logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk po uderzeniu - zmartwychwstał ! SMART nie widzi awarii.

SylWo 22 Lut 2007 01:20 1911 8
REKLAMA
  • #1 3602112
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.

tytuł dośc intrygujący - nieprawdaż ? ;)

Już piszę o co chodzi:

otóż moja córeczka w trakcie zabawy, biegnąc, wpadła na biurko z kompem. Córci nic się nie stało, natomiast... w wyniku uderzenia, jeden z moich dysków (poczciwa 80-tka Seagate'a) zaczął terkotać. Jako że miałem na nim zapisanych coś ze 30 GB filmów z różnych rodzinnych wydarzeń, nie poddałem się i nie wywaliłem go do kosza, tylko zostawiłem go w spokoju (stukającego). Po kilku godzinach terkotanie ucichło. Po paru restartach kompa, terkotanie było coraz krótsze. (dysk raz był widziany w BIOSIE a raz nie). Zapuściłem HDD regeneratora - znalazł bada - dysk się zwiesił - terkocze. Restart - dysk cichy !. Wszystkie pliki OK ! Ponowny skan HDD regeneratorem, innymi programami - OK!\
    ... i co najdziwniejsze : SMART nie pokazuje żadnej awarii !!!! parametr Raw Read Error rate jest wysoki, Reallocated Sectors Count wynosi 100 !!! tak jakby żaden bad-sector nie został przemapowany !!!
    W cuda nie wierzę - uszkodzenie było, teraz nie ma. JAk jest możliwe aby SMART naprawiwszy dysk, nie dał o tym informacji ?
    Czekam na konkretne odpowiedzi od znawców tematu.

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3602131
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Może jesteś w czepku urodzony :) Kiedyś spadła mi żarówka po schodach z lastryko (przez całe półpiętro!) i też nic się jej nie stało.
    Na wszelki wypadek jednak ściągnij diagnostykę producenta tego dysku.
    Dysk na pewno będzie wolniejszy na skutek przemapowania. Sprawdź gdzie masz piki w dół:
    www.geocities.com/vgrinenko/DiskSpeed32
    Program ma bardzo dobrą pomoc po angielsku i rosyjsku.
  • REKLAMA
  • #3 3602315
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    No mnie nic nie szokuje.

- podawany przez producentów średni czas międzyawaryjny - MTBF) ma się nijak do rzeczywistej awaryjności dysku
    - systemowi diagnostyki dysku S.M.A.R.T. nie udaje się zapobieżenie 36% awarii dysków
    - dyski, które były bardziej katowane, wcale nie padały szybciej
    - kolejny mit: fakt, że dysk jest starszy wcale nie mówi, że bardziej awaryjny
    - dyski, które emitują więcej ciepła wcale nie psują się częściej

- A to zródło informacji
    http://www.frazpc.pl/news/18160-Google_testuje_dyski_twarde

:cry:
  • REKLAMA
  • #4 3603027
    DarkMonk
    Poziom 15  
    seagate są mocne , a szczególnie te z serii IV ;p mój spadł na panele z parapetu i nie ma żadnych problemów z nim
  • #5 3605148
    SylWo
    Poziom 18  
    Dzięki Robert B ! Popatrzę, sprawdzę...

Na razie dysk działa :D
  • #6 3605210
    kicha150
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    ja też mam problem z dyskiem WD800BB-OJHAO też mi spadł z 1m i co po włączeniu głowica zaczęła dziwnie hałasować myślę zepusłem dyska odczekałem kilka godzin włączam głowica normalnie ruszyła ale gdy zainstalowałem program hdtune do testowania dysku i okazało się że mam 2,8% badów testowałem go programem hdd regenerator naprawił kilka badów ale nie do końca po jakimś czasie sprawdzania dysku głowica zaczęła dziwnie chodzić i to dość długo ale jednak zrezygnowałem z dalszego sprawdzania anulowałem wszystko i mam takie pytanie czy te bady będą mi sie powiększać :?::?::?::?::?::?:
  • REKLAMA
  • #7 3606106
    zdrw
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    DarkMonk napisał:
    seagate są mocne , a szczególnie te z serii IV ;p mój spadł na panele z parapetu i nie ma żadnych problemów z nim

A moja Barracuda 40GB spadła na lastryko, i nie dycha. aha!!
    Moje lepsze!

;)
  • #8 3619149
    SylWo
    Poziom 18  
    kicha 150:

jeęli bady masz np. na początku dysku, to proponuje założyć partycję ZA tym obszarem. W innym wypadku prawie pewne jest, że badsectorów będzie przybywać...
  • #9 3620926
    kicha150
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    na początku miałem ale naprawiłem i tych badów mam wszędzie ma końcu środku i trochę na początku to dysk się zepsuje

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate 80 GB uległ uderzeniu podczas zabawy dziecka, co spowodowało charakterystyczne terkoczenie i niestabilne wykrywanie dysku w BIOS-ie. Po kilku godzinach i restartach dźwięki ustały, a skanowanie programem HDD Regenerator wykazało obecność błędów, które częściowo zostały naprawione, mimo że SMART nie wskazywał na awarię – parametr Raw Read Error Rate był wysoki, a Reallocated Sectors Count pozostał na poziomie 100, co sugeruje brak remapowania uszkodzonych sektorów. Użytkownik obawia się dalszych uszkodzeń, jednak dysk nadal działa. W dyskusji podkreślono, że dyski Seagate, zwłaszcza z serii IV, są wytrzymałe, a diagnostyka SMART nie zawsze wykrywa wszystkie awarie. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych producenta oraz monitorowanie spadków wydajności. Inni użytkownicy dzielili się podobnymi doświadczeniami z dyskami WD i Seagate, wskazując na możliwość powiększania się uszkodzonych sektorów i konieczność partycjonowania dysku z pominięciem uszkodzonych obszarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA