logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

klejenie membrany "poly injected" z gumowym zawies

[Ty]Gryz 07 Kwi 2006 18:48 3552 7
REKLAMA
  • #1 2503659
    [Ty]Gryz
    Poziom 11  
    W jednym z glosnikow, ktory mam w samochodzie, odkleila sie membrana od zawieszenia. Tak na 80% obwodu. Spokojnie da sie ja przykleic dokladnie w tym samym miejscu. Pytanie, jakim to mam zrobic klejem?
    Membrana wykonana jest chyba z jakiegos plastiko-podobnego materialu. W orginale zwie sie "poly injected" - nie wiem co dokladnie to znaczy.
    Natomiast zawieszenie gorne to guma - w orginale "butyl rubber".
    Glosniki nie sa z tych najtanszych. Jednak z najlepszych tez nie skoro sie rozkleily :p Istotne jest to, ze na nowe glosniki nie mam za bardzo kasy. Tak wiec bardzo zalezy mi, aby naprawic posiadany sprzet.
    Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
    Michal
  • REKLAMA
  • #2 2503677
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Któryś z klei cjanoakrylowych na pewno załatwi sprawe. Budapren może rozpuścić plastik!!
  • REKLAMA
  • #3 2503704
    [Ty]Gryz
    Poziom 11  
    Tez w pierwszej kolejnosci pomyslalem o kleju typu "SuperGlue".
    Jednak tworzy on bardzo twarde laczenie. Czy to nie spowoduje zbytniego usztywnienia gumy? Czego efektem bedzie znieksztalcony dzwiek. Albo w gorszej wersji w przyszlosci popeka mi zawieszenie bo straci elastycznosc.
  • #4 2503730
    mkubol
    Poziom 25  
    zależy gdzie chcesz przykleić jeżeli cewke z membrana i dolnym zawieszeniem ja to robie na coś w rodzaju superglu ale górne zawieszenie do kosza kleje na ciepło silikonem.
  • REKLAMA
  • #5 2503787
    [Ty]Gryz
    Poziom 11  
    Troche glupie pytanie "gdzie chce kleic".
    Wyraznie napisalem na wstepie, ze potrzebuje przykleic membrane do zawieszenia.
    Zeby nikt nie mial zadnych watpliwosci ponizej zamieszczam link do zdjecia przedstawiajacego uszkodzony glosnik. Niestety fotka nienajlepszej jakosci. Dysponuje tylko pseudo aparatem w komorce.
    http://strony.aster.pl/absinth/glosnik.jpg
  • #6 2504816
    mkubol
    Poziom 25  
    Teraz już wiem super glu bedzie odpowiedni pod warunkiem że nie rozlejesz go po resorze. Bydapren byłby najleprzy ale rozpuści plastik. Klej do detek może ale uważaj bo to też rzcieńczane rospuszczalnikem nitro (nie wszystkie). Najleprzym rzwiązaniem będzie super glu.
  • REKLAMA
  • #7 2504896
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Jakiś czas temi miałem podobny problem z Eltaxem. Praktycznie w całości odkleiła sie membrana od resora gumowego. Po dokładnym oczyszczeniu wszystkiego i wycentrowaniu cewki kliszą fotograficzną skleiłem go na butaprenie. Trzyma do dziś mocno i solidnie.
    Załączniki:
    • klejenie membrany "poly injected" z gumowym zawies 100_1742_1.jpg (44.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2504984
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wbrew pozorm Butapren genialnie sprawe zalatwia. Tylko kleic zgodnie ze sztuka klejenia... Zadnych cyjanopanowatych! Od biedy - kleje typu Poxipol.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem odklejonej membrany typu "poly injected" od gumowego zawieszenia (butyl rubber) w głośniku samochodowym. Membrana jest wykonana z tworzywa plastikopodobnego, a zawieszenie z gumy butylowej. Rozważano różne kleje do naprawy: kleje cyjanoakrylowe (SuperGlue) są skuteczne, ale mogą tworzyć zbyt twarde i mało elastyczne połączenie, co może prowadzić do zniekształceń dźwięku lub pęknięć gumy. Klej Butapren jest polecany przez niektórych użytkowników jako trwały i elastyczny, jednak istnieje ryzyko rozpuszczenia plastiku. Zalecane jest dokładne oczyszczenie powierzchni i precyzyjne klejenie. Alternatywnie wspomniano o klejach typu Poxipol oraz silikonie na ciepło do klejenia górnego zawieszenia. Ostatecznie najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest użycie SuperGlue z zachowaniem ostrożności, aby nie rozlać kleju na resor gumowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA