logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SD][lock bit + SPI] M32. Czy możliwy będzie tylko zapis poprzez SPI?

domansolarpower 14 Maj 2011 07:43 2238 3
REKLAMA
  • #1 9503525
    domansolarpower
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam, czy możliwy będzie (tylko!) zapis na karcie SD przez SPI gdy ustawię lock bity na brak możliwości odczytania programu przez SPI. Które najlpeiej lock bity ustawić w takim razie (najlepiej w ispprog) żeby:
    1)nie dało się zczytać programu
    2)dało się wykasować program i wczytać od nowa
    3)komunikował się z kartą SD (inicjalizował system plików, nie odczytywał plików z karty ale zapisywał dane do już utworzonego np. pliku tekstowego)

Czytałem trochę (nawet sporo, ale jak to w życiu bywa czasami się czyta a nie do końca rozumie co...) o lock bitach ale jeszcze ich nigdy nie ustawiałem (nie było takiej potrzeby). Dziękuję za każde naprowadzenie mnie na rozwiązanie :)
  • REKLAMA
  • #2 9503575
    skalsky5000
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Przyda ci sie ten link
  • REKLAMA
  • #3 9503681
    hotdog
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    musisz wiedzieć że są 2 metody programowania. Jedna to SPI druga to HVPP. Dlatego czasami nie wyłączaj programowania przez SPI bo generalnie nie uchroni Ciebie to przed odczytaniem tym drugim, a do tego nie będziesz mógł jej już tak łatwo zaprogramować.

Musisz ustawić lockbity (w zasadzie możesz wszystkie na prohibit jeżeli nie używasz bootloadera). Atmegę będziesz mógł programować, ale przy odczycie dostaniesz kolejne bajty: 0x00, 0x01, 0x02 itd.

Czyli wartość lockbitu ustawiasz na 0xC0.
  • #4 9504826
    domansolarpower
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Dzięki! Nie wiedziałem o HVPP.

skalsky5000. Pisząc "czytam ale nie rozumiem" miałem na myśli właśnie tą stronę która podałeś :D miałem ją nawet otwartą w trakcie pisania posta.
REKLAMA