logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć różnice między polem świetlnym a promieniowaniem rentgenowskim?

lilianna88 14 Maj 2011 20:29 4051 4
REKLAMA
  • #1 9505668
    lilianna88
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć! Nie wiem jak wcielić w życie treść ustawy:

Suma różnic między krawędzią pola świetlnego a krawędzią pola promieniowania rentgenowskiego w kierunku równoległym, jak i prostopadłym do osi lampy, w odniesieniu do odległości ognisko lampy — płaszczyzna pola świetlnego nie powinna przekraczać: 3%.

Jednocześnie suma odchyleń w obu kierunkach nie powinna przekraczać: 4%

Załączam obrazek. Białe koła widoczne na zdjęciu to monety, które ustawiłam na krawędzi promieniowania. Nie wiem jak zlokalizować odległość krawędź pola świetlnego-krawędź promieniowania w kierunku prostopadłym i równoległym.
    Jak na to patrzeć?? Czy ktoś pomoże mi to zinterpretować? ...

• REKLAMA
  • #2 9506115
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    Trochę źle wykonane zdjęcie kontrolne kolimacji. Jednak w ostateczności postaram się pomóc w opisie. W załączonym obrazku zaznaczyłem czerwoną ramką pole świetlne z kolimatora. Pole widoczne jako ciemniejsze jest polem promieniowania. Jeśli zdjęcie jest wykonane z wysokości 100 cm to 3% jest równe 3 cm. Chodzi o pomiar różnicy pomiędzy widocznym polem świetlnym, a polem padania promieni na zdjęciu zaznaczyłem różnice zielonymi strzałkami. Oczywiście różnica będzie wynosiło zero jeśli promień świetlny będzie pokrywał się z polem promieniowania. Czyli przestrzeń między parami monet będzie zlokalizowana na krawędzi ciemniejszego pola widocznego na zdjęciu.
    Z tego co widać do kolimacja mieści się w dopuszczalnej granicy, czyli w kierunku równoległym jest praktycznie na zero, a w prostopadłym góra ma około -0,5 cm i dolnym około - 0,8 cm (oczywiście przyjmuję widok zdjęcia). Czyli wynik to -1,3 cm jest to 1,3 %. Myślę, że poprawne wykonanie tego testu zmniejszy pokrycie pola do około 0,3 %
  • REKLAMA
  • #3 9506393
    lilianna88
    Poziom 9  
    I mam jeszcze jedno pytanie. Miałam też drugi aparat RTG. Z tymże tam było lusterko przekrzywione, było pod większym kątem niż powinno... i test wyszedł fatalnie. Odległość ognisko lampy-film 100cm. Kolimacja nie mieści się w dopuszczalnej granicy.

1.Czy w kierunku równoległym wynosi 1cm czyli 1% (liczę kratki), zaś prostopadłym chyba 4,4 cm to 4,4%. To odchylenia wynoszą łącznie 5,4% ??

2. I czy można na podstawie tych załączników ocenić test prostopadłości osi wiązki do płaszczyzny detektora obrazu? W rozporządzeniu jest, że dopuszczalne odchylenie od kąta prostego pomiędzy osią wiązki promieniowania rentgenowskiego a płaszczyzną rejestratora obrazu nie może przekraczać 1,5 stopnia. A czy można tutaj wyznaczyć ten kąt jakoś z funkcji trygonometrycznych?

• REKLAMA
  • #4 9506425
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    W tym przypadku osiowość jest w granicach dopuszczalnego błędu. Używając fantomu osiowości przy tego rodzaju zestawie (około 4,5 cm słupek z plastyku przykręcany na środku) należy zwrócić uwagę na środkowy punkt, nie powinien wychodzić poza pierścień. Zaznaczyłem czerwonym kółkiem na dołączonym zdjęciu.
    W tym przypadku kolimacja promieni nie pokrywa się z polem świetlnym (jest poza dopuszczalną tolerancją). Jednak przypuszczam nie skrzywienie lusterka (nie przypuszczam żeby tam ktoś grzebał) jest przyczyną tylko nie wykonanie korekty kolimacji promieni po wymianie np. spalonej żarówki.
  • #5 9507211
    lilianna88
    Poziom 9  
    Dzięki
REKLAMA