logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW ALPHA4 Grundig - Jak uzyskać SAFE 2, gdy radio nie reaguje?

Pablosz 09 Lis 2004 20:35 2696 14
  • #1 973533
    Pablosz
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam mam radio ALPHA4 po włączeniu zasilania na wyświetlaczu
    SAFE 1. Czytałem jak odczytać kod przez pamięć 24c02, ale na wyśw. ma pisać SAFE 2. JAk to uzyskać skoro radio nie reaguje na żadne przyciski??
  • #2 973558
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Ocena: 381
    Podłącz radio na kilka godzin, to się odblokuje, jeśli masz safe 1 to sprubuj wcisnąć razem TP i TA, jeśli nie znasz kodu to faktycznie musisz odczytać pamięć.
  • #3 974140
    Pablosz
    Poziom 11  
    ok. po godzince wszedł na safe, dwa razy zły kod wpisałem wyszło SAFE2 włożyłem pamięć 24c02 po godz. jest safe. Zczytałem pamieć a tu same FF nic nie zapiasało. Dlaczego??
  • #4 974147
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Jeśli po odczytani pamięci pokazało ci FF to błąd programatora, napisz jakiego programu używasz i jakiego programatora, ja używam Ponyprog i nie mam z tym żadnych problemów.
  • #5 974169
    Pablosz
    Poziom 11  
    jdm i ICprog. Szkoda że willemem nie odczytałem. Ale postawiłem drugi raz. Chociaż ten programator i program z tą kostką działają bo próbowałem zapisać i odczytać
  • #6 974176
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Odczytałeś tą pamieć masz bin na twardym? czy coś zmieniałeś w tej pamieci?
  • #7 974638
    zibizibi2a
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Zmień pamięć na innego producenta. Też mi nic nie chciało zapisywać w niektórych. Ostatecznie zadziałało mi na 24c08 Atmela. Miałem inne pamięci z serii 24c ale nie atmela i nie poszło. Aby się przekonać czy coś jest zapisywane w pamięci nie musisz robić save2 i czekać aż się odblokuje. Po pierwszym błędnym kodzie (save1) możesz odrazu sczytać zawartość pamięci i powinno w niej coś być.

Co do programatorów to nie tędy droga. To nie programator nie chce odczytywac pamięci tylko radio nie chce do niej zapisywać. Jak dobrze rozumiem to jest ten model radia co oryginalnie nie ma pamięci a wkłada się ją właśnie w celu znalezienia kodu. Miałem takie problemy i dopiero na którejś z kolei się udało.
  • #8 974947
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    To nie z pamięciami jest problem.
    tylko ze stanem na nóżce WP.
    Zresztą gdzieś to bylo na tym forum
  • #9 975555
    Pablosz
    Poziom 11  
    Niestety nic nie zapisuje do pamięci, napiszcie coś więcej o tym stanie WP, czy 7 i8 nóżka ma być połączona?
  • #10 976979
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    To jest gotowiec
  • #11 979770
    preezes
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A nie wiecie czy czsem jest jakas opcja zczytania kodu poprzez numer seryjny radia? Bo właśnie mam taki sam problem jak kolega. Kupiłem golfa i idpiołem kleme od akumulatora i sie zablokowało radio a ktos wycioł numer z instrukcji obsługi.
    A nie mam pojęcia ani narzędzi aby zczytać numer z kości. Help!!
    pozdrawiam
  • #12 979809
    preezes
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A nie wiecie czy czsem jest jakas opcja zczytania kodu poprzez numer seryjny radia? Bo właśnie mam taki sam problem jak kolega. Kupiłem golfa i idpiołem kleme od akumulatora i sie zablokowało radio a ktos wycioł numer z instrukcji obsługi.
    A nie mam pojęcia ani narzędzi aby zczytać numer z kości. Help!!
    pozdrawiam
  • #13 979870
    Pablosz
    Poziom 11  
    Pomoże ktoś ruszyć to radyjko??
  • #14 979901
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Pablosz
    no to zaczynamy jaki stan logiczny masz na pinie 7
    oczywiscie po załączeniu radia
  • #15 980682
    neo983
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z Blaupunktem Alpha CC, siedziało w golfie III którego niedawno kupiłem, odpiołem kleme.... i wiadmo co się stało. Dodam że na wyświetlaczu pojawił się napis SAFE 2 po podłączeniu radia ponieważ kombinowałem juz trochę tzn, TP + TA i kod który znalazłem w książce serwisowej. Jestem zielony w temacie:) moze ktoś mi pomoze w tej sprawie, bo szkoda radia... :)
    dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Radio VW ALPHA4 Grundig po włączeniu wyświetla komunikat SAFE 1, a użytkownik próbuje uzyskać SAFE 2, co jest konieczne do odczytania kodu zabezpieczającego. Radio nie reaguje na przyciski, co utrudnia wpisanie kodu. Rozwiązaniem jest pozostawienie radia podłączonego na kilka godzin, co może przełączyć je w tryb SAFE 2. Odczyt kodu wymaga dostępu do pamięci EEPROM 24c02 lub 24c08, jednak często pojawia się problem z odczytem zawartości pamięci, która zwraca same wartości FF, co wskazuje na błędy programatora lub nieprawidłowe działanie radia przy zapisie do pamięci. Zaleca się użycie programatora Ponyprog zamiast ICprog lub JDM oraz zastosowanie pamięci 24c08 Atmela, gdyż inne pamięci mogą nie działać poprawnie. Kluczowym elementem jest stan logiczny na nóżce WP (Write Protect) pamięci EEPROM – niewłaściwe podłączenie tego pinu uniemożliwia zapis danych. Po pierwszym błędnym wpisaniu kodu (SAFE 1) można odczytać zawartość pamięci bez konieczności oczekiwania na SAFE 2. W dyskusji pojawiły się także pytania o możliwość odczytania kodu zabezpieczającego na podstawie numeru seryjnego radia, jednak brak jest potwierdzonych metod. Podobne problemy zgłaszane są także dla modelu Blaupunkt Alpha CC, gdzie po odłączeniu akumulatora pojawia się komunikat SAFE 2 i konieczne jest wpisanie kodu lub odczyt pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA