logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć przemieszczenie/przesunięcie w przestrzeni?

kamskow 29 Lis 2017 10:33 603 5
REKLAMA
  • #1 16856347
    kamskow
    Poziom 2  
    Mam urządzenie służące do skanowania które wprowadzam w obiekt badany,. Problem polega na tym że potrzebuję zmierzyć przesunięcie po wprowadzeniu urządzenia do obiektu, przy czym obiekt ma nierówną powierzchnię a kąt pod jakim urządzenie jest wprowadzane jest różny.
    Jak zmierzyć przemieszczenie/przesunięcie w przestrzeni?

Maksymalna wartość przesunięcia jaka mnie interesuje to około 5cm, dokładność 1mm. badanie jest wykonywane ręcznie, także prędkość i przyspieszenie będzie zmienne. Dodam że pomiar będzie się zaczynał od momentu zadeklarowanego przez operatora, tzn. po wprowadzeniu w obiekt byśmy mogli zadeklarować nasz punkt zerowy i od tego momentu zacząć pomiar wsuwając lub wysuwając urządzenie. Myślałem na zastosowaniem liniału magnetycznego montując go na urządzeniu, enkoder byłby na szynie ruchomy w zakresie 5cm, a pomiar polegałby na tym że ustawiamy nasze zero, następnie jedną ręką trzymamy nieruchomo element z enkoderem a drugą ręką wsuwamy/wysuwamy nasze urządzenie.
    Wiem że taki pomiar ręczny nie wiele ma do dokładności, ale na razie tylko takie coś mam w głowie.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie/ pomysły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16856369
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Poczytaj o różnych metodach bezstykowego pomiaru odległości, np. "dalmierz laserowy vs. ultradźwiękowy". Nie opisałeś jakie cechy fizyczne ma obiekt badany, więc trudno coś więcej wymyślić. Chodzi mi np. o materiał (metal, drewno, tworzywo. sztuczne, tkanka organiczna itd.). Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 16856418
    kamskow
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o materiał jest to tkanka organiczna. Myślałem o dalmierzu laserowym, ale z racji że powierzchnia nie będzie równa to byłby problem z zastosowaniem tego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16856437
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Zobacz na ten czujnik, może się nada.
    Załączniki:
    • Si1120.pdf (191.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16856507
    kamskow
    Poziom 2  
    Freddy, mam pytanie do tego czujnika co podesłałeś., bo nie jestem pewny co do zastosowania tego sensora w tym konkretnym przypadku, tzn. jak to się ma do nierównej powierzchni, i jak to jest z dokładnością?
  • #6 16856513
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Masz wszystko opisane w DS.
REKLAMA