logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IrDA-USB MA-620 z Allegro - brak obsługi trybu FIR (4Mbit)

Henry(k) 09 Lis 2004 15:41 599434 845
  • #1 972705
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Sprzedają ją różni ludzie ale jest jedno co łączy te konwertery - symbol MA-620 czy inne ES620. System rozpoznaje jako MA-620

Ściema !

Ściema polega na tym, że nigdy to nie będzie działać w trybie FIR (4Mbit) bo po prostu nie obsługuje tego urządzonko !!
    Nigdzie na stronach nie ma nic poza trybem SIR !!
    http://ucables.com/ref/MA-620
    http://www.mobileaction.com/
    http://www.firstphoneshop.co.uk/mobile-phone-infrared-adapters-ma-620/
    http://www.exhardware.com/reviews.php?Id=124

W dodatku po rozebraniu widzimy diode nadawczo-odviorczą typu ZHX1010 - a to jest dioda tylko do SIR http://www.zilog.com/products/partdetails.asp?id=ZHX1010
    Scalaki są zatarte papierem ściernym !!!

Także jeśli ktoś chce to do transferu danych z prękością 4Mbit to niech zapomni.

Poza tym aby to coś działało poprawnie należy ustawić transfer w sterowniku na 38.800 - no paranoja do kwadratu :evil: [/b]
  • #2 975417
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @Henry(k) masz racje z ta IRDA. Kumpel kupil takie cos, w zyciu 4 Mbit nie osiaga, jedyne co, to ... 115KB. Uwazajcie ...
  • #3 987794
    kornik1982
    Poziom 2  
    witam
    Henry(k) mam pytanie-odpowiedz jesli wiesz:::mam irde ES620 i nie moge nia sciagnac nic z sonyericssona: instalowalem od MA620(z neta sciagniety sterownik) ale zalaczalo sie zamiast instalacji informacja"Chcesz zrestartowac komputer" :(( DORADZISZ COS??.Z GORY DZIEKI
  • #4 987844
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Bo ta IrDA jest o kant du%y rozbić.

Odpalasz komputer, po załadowaniu windy wkładasz IrDA do portu USB, jak poprosi podajesz płytkę ze sterami. Potem albo zrestatuje albo nie (zależy jaka winda).

Ustawiłeś prędkość zgodnie z tym co pisze w instrukcji?
    Musisz wejśc w Panel Sterowania/System/Menedżer urządzeń/ i w ustawieniach portu IrDA zmienić prędkośc na 38.400.

Standardowo ustawia się na 115.200 i NIE działa wtedy ani z Nokią 6310i ani z SE T-610. Po zmniejszeniu prędkości nie było już problemów.

Acha. Po instalacji tego czegoś na płycie co się zwie Handset Manager czy jakoś tak i uruchomieniu rozwala połaczenie z IrDA. Nie instalować tego !!!.
  • #5 988081
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam pospieszylem sie i nie zauwazylem tego postu na elektrodzie mam sonyericssona T68i i wlasnie taka irde zakupiona u takiego "cwaniaka" http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34647333 z tej aukcji. I mam wlasnie ten problem niby wykrywa mi to urzadzenie instaluje sie ale za cholere nie moge ani przeslac z kompa na kom ani z kompa na kom czy ktos moglby mi pomoc w konfiguracji tego szmelcu bo sie strasznei wkurzylem ze to cos kupilem

P.S
    To co mi wykrylo i zainstalowalo to Kingsun SF-620 USB Infrared Adapter czy ktos wie i moze mi pomoc to odpalic bo anprawde juz mnie to wszystko zaczyna wk......
  • #7 990656
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Posty scaliłem, nie pisz jeden pod drugim. W jednym też można wszystko opisać.

A co do sterów to napisz jak zgłasza się ten moduł po podłączeniu do kompa. Jeżeli jako MA-620 to tak jak wyżej napisałem.
    - odpalasz kompa bez podłączonego modułu
    - jak się winda załaduje wsadzasz moduł
    - prosi o stery; stery powinny być na płycie wiec wsadzasz i wskazujesz katalog /Driver czy jak tam masz
    - restart jak poprosi
    - po restarcie w panelu sterowania zmniejszasz jej prędkość 115.200 na 38.400

Nic więcej nie wymyślę niestety...
  • #8 993718
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Z doświadczenia wiem , że w większości wypadków aby sprzęt na USB prawidłowo funkcjonował to należy najpierw zainstalować jego drivery ( jeśli jest "setup.exe" ) , ponownie uruchomić komputer i wtedy podłączyć sprzęt . Instalator wykryje nowy sprzęt , prawidłowo go zidentyfikuje i zapisze do systemu . Jeśli sterowniki to kilka pliczków w tym jeden .inf to najpierw sprzęt , potem wskazujemy gdzie jest ten .inf . Chyba , że producent przewidział inaczej ( np. HP i jego urządzenia wielofunkcyjne ) . Nie zamierzam tutaj kwestionować instalacji sterowników w sposób podany przez Henry(k) , bo wie co mówi .

Pzdr.
  • #9 994423
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Zgadza się, są 2 metody:
    - albo wkładasz sprzęt do USB i wskazujesz potem gdzie są stery
    - albo uruchamiasz najpierw stery a potem poprosi/nie poprosi o restart/włożenie urządzenia.

ALE wszystko powinno pisać w instrukcji. Dukarkę HP najpierw instalowałem potem podłączałem, tą irdę najpierw podłączałem potem instalowałem... czytać i jeszcze raz czytać.
  • #10 1004364
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Wrrrr, ja ok 1h temu wlaśnie otrzymałem tą irde(ES620 a wykrywa jako FS620) i kupa, przy predkościach 115200 i 38400 programy do mojej komórki (n6100) wykrywają i na tym się kończy, wyskakuje błąd i do widzenia, natomiast przy 19200 działa "jak przeciągu niema" raz normalnie drugi raz już nie. Zazwyczaj po restarcie działa ale jeszcze nie zdażyło się żeby 2 razy pod rząd ten sam program się połączył, za każdym razem inny O_o.
  • #11 1013928
    pablods
    Poziom 2  
    Witam kupiłem ta niby irde http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34647333 i z telefonem alcatel ot715 nie chodzi sprawdzałem irde w telefonie i działa ta niby irda tez działa bo sprawdzałem kamerka. Nie mam wiec pojecia co sie dzieje zmieniałem nawet predkosc transferu wkładałem ta irde do wszystkich portów usb w moim kompie i nic nie widzi mojego telefonu :( co mam robic pomocy!!!

Nie pisz dużymi !! Zmieniłem na normalne bo ciężko czytać. A Irde odeślij i już jak to co wyżej nie pomaga. H(k)
  • #12 1016091
    pavlick
    Poziom 11  
    Irda na USB... hehe tez dalem sie zlapac ale u tych panów: http://allegro.pl/show_item.php?item=35422236 na momencik zadzialalo z T630 ale przy.. 9600! z nokia 6310i dziala nawet przy 115 ale z niczym innym nie zatrybi przy szybkosci powyzej 9600..... krew mnie zalewa bo 4 godziny siedze nad tym wynalazkiem gdzie za 60zeta mialbym juz jako taki wypas... eh czlowiek uczy sie na bledach. Pozdrawiam i przestrzegam przed "wynalazkami"
  • #13 1016220
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Tylko że ciekawe, nie widze negatywów za tą Irdę...
    hmm.. wszystkim pasuje?
  • #14 1020670
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Mam taki problem z tą irdą że po instalce pisze "nie można właczyc urządzenia" :(jak to przeskcozyc da sie cos z tym zrobić czy została mi tylko reklamacja tego szmelcu ?
    ----------------------------
    29 Lis 2004 18:08
    Ale dużo ludzi do pomocy :( bęe musiał reklamowac tą irde bo nikt nie chce tutaj odpisac :(
  • #15 1022695
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Jak nikt nie napisał... wyżej napisałem reklamować jak szmelc nie działa.

Na samej górze jak instalować szmelc i jak ustawić ten szmelc w panelu sterowania.

Jak nic nie daje... j/w.
  • #16 1022818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1034062
    Amplituner
    Poziom 2  
    Udało mi sie uruchomić IRDE na T610. Trzeba we właściwościach ustawić transfer na 9600 i działa z Erykiem. Nie moge natomiast przesłać do kompa z Siemensa C65 (w drugą strone działa)
  • #18 1036420
    seboos
    Poziom 1  
    No wlasnie mam ten sam problem. Kupilem na allegro USB ES620. Zainstalowalem sterowniki (ale SF620) i nie widze w pasku zadan zadnej ikonki ze IrDA dziala :( ...
    Mozecie cos poradzic ??
    Aha zmienialem juz predkosci i nic
  • #19 1036805
    Amplituner
    Poziom 2  
    W moim IRDA i Ericsonie musze wyłączyć przesyłanie danych tylko wejść np na obrazek i dać wyślij. Wtesy po kiliku sekundach pojawia sie ikkonka na pasku (w traju) i dopiero za 2 razem da sie wysłać.
  • #20 1038241
    eddi
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    W najbliższym czasie chciałbym kupic irde i znalazłem coś takiego
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36355041
    Po przeczytaniu tego tematu mam pytanie: czy ta irda rózni sie czymś od tych opisywanych wcześniej, czy moze jest to taki sam bubel???
    Pozdrawiam
  • #21 1043440
    -goose-
    Poziom 13  
    Ocena: 53
    witam
    wrrrrrr co za IRDA !
    no i ja też jak koledzy powyżej - zostałem oszukany....
    - ale cóż - uczymy się na błędach -
    -----------------------------
    12 Gru 2004 17:50
    co w biosie na enabled ?
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• #22 1054680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 1054832
    Henry(k)
    Poziom 30  
    wieslaw200 -> chyba chodzi tobie o ten port Irda wpinany do płyty głównej na port RS232. Wtedy tak, trzeba przestawić w biosie port drugi w tryb pracy IRDA.
    My tu mówimy o interfejsie wpinanym do portu USB.

A poza tym to nie jest miejsce na pytanie o wgrywanie softu do telefonu.
  • #24 1059243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1059315
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ja akurat miałem instrukcję i zobiłem dokładnie jak pisało.
    Po instalacji MA-620 kluczowym momentem jest zmniejszenie prędkości portu z 115.200 na 38.400. Tak też pisze w instrukcji !

Także z komórką powinno działać... ale zapomnij o 4Mbit jeśli to co masz to MA-620.

Co do SE-620 o ile wiem faktycznie działają w trybie FIR, jeżeli w ustawieniach można zmienić tryb pracy na 4Mbit (a nie max 115.2k jak w MA-620) to masz dobry moduł i w razie problemów szukaj co nie tak w sterownikach. Chyba że komórka nie chce zagadać i trzeba dla niej extra zmniejszyć prędkość. Moja 6310i ślicznie działa na porcie IrDA wpinanym do płyty głownej z prędkością 115.2k. W MA-620 musiałem zejść do 38.4k.

Pozdrawiam.
  • #26 1067780
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    a to oszusci :-( A bylem mile zaskoczony ze takie niskie ceny juz sa i to 4mbit... no nic, bluetooth kupie sobie w przyszlosci:)

Ostatnio zakupilem plyte ktora niby miala miec hardware monitorign (winbond z HF na koncu powinien byc) a co sie okazalo? Ze gow... a nie ma. Winbond byl z samym F na koncu - wg pdf nie ma tych funkcji wiec. Gosc sie zapieral ze w bios widzial menu pc health hehe... chyba w snach. Jak mu zdjecie winbonda z plyty i pdf producenta pokazalem to oddal kase. Co za ludzie :(
  • #27 1070461
    groniuz
    Poziom 2  
    rado udało Ci sie zainstalowac ta irde ja mam to samo co ty.w ogole nie chce mi sie łaczyc z telefonem i tez wyswietla mi sie w menadzer ten kingsun sf-620 USB infrared Adapter.Niech ktos mnie poratuje bo mnie juz szlak trafia
  • #28 1072525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 1074787
    bartinio
    Poziom 12  
    witam!

niestety trafiłem tu dopiero po kupieniu felernego modelu ES620.

nabyłem dwie sztuki, po wielu próbach nie udało mi sie uruchomić ich pod winXP (zmina sterowników, szybkości transferu - nic). zainstalowałem win98 i tu zainstalowała się według opisu.

niestety sprzedawca Telfor (Paulina) przysłał mi jedną z ird uszkodzoną! IRDA nosiła ślady demontażu (zerwana plomba).

OSTRZEGAM przed tym sprzedawcą - próbowałem wymienić/oddać uszkodzony towar, ale Pani Paulina wyraźnie ignoruje takie wiadomości.
  • #30 1076155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konwerterami IrDA-USB oznaczonymi jako MA-620, ES620, SF-620 i pokrewnymi modelami sprzedawanymi głównie na Allegro. Urządzenia te często nie obsługują trybu FIR (4 Mbit/s), działając jedynie w trybie SIR (max 115.2 kbps), co potwierdzają zarówno specyfikacje producentów, jak i analiza komponentów (np. dioda ZHX1010 dedykowana do SIR). Użytkownicy zgłaszają trudności z instalacją sterowników, błędy typu "kod 10", niestabilne połączenia, brak wykrywania telefonów lub zrywanie transferu danych, zwłaszcza przy prędkościach powyżej 9600-19200 bps. Zalecane jest ustawienie prędkości portu IrDA na 38400 lub niższą, co poprawia stabilność połączenia. Wiele problemów wynika z nieodpowiednich lub uszkodzonych sterowników dołączonych do urządzeń, często w wersjach chińskich, oraz z nieprawidłowej kolejności instalacji (najpierw sterowniki, potem podłączenie urządzenia lub odwrotnie, zależnie od systemu). Niektórzy użytkownicy polecają korzystanie z oryginalnego oprogramowania producentów telefonów (np. Nokia PC Suite) zamiast dołączonych do IrDA programów typu Handset Manager, które mogą powodować konflikty. Wskazuje się również na konieczność wyłączenia zarządzania energią dla urządzenia w systemie Windows, aby uniknąć zrywania połączeń. Wiele osób odradza zakup tych tanich modeli, rekomendując zamiast nich urządzenia podłączane do portu na płycie głównej lub technologie Bluetooth, które oferują większą stabilność i prędkość. Pojawiają się także pozytywne opinie o modelach MA-660 produkowanych przez Mobile Action, które są droższe, ale działają stabilnie i obsługują wyższe prędkości. W dyskusji zamieszczono linki do sterowników i instrukcji instalacji, podkreślając, że kluczowe jest odpowiednie dobranie sterowników i konfiguracja prędkości transmisji. Podsumowując, urządzenia MA-620, ES620 i SF-620 to często podróbki lub modele o ograniczonej funkcjonalności, nie spełniające oczekiwań dotyczących transferu 4 Mbit/s, a ich użytkowanie wymaga wielu kompromisów i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA