logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak polutować kabel do 3-pinowej wtyczki mikrofonu z jedną żyłą i ekranem?

MrStachu 09 Lis 2004 16:31 4326 6
REKLAMA
  • #1 972841
    MrStachu
    Poziom 11  
    Urwał mi się kabel (w zasadzie dostałem go juz urwanego) od mikrofonu - jest tam wtyczka 3pinowa taka doś masywna z zatrzaskiem. Niestety nie mam pojecia jak powinny biec kable (jest jedna żyła i ekran). Napiszcie jak to polutować.
  • REKLAMA
  • #2 972863
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam. Tu masz rozpiskę:
    Załączniki:
    • Jak polutować kabel do 3-pinowej wtyczki mikrofonu z jedną żyłą i ekranem? Gniazdo mikrofonowe.jpg (4.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 973029
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    To co podał kolega miglus ma rację bytu przy wtykach DIN. Ty piszesz że masz tam zatrzask na gnieździe ,zastanawiam się czy nie posiadasz mikrofonu z wtykiem typu XLR. Takie wtyki lutuje się inaczej. Zobacz na załącznik czy coś takiego masz w mikrofonie. Jeśli tak to podam Ci jak to polutować jeśli nie to nie było sprawy.
    Załączniki:
    • Jak polutować kabel do 3-pinowej wtyczki mikrofonu z jedną żyłą i ekranem? XLR.jpg (3.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 973140
    MrStachu
    Poziom 11  
    Tak to jest ta wtyczka XLR (CANON). Napiszcie co z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 973194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 973371
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Abstrahując od tego czym różni się symetria od jej braku i dla czego symetria jest lepsza narysowałem jedynie przykłady połączeń mikrofonu dla obu przypadków. Z tego co rozumiem masz urwaną wtyczkę od mikrofonu i chcesz ją z powrotem przylutować? W twoim przypadku to rysunek nr.1 (niestety masz jedynie jedną żyłę i ekran więc pozostaje Ci jedynie połączenie niesymetryczne jak byś chciał zmienić je na symetrię musiał byś użyć przewodu dwu żyłowego i dokonać małych zmian wewnątrz mikrofonu)

----------------------------
    PS. do Mariopi

cytat "...2 żyły "gorące" podłączane do przeciwległych bolców (w lini poziomiej), a ekran do środkowego" koniec cytatu
    ekranu we wtykach XLR nie łączy się do środkowego pinu tak jak w DIN-ach tylko do lewego skrajnego
    Załączniki:
    • Jak polutować kabel do 3-pinowej wtyczki mikrofonu z jedną żyłą i ekranem? symetria.jpg (21.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3509288
    ROmper_Wroc
    Poziom 12  
    ja z kolei mam inny problem bo mam wszystko w rozsypce :) osobno sam mikrofon (wkładke) z 3 wyprowadzonymi przewodami czerony niebieski i żułty , obudowe z przełacznikiem z oznaczeniami s/m i kolejne 3 przewody w obudowie prowadzące od przełacznika do miejsca na mikrofon czarny niebieski i czerwony z obudowy wyprowadzenie na 3 piny i do tego dorabiana wtyczka :) i jak to wszystko podpiąc do kompa pozdrawiam :) dodam tylko że jak jest połaczony przełącznik to też nie mam pojecia ale przydało by sie go przerobic na on\off prosze o dokładną instrukcje :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy lutowania kabla mikrofonowego z jedną żyłą i ekranem do 3-pinowej wtyczki XLR (Canon) z zatrzaskiem. Mikrofon jest niesymetryczny, co oznacza, że sygnał przesyłany jest jedną żyłą, a ekran pełni funkcję masy. W przypadku takiego mikrofonu do wtyku XLR należy podłączyć żyłę sygnałową do pinu 2, ekran do pinu 1, a pin 3 pozostawić niepodłączony lub zmostkowany z masą, choć nie jest to zalecane przy dłuższych kablach ze względu na zakłócenia. Wtyki XLR różnią się od DIN, gdzie ekran nie jest podłączany do środkowego pinu, lecz do skrajnego. Możliwe jest również podłączenie mikrofonu niesymetrycznego do wtyku Jack lub Cinch, gdzie żyła idzie do bolca (główki), a ekran do tulejki. W przypadku chęci uzyskania połączenia symetrycznego konieczne byłoby zastosowanie kabla dwużyłowego i modyfikacja mikrofonu. Dodatkowo pojawił się wątek dotyczący mikrofonu z przełącznikiem on/off i trzema przewodami, gdzie potrzebna jest dokładna instrukcja podłączenia do komputera, jednak nie została ona szczegółowo omówiona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA