logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miernika do strojenia anteny satelitarnej do 150 zł - Trwam

xadam 15 Maj 2011 20:46 7300 8
REKLAMA
  • #1 9509757
    xadam
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam miernik wychyłowy onyx - który teraz uległ awarii i mam zamiar kupić nowy.
    Zakładam anteny satelitarne amatorsko i chciałem coś znaleźć w granicach do 150 zł. Prosiłbym o pomoc w doborze konkretnego modelu, którym mógłbym w miare precyzyjnie ustawić antenę. Ze złapaniem satelity i programów z mocnym sygnałem nie miałem problemu i na tym.
    Oto przykład jaki miałem z ustawieniem sygnału ze swojem miernikiem dopóki był sprawny.
    Miałem wcześniej zaprogramowany tuner na sprawnej instalacji antenowej i wszystko było ok. Ustawiałem antenę o czaszy ok. 1.2m. Konwerter centralny ustawiony na Hotbird i zez na Astrę. na Hotbirdzie niby wszystko dobrze ( jeszcze nie sprawdziłem czy na pewno ze wszystkich działających transporderów jest sygnał, polskie są ). Ale chodzi mi teraz o Astrę. Mam kanały takie jak info, historia, kultura itp. te z mocniejszym sygnałem. Nie mam natomiast Trwam i innych programów z kilku transporderów, które działały w innej instalacji sat. Zmieniałem konwertery i tunery. Przy regulacji udawało mi się czasem złapać jakieś kwadraty na Trwam.
    Podejrzewam że problem tkwi w precyzyjnym dostrojeniu anteny. Przy takiej czaszy dość duże jest pole regulacji przy której mocniejsze kanały i tak działają ,a minimalne ruchy konwertera nie są zbyt widoczne na moim mierniku wychyłowym.
    Może to nie jest wina samego miernika np. skręcony talerz lub coś z wysięgnikiem.
    Na początek proszę o pomoc w wyborze wskaźnika mocy sygnału lub miernika który jest czuły w przypadku takich dostrojeń. Jakieś linki sugestie mile widziane!
    Znajomy ma do sprzedania DSM 20 MEZON - ale nie wiem czy to precyzyjny miernik lepszy od tych tańszych.
  • REKLAMA
  • #2 9509787
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    Wprawny instalator jest w stanie precyzyjnie ustawić czaszę nawet przy użyciu satfindera. Warunek to że któryś z elementów instalacji nie jest uszkodzony . Trwam bez problemu chodzi na zezie i czaszy 90-tce.
  • REKLAMA
  • #3 9510270
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    xadam napisał:
    Mam miernik wychyłowy onyx - który teraz uległ awarii i mam zamiar kupić nowy.
    Zakładam anteny satelitarne amatorsko i chciałem coś znaleźć w granicach do 150 zł. Prosiłbym o pomoc w doborze konkretnego modelu, którym mógłbym w miare precyzyjnie ustawić antenę. Ze złapaniem satelity i programów z mocnym sygnałem nie miałem problemu i na tym.
    Oto przykład jaki miałem z ustawieniem sygnału ze swojem miernikiem dopóki był sprawny.
    Miałem wcześniej zaprogramowany tuner na sprawnej instalacji antenowej i wszystko było ok. Ustawiałem antenę o czaszy ok. 1.2m. Konwerter centralny ustawiony na Hotbird i zez na Astrę. na Hotbirdzie niby wszystko dobrze ( jeszcze nie sprawdziłem czy na pewno ze wszystkich działających transporderów jest sygnał, polskie są ). Ale chodzi mi teraz o Astrę. Mam kanały takie jak info, historia, kultura itp. te z mocniejszym sygnałem. Nie mam natomiast Trwam i innych programów z kilku transporderów, które działały w innej instalacji sat. Zmieniałem konwertery i tunery. Przy regulacji udawało mi się czasem złapać jakieś kwadraty na Trwam.
    Podejrzewam że problem tkwi w precyzyjnym dostrojeniu anteny. Przy takiej czaszy dość duże jest pole regulacji przy której mocniejsze kanały i tak działają ,a minimalne ruchy konwertera nie są zbyt widoczne na moim mierniku wychyłowym.
    Może to nie jest wina samego miernika np. skręcony talerz lub coś z wysięgnikiem.
    Na początek proszę o pomoc w wyborze wskaźnika mocy sygnału lub miernika który jest czuły w przypadku takich dostrojeń. Jakieś linki sugestie mile widziane!
    Znajomy ma do sprzedania DSM 20 MEZON - ale nie wiem czy to precyzyjny miernik lepszy od tych tańszych.
    Przysłowie mówi, że złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy. Przekładając to na język zrozumiały to jak ktoś nie wie co, jak robi, to najlepszy miernik mu nie pomoże. Jesteś tego przykładem.
    Biedni ci twoi " amatorscy klienci". Ciekawe jak ustawiasz przy talerzu 60cm?
  • #4 9510355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9510430
    xadam
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o średnicę anteny to na 60cm czaszy z cyfry zez zrobiłem i jest ok. Na tej antenie programuję u siebie tunery , bo na niej wszystko mi łapie. Trwam też mi działa nawet przy kiepskiej pogodzie.
    Trzeba było się napracować więcej i tyle. A teraz miernik mi padł i chciałem jakiś inny lepszy kupić. A w tym przypadku co opisuję podejrzewam winę po stronie samej anteny ( prawdopodobnie jest uszkodzona mechanicznie przez wiatr itp.). Być może dobrym miernikiem by dało się ustawić sygnał - chociaż pewności nie ma.
    Koncentracja wiązki sygnału z satelity nie jest skoncentrowana w jednym punkcie.
    Prosiłem o pomoc w doborze miernika, a nie o to czemu nie działa!

Dodano po 14 [minuty]:

Piszecie takie posty żeby nabijać się z osób zakładających temat , które w dodatku nic nie wnoszą nowego do tematu.
    To jest dopiero porażka.
  • #6 9513636
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Czy masz świadomość, że Trwam zmieniła parametry sygnału?
    Od 1 kwietnia 2011 przekaz satelitarny kanału dla widzów w Polsce i Europie realizowany jest jedynie z pojemności operatora SES ASTRA na satelicie ASTRA 1H (19,2°E).
    Aktualne parametry techniczne:

ASTRA 1 H (19,2°E)
    tp. 111 (12,604 GHz, pol. H, SR: 22000, FEC: 5/6; DVB-S/QPSK)

ID: TV TRWAM
    PID V: 33
    PID A: 3606 (pol)
    PID PCR: 33
    SID: 7296
    PID TXT: 273
    PID PMT: 32
    Provider: SES ASTRA
    Kodowanie: brak

ID: Radio Maryja
    PID V: -
    PID A: 3607 (pol)
    PID PCR: 33
    SID: 7298
    PID TXT: -
    PID PMT: 38
    Provider: SES ASTRA
    Kodowanie: brak

Ponadto sygnał z Astry jest silniejszy niż HotBird stąd na antenie 60cm Astra musi odbierać poprawnie. Znawcy tematu z forum Elektroda do ustawiania anten nie korzystają z satfindera. To jest wskaźnik nie miernik. Służy wyłącznie do lokalizacji satelity, nie do dokładnego ustawienia anteny.Precyzyjniej ustawisz antenę na dekoderze ze sprawnie działającym wskaźnikiem sygnału podającym siłę i jakość sygnału. W sygnale cyfrowym kluczowym parametrem jest jakość sygnału.
  • REKLAMA
  • #7 9513876
    xadam
    Poziom 11  
    Z parametrami jestem na bieżąco. Na swojej antenie 60cm mam odbiór bezproblemowy. Odnośnie miernika i wskaźnika to też wiem o co chodzi tylko to źle ująłem w poście. Padł mi wskaźnik. Zastanawiam się nad zakupem wskaźnika lub miernika temu takie nieścisłości.
    To prawda we wskazaniach tunera można idealnie ustawić antenę o ile dekoder je pokazuje poprawnie. Tylko czasami jest problem z odczytem wskazań jak antena jest daleko.
    Jak na początku swego tematu zadaję pytanie czy "dsm 20 mezon" jest wart uwagi? - bo różne opinie czytałem na jego temat.
    A może zwykły LINBOX SF-9505A to samo zdziała?
    Nie chodzi mi już o odsłuch audio i identyfikację satelity, tylko o efekt końcowy samego ustawienia. Duża jest różnica między tymi urządzeniami w praktyce ?
  • #9 9619496
    xadam
    Poziom 11  
    Kupiłem wskaźnik satelitarny - na razie jest dla mnie wystarczający. Dobry miernik to jest dla mnie w tej chwili za duży wydatek, mam poważniejsze potrzeby finansowe. Jak będę miał więcej czasu to zrobię miernik z dekodera satelitarnego.
    Mam ich kilka ze 2 analogi i ze 3 cyfrówki. Podłącze mały przenośny tv lcd i wykorzystam akumulatory z upsów. Zobaczę który będzie łatwiej przerobić tj. chodzi o zasilanie.
    Odnośnie anteny 1,2 m o której pisałem wcześniej - sprawdzałem sygnał miernikiem i wszystko jest ok. Do dekodera docierał zbyt mocny sygnał. Zastosowałem regulowany tłumik SZU 3-00 20dB i mam jakość sygnału 82%, śmiga idealnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego miernika do strojenia anteny satelitarnej w cenie do 150 zł, po awarii dotychczasowego miernika Onyx. W dyskusji poruszono kwestie związane z ustawieniem anteny, w tym problemy z odbiorem kanału Trwam na satelicie Astra. Uczestnicy forum podkreślają, że skuteczne ustawienie anteny wymaga nie tylko dobrego miernika, ale także umiejętności instalatora. Wskazano na zmiany w parametrach sygnału Trwam oraz na różnice w sile sygnału między satelitami Astra i Hotbird. Użytkownik rozważa zakup modeli DSM 20 Mezon oraz LINBOX SF-9505A, a także korzystanie z dekodera jako alternatywy. Wskazano również na dostępne modele wskaźników, takie jak Digisat Pro i DSM15, które mogą spełnić jego potrzeby.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA