logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD 17" NEC 1760NX - Monitor sam się wyłącza.

macjush 15 Maj 2011 12:32 920 4
REKLAMA
  • #1 9507369
    macjush
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem mianowicie sprzedałem koledze monitor (taki jak w temacie) ponieważ wymieniłem na nowy. Kolega ostatnio mówił że sam mu się wyłącza co jakiś czas (nieregularnie) i że dzieje się teraz coraz częsciej ok 2 razy na dzień. Monitor wystarczy włączyć kliknąć na przycisk włączania, od razu zaskakuję spowrotem. Dziwi mnie ten fakt że tak się dzieje, ponieważ użytkowałem ten monitor 3 lata i ani razu w ciągu mojego użytkowania taka przypadłość nie miała miejsca. Wczesniej kolega miał 17" CRT i także u niego wszystko było ok. Kabel zasilający wymienił i nadal to samo.
    Czy ktoś może podpowiedzieć w czym tkwi problem ponieważ głupio mi teraz przed kolegą , że niby sprzedałem mu uszkodzony monitor.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 9507378
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    Otwórz i miernik w dłoń :)
    Do sprawdzenia przetwornica strona wtórna.
    Pięto Achillesa przetwornic są kondensatory elektroniczne lubią bardzo wysychać tak na początek.
  • REKLAMA
  • #3 9507446
    macjush
    Poziom 10  
    Niestety nie mam dostępu do takiego miernika i szczerze powiem że sam nie znam się na pomiarach, ale czy uszkodzone kondensatory zawsze są spuchnięte, czy mogą wyglądać normalnie a będą uszkodzone.
    I druga sprawa, może mieć na to wpływ sama jednostka centralna lub elementy poboczne typu listwa itp? Biorę pod uwagę te elementy ponieważ po 3 latach mojego uzytkowania nagle z dnia na dzień taka usterka by miała miejsce?
  • REKLAMA
  • #4 9509485
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    Nie zawsze puchną. Może też być zimny lut.
    Jak nie masz miernika i zapewne lutownicy to czego tu szukasz?
  • #5 9509858
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Przy samodzielnych naprawach monitorów potrzeba podstawowej wiedzy z zakresu podstaw elektroniki oraz budowy i zasady działania serwisowanego monitora. Tej wiedzy wymagamy również na forum, koledze natomiast tej wiedzy brakuje. Proszę oddać sprzęt w ręce fachowca.

Usuwam - regulamin pkt 3.1.15, 3.1.16, 3.1.17 oraz Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt 1, 5, 7
REKLAMA