Sprawę załatwiłem tak. Na gumę (= soczewkę) nakładałem różne kleje po zewnętrznej stronie, kroplę wielkości grochu, spłaszczonego. Chodziło mi o ustalenie, który klej najlepiej trzyma i przy okazji nie wygłusza sygnału. Więc wszystkie trzymają słabo. Najlepszy mi wyszedł klej do przyklejania szyb w aucie. Czarny (był i biały i szary), konsystencji żelu, udało mi sie go nałożyć do strzykawki i wycisnąć przez igłę 1,1mm.
Naprawa wyglądała tak. W miejscu, gdzie pęcherzyk powietrza najbliżej był krawędzi odciąłem gumę zaraz na styku z plastikiem, oddzieliłem do końca na szerokość ok. 3cm (tak najszerszy był pęcherzyk). Na miarę możliwości wybrałem co było pod gumą (trochę żelu sie dostało, został z niego "piasek"). Cienkim skalpelem poskrobałem gumę od spodu, od strony głowicy było coś w rodzaju papieru/masy z drobnych wiórów, wyglądało na powierzchnię dobra do klejenia, też trochę poskrobałem. Klej do środka, po czym cały nadmiar wycisnąłem, tak wy została możliwie cienka warstwa. Odczekałem na wyschnięcie 3 dni, po czym delikatnie wyciąłem rowek w gumie wzdłuż połączenia z plastikiem i zalałem go klejem typu kropelka. Po wyschnięciu papierem ściernym uzyskałem idealnie gładką powierzchnię stuku, oczywiście nie szlifując gumy. Kropelka była po to, by guma nie miała możliwości "zahaczyć, zadrzeć się" głównie podczas czyszczenia głowicy z żelu.
Efekt: nie sprawdzam siły połączenia, bo wiem, że nie jest duża. Żaden klej nie łapie tej gumy dobrze. Ale po włączeniu USG z suchą głowicą widać minimalnie zmieniony obraz. Podczas badania zmian już żadnych nie widać. Uważam, że naprawa przyniosła w pełni oczekiwany skutek. A jak guma znów się odklei, bez problemów przykleję ponownie.
Mam 3 pytania:
- zna ktoś dobry klej do twardych gum?
- ma ktoś schemat?
- mam USG Teson Integra 220SLC , a opisywana głowica to cyfrowa convex 3,5 - 5 - 7,5MHz. W tym USG działa tylko w zakresie 3,5, nie da sie zmienić na pozostałe. W instrukcji znalazłem info, że to USG obsługuje max głowice dwuzakresowe, była np. 3,5 - 5MHz. Czy ktoś zna metodę na uruchomienie choć jeszcze jednej częstotliwości w tym USG. Może usunięcie któregoś styku z gniazda w usg (tego od 7,5Mhz, żeby głowica była czytana jako 3,5-5MHz?