logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrofor przeponowy - przyczyny ciągłego zapowietrzania i cofania wody

sajmon0609 14 Maj 2011 11:02 873 2
REKLAMA
  • #1 9503868
    sajmon0609
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam panowie może mi pomożecie lub coś doradzicie co jest nie tak, otóż hydrofor mam przeponowy w studni kosz ze zaworem, przed pompą na wejściu ssącym też zawór zwrotny i pompa się mi ciągle zapowietrza, jak odpowietrzam słyszę że woda się cofa nie zawsze jak by uciekała do studni w studni woda jest powyżej kolana który idzie do ziemi rurka jest spadek wiec woda samo ciśnieniem idzie.Najdziwniejsze jest to że robi to jakiś czas a potem jest spokój w zimie żadnych problemów nie wiem jak sprawdzić szczelność rury całość ma prawie 60 metrów od studni kosz był wymieniany 2 lata temu.Skąd ciągle to powietrze ?
  • REKLAMA
  • #2 9503906
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 502
    Wynika z tego co napisałeś że właściwie masz samociśnienie (po co pompa) i że cała twoja instalacja (pompa też) jest poniżej lustra wody w studni. Gdyby tak było to ten układ nie ma prawa się zapowietrzać, jest to możliwe tylko w przypadku gdyby, na przykład nocą cała woda wypłyneła ze studni przez usterke np.na linii. Wtedy układ zapowietrzy się, a woda w studni uzupełni się do rana.
  • #3 9503920
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157

Na forum obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz komentarzami.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->
    pkt 3.1.13. (10.9) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
REKLAMA