzi o bardziej cwane metody niż komentarze ;) bo to jest w miarę proste, a ja mówię o konkretnym przypadku. Bo gdyby się nie dało, to licencja trial nie ma sensu, bo i tak nie udowodnisz takiemu łamiącemu, że robi te pliki w tym programie, chba że złapiesz go na gorącym uczynku (ciekawe jakim, jak klika crtl+s :P) Proszę o jakieś dokładniejsze informację, a za wszystkie próby pomocy z góry dziękuję ;)
  • #4 9623262
    tomek033
    Poziom 11  
    Istnieją programy do usuwania danych dodatkowych. Usuniesz je, nie ma sposobu, że je odnaleźć - nie ma co deliberować.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9623306
    Passarinho
    Poziom 2  
    Dobrze, ale skoro wiesz, że takie istnieją, to podaj może nazwę jakiegoś ;)
  • #6 9623384
    tomek033
    Poziom 11  
    ja korzystam z programu Exifer. Nie tylko usuwa, jeśli trzeba, ale potrafi też na różne sposoby je zmieniać lub wykorzystywać.
  • REKLAMA
  • #7 14353526
    jankowalski20
    Poziom 11  
    JPEG & PNG Stripper - to jest program który potrzebujesz, czyści wszystko poza obrazem :-)
  • #8 14355466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię możliwości identyfikacji oprogramowania używanego do stworzenia plików graficznych, takich jak *.png czy *.jpg, na podstawie metadanych zawartych w tych plikach. Użytkownicy wskazali, że dane te mogą być przechowywane w formatach takich jak ITPC, EXIF czy komentarze JPG. Zasugerowano użycie programów do usuwania metadanych, takich jak IrfanView, Exifer oraz JPEG & PNG Stripper, które mogą pomóc w usunięciu informacji o autorze i programie. Wskazano również, że w przypadku licencji trial, jeśli nie ma wyraźnych ograniczeń dotyczących wykorzystania plików, ich sprzedaż lub komercyjne wykorzystanie może być problematyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA