logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel ADAPTER HDMI -> RCA - czy to może działać?

d3lta 15 Maj 2011 18:43 20252 11
REKLAMA
  • #1 9509145
    d3lta
    Poziom 18  
    Ocena: 332
    Witam,
    wypatrzyłem na aukcji takie coś:
    Kabel ADAPTER HDMI -> RCA - czy to może działać?
    I zastanawiam się do czego to służy. Wydaje mi się ze RCA to analogowy sygnał obrazu oraz dźwięk (lewy i prawy kanał) natomiast o HDMI wiem mało, jedynie tyle ze to cyfrowe złącza "nowej generacji" :D
    Wydawało mi się zawsze że konwersja sygnałów analogowych na cyfrowe wymaga skomplikowanych urządzeń etc. Do czego więc może służyć taki kabel?
    Chyba połączenie magnetowidu z plazmą przy pomocy tego czegoś się nie uda, prawa?
    Pozdrawiam!

---
    Edit:
    Nowe wieści, skontaktowałem się z użytkownikiem który taki kabel kupił. Oczywiście nie działa żadne połączenie z wykorzystaniem tego kabla.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9521979
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

d3lta napisał:
    Witam,
    Nowe wieści, skontaktowałem się z użytkownikiem który taki kabel kupił. Oczywiście nie działa żadne połączenie z wykorzystaniem tego kabla.

zauważyłem, że ten sam użytkownik wystawił także kabel HDMI<->VGA+3xRCA,
    też oczywistym jest, iż niedziałający.

Zastanawia mnie tylko skąd taki kwiatek się wziął.
    Czyżby pracownicy jednej z chińskich fabryk w okresie wprowadzania HDMI się trochę zagalopowali myśląc, że to zadziała a teraz ktoś to próbuje upłynnić? :wink:

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10506810
    FlashT
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    To pewne ze to nie dziala? To po co to sprzedaja?
  • Pomocny post
    #4 11751243
    Jingiel
    Poziom 21  
    Ocena: 110
    Żeby zarobić? :D
  • #5 13228978
    wolominiak
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Oczywiście że działa bo sam takiego używam :)
  • Pomocny post
    #6 13230903
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    To pewnie owy sprzedawca :)
    A tak naprawdę to pewnie jest infromacja że kabel żeby działał należy użyć odpowiedniego konwertera który nie jest sprzedawany w tej aukcji. :)
    Sygnał cyfrowy przecież przesyłać żyłami osobnymi i podłączyć do konwertera który zbiera na wejściu dane cyfrowe a wejście ma w postaci chinchy.:)
  • Pomocny post
    #7 13231827
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 14274187
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Teoretycznie może działać, praktycznie wątpię.

Interfejs HDMI przesyła zasilanie 5V, zatem możliwe jest zaszycie gdzieś w kablu konwertera i zasilnie go z tychże 5V. Są przecież takie konwertery jako osobne urządzenia.
    Tylko czy w tym kablu zaszyto gdzieś układ elektroniczny? Wątpię.
  • #10 14276343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 14276356
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    anmedia napisał:
    w przypadku sygnalow HD i HD z zabezpieczeniem HDCP to nie pomoze juz zaden konwerter tej jakosci.
    Zgadza się, ale w przypadku braku HDCP zadziała o ile jest tam gdzieś zaszyty konwerter. Tego nie wiemy, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić tak lub nie.
    Możliwość działania potencjalnie istnieje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące kabla adaptera HDMI do RCA, zastanawiając się nad jego funkcjonalnością. W dyskusji podkreślono, że HDMI to cyfrowe złącze, a RCA to analogowe, co sugeruje, że konwersja sygnału wymagałaby skomplikowanego urządzenia. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że kabel nie działa bez odpowiedniego konwertera, który nie jest dołączony do produktu. Wiele osób zgodziło się, że kabel jest bezużyteczny, a jego sprzedaż może być próbą zarobku bez rzeczywistej funkcjonalności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA