logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miernika do ustawienia satelit Hotbird i Astra 19,2 z tunerem TEWION

Tedi30 08 Wrz 2007 00:05 3899 9
REKLAMA
  • #1 4261426
    Tedi30
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Jaki miernik kupic by ustawic satelite HOTBIRT I ASTRE 19,2 na optymalny sygnał.Mam cyfrowy tuner TEWION.Na Wolumenie w Warzawie są wskazniki diodowe i wskazówkowe .Która satelitę należy uetawiac pierwszą by mieć wszystkie programy polskie nie kodowane .Czy 32 stopnie kąt nachylenia taleza to dobrze w Warszawie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4261547
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    jak chcesz to firma Mezon napewno ma coś dla ciebie.
    na głównym ramieniu ustaw hotbirda a zezuj po prawej stronie patrząc zza anteny Astrę
    pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4262787
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Nie polecam mierników mezona ani żadnych innych urządzeń.
    Kupiłem od nich dwa mierniki jeden do naziemnej drugi do Sat i obydwa mierniki się zepsuły.
    Do ustawienia swojej anteny wystarczy miernik za 30 zł np:diodowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4263156
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Mnie osobiście najbardziej odpowiada ustawianie satelity za pomocą tunera analogowego (można kupić lub nawet dostać w prezencie bo "goście" przechodzą na cyfrowe). Zakupiony kiedyś miernik z diodami leży gdzieś zapomniany.
  • Pomocny post
    #6 4264386
    fidzo
    Poziom 21  
    witam
    od około czterech lat używam miernika dsm11 firmy mezon
    działa niezawodnie.
    nie jest to hightech ale jeszcze nie miałem przypadku w którym by mnie rozczarował.
    pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4265416
    noboin
    Poziom 20  
    Witam,

Także polecam mierniki firmy MEZON. Posiadam już drugi miernik tejże firmy. Pierwszy był DSM15 a teraz używam DSM20 i jestem bardzo zadowolony. Jednak dla zwykłego użytkownika polecam tuner analogowy, ponieważ wymienione mierniki do tanich nie należą.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • Pomocny post
    #8 4266005
    as1234
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Podepnę się do tematu.
    Kolego "noboin" czy udało Ci się na mierniku DSM 20 poprawnie skonfigurować nboxa z N-ki. Próbowałem rózne warianty, ale zawsze musiałem korygować z dekoderem N-ki.
  • Pomocny post
    #9 4270536
    noboin
    Poziom 20  
    Witam,

Mam ten sam problem. W porównaniu do Cyfrowego Polsatu czy Cyfry+ muszę doregulować ustawienie anteny pod względem Jakości, ale dochodzę już we wprawę. Jest to miernik z wyższej półki ale dużo mu brakuje np. do miernika HDSM V2.

Pozdrawiam,
    Przemek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru miernika do ustawienia anten satelitarnych Hotbird i Astra 19,2° z tunerem cyfrowym TEWION. Użytkownicy sugerują, że do podstawowego ustawienia wystarczy tani miernik diodowy (około 30 zł). Firma Mezon jest wymieniana jako producent mierników satelitarnych, jednak opinie o ich niezawodności są podzielone – niektórzy użytkownicy doświadczyli awarii mierników tej firmy, inni chwalą modele DSM11, DSM15 i DSM20 za niezawodność i funkcjonalność. Zalecane jest ustawienie anteny najpierw na Hotbirda, a następnie skierowanie na Astrę patrząc zza anteny. Dla zwykłych użytkowników rekomendowany jest tuner analogowy do precyzyjnego ustawienia sygnału, gdyż mierniki cyfrowe bywają drogie i nie zawsze precyzyjne. W kwestii kąta nachylenia talerza 32 stopnie w Warszawie nie zostało jednoznacznie potwierdzone, jednak sugeruje się, że jest to wartość orientacyjna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA