logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ten dysk jest zdrowy, bo właśnie wrócił na gwarancji Seagate'a?

kawaipapierosy 12 Maj 2011 20:08 1589 10
REKLAMA
  • #1 9499289
    kawaipapierosy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    W komputerze miałem 2 dyski Seagate'a po 1TB ubrane w Raid0.
    Po roku, tydzień temu Raid się posypał. Dokładnie rzecz ujmując to jeden z dysków zniknął. Wysłałem go na gwarancji i już chcieli mi odesłać nowy dysk gdy powiedziałem, że mam tam bardzo ważne dane. Przełączono mnie do Działu Odzyskiwania i wyszło, że to dysk z czarnej seri(przyp. Migol'a) i że tzreba mu sflashować firmware. Po dwóch dniach ewaluacji zaręczono mnie, że dane są widzialne, a więc dysk działa. W tej chwili przyszła paczka i rzeczywiście działa. Niepokoi mnie jednak wynik Smart'a.
    Dodam, że w tej chwili zainstalowałem system na raptorze i co chwile mi się wszystko zacina, spowalnia... dziwne rzeczy. Próbuje zrozumieć gdzie leży problem, dlatego zagladnąłem i do Smarta tego dysku. Wyniki są zaskakujące przynjamniej dla mnie bo nie lubie czerwonego koloru. Rzućcie okiem na wszytskie 3 dyski i powiedzcie mi co robić.
    Czy ten dysk jest zdrowy, bo właśnie wrócił na gwarancji Seagate'a? Czy ten dysk jest zdrowy, bo właśnie wrócił na gwarancji Seagate'a? Czy ten dysk jest zdrowy, bo właśnie wrócił na gwarancji Seagate'a?
    5QJ0YCGJ wrócił z naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 9499882
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    W kolejności od lewej do prawej:
    Dysk 1 - sprawny ale uwaga - atrybut ID10 oznacza liczbę prób rozkręcenia talerzy do pełnej prędkości, jeśli pierwsza była nie udana. U Ciebie ta wartość wynosi 2 (dwie takie próby). Może to oznaczać zarówno problem z mechaniką jak i z zasilaniem (niełączący kabelek zasilający). Obserwuj go. Reszta parametrów wygląda w porządku (czerwony to niezbyt udana interpretacja parametrów przez Victorię - w tym wypadku fałszywy alarm).
    Dysk 2 - sprawny ale ma wyraźne problemy z komunikacją z kontrolerem na płycie głównej - na początek wymień kabel (parametr ID199).
    Dysk 3 - nie wiem za co odpowiadają Unknown Attribut ale pozostałe opisane mówią, że dysk jest ok.
  • REKLAMA
  • #3 9500530
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Atrybut 240 (F0)
    Head Flying Hours
    Czas w jakim głowica jest pozycjonowana.
    Czas pozycjonowania głowicy
    Krytyczny: Nie

Atrybut 241 (F1)
    Total LBA-s Written
    Całkowita liczba zapisanych sektorów. (Parametr WD)

Atrybut 242 (F2)
    Total LBA-s Read
    Całkowita liczba odczytanych sektorów. (Parametr WD)
  • #4 9516945
    kawaipapierosy
    Poziom 22  
    Dziś próbowałem odpalić pare filmów z tych dysków(2x1tb) i na w wielu folderach brakuje plików(wszystkich) a KAŻDY plik który chciałem odpalić dawał mi błąd "file not found".
    Długo się cieszyłem...
    -----------------------------
    A teraz to już wogóle zginęły m,i prawie wszystkie foldery z dysku... co tu się dzieje?
    Dysk wskazuje właściwy rozmiar...
    Przeskanuje dyski, może to virus... oby.
  • REKLAMA
  • #5 9517013
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1685
    Wstaw nowy SMART.
  • #6 9517362
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wygląda na błędy struktury logicznej wynikające zapewne z problemów z połączeniami zasilania i danych. Wstaw nowy SMART.
  • #7 9533171
    kawaipapierosy
    Poziom 22  
    Nie miałem wcześniej czasu, więc dopiero dziś podaje:
    Czy ten dysk jest zdrowy, bo właśnie wrócił na gwarancji Seagate'a? Czy ten dysk jest zdrowy, bo właśnie wrócił na gwarancji Seagate'a?
  • REKLAMA
  • #9 9534842
    kawaipapierosy
    Poziom 22  
    Zasilacz mam zły? czy za dużo rzeczy jest podłączonych do zasilacza?
  • #11 9536263
    kawaipapierosy
    Poziom 22  
    Wielkie dzięki, przełącze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał dwa dyski Seagate 1TB w konfiguracji RAID0, które uległy awarii, a jeden z dysków zniknął. Po wysłaniu na gwarancję, odzyskano dane, ale użytkownik zauważył niepokojące wyniki SMART. W odpowiedziach zwrócono uwagę na problemy z zasilaniem i komunikacją z kontrolerem, sugerując wymianę kabli. Użytkownik zgłosił dalsze problemy z plikami, które zniknęły, co może wskazywać na błędy struktury logicznej. Wskazano na możliwość problemów z wtyczkami zasilającymi oraz zasilaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA